Stockholmsbörsen öppnade nedåt igår och nådde den förväntade stödnivån kring 860 som testades två gånger strax innan stängningen, och höll. På senare tid har vi vant oss vid att slängas mellan hopp och förtvivlan. Gårdagens stängning vid 862,17 motsvarade en nedgång med 4,9 procent, vilket innebär att veckan som helhet noterar en nedgång på 7,5 procent och hittills i år uppgår nedgången till 25,4 procent. 63 av de 65 aktier jag följer stängde igår med negativa förtecken. Sämsta branscher blev energi, verkstad och IT. Ingen bransch stängde på plus. Lundin Mining och Lundin Petroleum föll med 10,4 respektive 9,3 procent. Omsättningen uppgick inte till mer än 14,1 miljarder kronor vilket var 8 procent lägre än snittet, vilket förvånar mig och samtidigt visar att de stora elefanterna åtminstone inte ännu drabbats av panik. e24, DN
Högst omsatt var HM B som föll med 5,3 procent till 186,90 kronor. Näst högst omsatt var Atlas Copco A som föll med 5,9 procent till 126,70 kronor. På tredje plats kom Volvo B som backade hela 6,6 procent till 67,70 (tyckte att jag hörde Christer Gardell säga att Volvo inte kunde bli billigare vid 110 kronor…).
VIX (fear index) stängde igår på 41,4 vilket motsvarade en uppgång med hela 10,8 procent. Det innebär att VIX åter närmar sig taket i konsolideringen som vi hittar vid 48. Igår testade VIX av den fallande motståndslinjen som förbinder de senaste topparna och föll därifrån fram till stängningen. Det kan ge åtminstone en inledande uppstuds under fredagen, men frågan är om placerarkollektivet har nerver för att övernatta över helgen eller om det blir kraftiga utförsäljning, förutsatt att VIX inte faller brant under fredagen. Nuvaraden höga nivå innebär att placerarkollektivet räknar med extremt hög volla den närmaste 30-dagars perioden och kalkylera med en krasch. Än så länge indikerar VIX på fortsatt volitilitet (större risk) än normalt den kommande månaden. Tassa fortsatt fram med små positioner och var beredd på fortsatt tvära kast!
Dollarn noteras nu på morgonen i 6,85 mot kronan vilket kan jämföras 6,80 igår morse. Igår morse noterades USD/EUR i 0,74 och idag på morgonen noteras valutaparet i 0,73. e24
I Sydkorea stärks wonen kraftigt efter signaler om att landet är redo att vidta åtgärder för att att hejda valutans försvagning. Flockbeteendet på ensidiga positioner har varit överdriven på valutamarknaden den senaste tiden”, meddelade departementet efter ett krismöte med centralbanken enligt en artikel från Nyhetsbyrån Direkt.
Råoljepriset (Brent) föll brant igår och noterades kring 105 dollar som lägst (man måste dock ta hänsyn till dollarförstärkningen). Idag på morgonen noteras brent råolja i 106,3 dollar per fat.
Guldpriset ökar inte längre lika dramatiskt, men det är för tidigt att navigera för en nedgång, trots att nu allt fler skriver om bubbelvarning för guldet. Igår morse noterades guldet i 1777 dollar per uns. Idag på morgonen kostar ett uns 1743 dollar.
Silverpriset noteras alltjämt i ett lågvollaläge. Igår morse noterades silvret kring 39,5 dollar per uns och har idag har det backat till 36,2 dollar per uns.
Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med hela 14 punkter igår till rekordlåga 1,72 procent.
Efter de senaste dagarnas kraftiga nedställ börjar OMX-indexet se något översålt ut, vilket inledningsvis kan skapa en uppstuds. Jag skulle dock bli förvånad om inte säljarna kommer tillbaks redan vid någon av de närmaste motståndsnivåerna. Vågar placerarna äventyra nattsömnen i helgen för att chansa på att den positiva månadseffekten som börjar på måndag? Blir det en ”black friday” eller chansar fyndköparna på att den positiva månadseffekten skall göra det lönsamt att övernatta? Om 860/850 punkteras under dagen skulle det inte förvåna mig om nedstället blir brant, riktigt brant. Men läget är osäkert, det är alldeles säkert.
Motstånd: 879 / 896 / 922 / 939 / 948 / 966-970
Stöd: 860 / 854 / 850 / 845 / 819 / 794
Nyhetsbyrån Direkt skriver: ”Greklands finansminister Evangelos Venizelos har sagt till politiker i parlamentet att han ser tre möjliga scenarier för att lösa skuldkrisen, varav ett är en ordnad default med 50 procents haircut för obligationsinnehavare. De andra två scenarierna är en oordnad default eller att Grekland implementerar åtgärderna i stödpaketet som beslutades den 21 juli. Enligt uppgifterna ska Evangelos Venizelos ha sagt att ”det skulle vara farligt att begära” nedskrivningen med 50 procent. ”Det skulle kräva en överenskommen och gemensam ansträngning från många”, ska han ha sagt. Om jag tolkar grekerna själva finns inget annat alternativ än default (konkurs), ordnad eller oordnad… SVD
Moody´s sänker kreditbetyget för åtta grekiska banker med två steg och upprepar de negativa utsikterna. Som motivering till sänkningarna nämner Moody´s bland annat risken för att andelen osäkra lån ökar och att bankernas likviditetsläge förvärras i takt med
att kundernas sparade medel minskar. (Nyhetsbyrån Direkt). AFV
Gustaf Douglas säger genom sitt investmentbolag Latour att han är övertygad om en grekisk statsbankrutt. Han säger vidare i en intervju i DI: ”Då är risken stor att det blir något sådant som statsbankrutt. Men från det till att det ska utlösa någon slags epidemi är steget stort, säger han”. AFV
De svenska pensionsbolagen har förlorat minst 70 miljarder kronor på börsraset och pressas av de fallande räntorna. Det är ju pinsamt dåligt, nästan ”Gardellnivå”. Hur svårt är det att sälja av innehav? Hur kan sådana amatörer få sitta och ”leka bort” 70 miljarder av svenska folkets pengar. Lägg ner AP-fonderna och öppna upp så att folk får hantera hela pensionen själva, även i aktier, derivat och andra värdepapper som fungerar. Jag kan inte förvånas över hur man kan förlora så in i bänken mycket pengar… Är det så förbannat svårt att spekulera i linje med trenden? Det tar tio minuter att lära sig för resten hoppas jag att de behärskar. Jag äcklas av den svågerpolitik som tillsatt dessa inkompetenta ”investerare”. SVD
Man undrar hur stora likheter Bank of Americas försäljning av kommersiella lån har med liknande utförsäljningar 2007… I Financial Times läser jag att personer med insyn i affären påstår att portföljen är värderad till 880 miloner dollar och säljs med en rabatt motsvarande 20-25 procent. Vad visar det?
Idag håller Tokyobörsen stängt.
Det är ganska lungt på statistikfronten idag.
De amerikanska börserna följde igår de europeiska ner i källaren. Även om nedgångstakten avtog något noterades dagslägsta 1114 en halvtimme innan stängning. Indexet föll med 3,2 procent till 1129,56. Det var fjärde dagen i rad som S&P 500 stängde med negativa förtecken, hittills i veckan har indexet fallit med 6,6 procent och för året har nedgången utökats till 10,2 procent. Omsättningen var den högsta sedan den 10 augusti och hela 67 procent över snittet. DN
Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 9000 personer under vecka 37 vilket iofs var 3000 fler än förväntat.
Amerikanska folket får allt mindre förtroende för den ekonomiska återhämtningen visar en undersökning som Bloomberg presenterade igår.
Till skillnad mot i Sverige verkar de stora elefanterna nu på allvar kliva in och trycka på säljknapparna. Råvarurelaterade aktier agerade sänke på de amerikanska börserna. Alcoa och Dupont backade 6,9 respektive 6,6 procent. AFV
Även finansrelaterade aktier hade det kämpigt. Bank of America tappade 5,0 procent och Wells Fargo 2,3 procent i efterdyningarna av sänkta kreditbetyg för banker.
S&P 500 inför fredagen: De två senaste dagarnas nedgång har tagit ner indexet till den primära stödnivån, samtidigt som gummisnodden blivit hårt spänd på nedsidan. Vi kan inte utesluta en inledande uppstuds, men skall vara beredda på att säljarna kan ta över tillställningen när stängningen närmar sig, för risken med att övernatta under rådande omständigheter är betydligt större än normalt. Det blir intressant om den positiva månadseffekten som borde starta på måndag kommer av sig eller ej. Gårdagens stora volym visar att de stora elefanterna börjar kliva in på säljsidan och jag blir inte förvånad om veckan avslutas med klart negativa förtecken.
Motstånd: 1158 / 1186 / 1220-1231 / 1237 / 1287
Stöd: 1120-1101 / 1108 / 1086 / 1035 / 1000 / 985
I Asien är det breda nedgångar nu på morgonen. Japan håller helgstängt. Flera av börserna i asien har vänt upp från dagslägsta på förhoppningar att det skall presenteras en global, koordinerad stödaktion för att undvika att det globala ekonomiska systemet kollapsar.
Råvarubolag faller tungt nu på morgonen. AFV