Några svårhandlade dagar framför oss

sammanfattningNEW YORK: PRESS PÅ FINANS MEDAN GULD LYFTE, S&P500 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna pendlade mellan plus och minus på torsdagen där de tillslut stängde sessionen. Sjunkande räntor och dollar vägde på finans medan bland annat fastighet och guld lockade till sig köpare.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,1 procent till 19.819. S&P 500 var oförändrat vid 2.249. Nasdaqs kompositindex sjönk 0,1 procent till 5.432.

”Semesterkänslan är total på börsen. Marknaden har väldigt svårt att finna en riktning”, skrev Peter Cardillo, chefmarknadsekonom vid First Standard, i en kommentar.

Efter fyra dagar i följd med uppgång backade dollarindex tillbaka efter att ha nått sin högsta nivå på över ett decennium. Även den tioåriga amerikanska obligationsräntan sjönk något vilket sammantaget vägde på den indextunga finanssektorn. Goldman Sachs var med minus 1,1 procent det största indexsänket i Dow Jones-index. I motsatt riktning gick fastighetsaktier sedan fastighetsbolag generellt gynnas av sjunkande räntor. Dollarrekylen gynnade guld som steg över 1 procent vilket fick Newmont Mining att avancera 7 procent.

Bland aktier som rörde på sig i det stilla börsklimatet stod Cempra ut med ett ras om 58 procent. Bolaget har fått ett negativt besked från FDA rörande ett lunginflammationspreparat.

Aktier i Nvidia inledde 3 procent lägre under hög volym, sedan blankarfirman Citron Research twittrat att chiptillverkaren kan falla drygt 20 procent under 2017. Aktien återhämtade sig dock och stängde på plus 1 procent.

Den amerikanska detaljhandelsjätten Sears lyfte 10 procent sedan det säkrat en kreditfacilitet på hundratals miljoner dollar.

President Obamas administration har på torsdagskvällen pålagt Ryssland med sanktioner. Bakgrunden är en rapport från FBI och Homeland Securities som visar att den ryska underrättelsetjänsten hackade mejl tillhörande demokraterna under höstens presidentvalkampanj. Några större marknadsreaktioner syntes inte men händelsen uppmärksammades stort i globala medier.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 3 punkter till 2,47 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Boxen för onsdagens candlestick omfamnas helt av tisdagens och det är ofta ett tidigt tecken på att köparna inte längre agerar med samma självförtroende. Vi ska dock fortsatt vara beredda på tvära kast och varannandagsrörelser så länge indexet är fångat i den rådande tradingrangen.”

Torsdagen inleddes nedåt och markerade ganska snabbt nivån strax under 1520 och 1522 på ovansidan. Fram till knappt en timme innan stängning pendlade indexet mellan dessa två nivåer i en av de tajtades rörelser jag sett på länge. Stängningen vid 1518,4 motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Callen var positiv, även om man inte ska fästa alltför stor vikt vid den.

Gårdagens stängning var den lägsta stängningen på tre veckor men så länge inte golvet i den rådande tradingrangen punkterats ska vi vara beredd på tvära kast. Kursen har nu nått ner i det jag kallar för E4:an och i lågvolatila stigande trender (BBW<10) ska vi leta fortsättningsformationer vid stöd och gärna ta hjälp av fortsättningsformationer i 60-minutersgrafen. En första positiv pusselbit får vi alltså om 1522 som markerades igår tas ut. Om det istället visar sig att 1514 punkteras och inte snabbt återtas ökar risken för en något djupare rekyl.

Volymen igår var dessutom lägre än i onsdags samtidigt som kursen noteras kring golvet i den rådande tradingrangen och i E4:an.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

MAKROSTATISTIK
– Spanien: KPI (prel) december kl 9.00
– USA: Chicago inköpschefsindex december kl 15.45


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Onsdagens candlestick blev en rejäl bearish engulfing med tilltagande volym som samtidigt eliminerade de 13 senaste dagarnas stängningsnivåer. Om 2248 punkteras och inte snabbt återtas idag har vi fått en bekräftad säljsignal.”

Torsdagen inleddes med osäkerhet men därefter sökte sig indexet söderut och noterade som lägst 2244,6 men två timmar innan stängning misslyckades säljarna punktera nivån. Köparna lyckades med minsta möjliga marginal återta golvet i tradingrangen och stängningen vid 2249,3 motsvarade en marginell uppgång med 0,03 procent.

Gårdagens candlestick utvecklades till en doji, precis vid den nedre begränsningen av tradingrangen. Ni som någon gång lyssnat på mina föreläsningar vet hur pirrig jag blir när vi får en doji precis vid någon av begränsningarna i en tradingrange. Har den vid dessa tillfällen någon betydelse? Har påven en fånig hatt? Självklart, det är ett av de bästa formationerna vi kan få. Om gårdagens högsta vid 2254,5 tas ut idag får vi en signal om uppgång och vi kan agera med en mycket liten risk och stoppen strax under 2245.

Undertonen är positiv och vi kan flytta upp stoppen till strax under föregående dags lägsta tills vi blir utstoppade. Varför inte en mer offensiv strategi? Orsaken är att det inte sällan brukar bli en lågpunkt strax efter nyår och i år stämmer det mycket bra med det historiskt cykliska utseendet. Det är dessutom inte så långt till ATH och flera tuffa motstånd hos de ledande indexkollegorna och då agerar vi med fördel något mer defensivt och riskar inte mer än nödvändigt.

Volymen igår var lägre än i onsdags och jag håller noggrann koll på volymbalansen som än så länge är positiv men helst inte ska falla så mycket mer nu. Om lågpunkten i samband med månadsskiftet november/december punkteras övergår den till att vara negativ.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar