Minsta candlen sen 5 september – nu händer det

NEW YORK: LYFT FÖR CATERPILLAR, VARUHUS I BOTTEN, DJIA OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna rörde sig på måndagen omväxlande mellan lätta nedgångar och i stort sett oförändrade indexnoteringar. Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, kommentarer på måndagen om att tre amerikanska räntehöjningar i år är ”fullt möjligt” bidrog till att hålla aktierna nere.

Vid stängning hade S&P 500 backat 0,2 procent till 2.373. Dow Jones industriindex och Nasdaqs kompositindex var däremot båda oförändrade, vid 20.906 respektive 5.902.

Råoljepriset backade och drog med sig flera energibolag såsom Chesapeake Energy och Transocean, som båda retirerade med drygt 2 procent.

De amerikanska storbankerna sjönk också över hela linjen: svagast gick Wells Fargo och Bank of America Merrill Lynch som tappade 1,8 respektive 1,7 procent. IT, råvaror, dagligvaror och fastigheter var de sektorer som slutade på plus inom S&P 500, men det handlade i samtliga fall om ytterst måttliga uppgångar.

Caterpillars globala maskinförsäljning minskade med 1 procent under tremånadersperioden december till och med februari jämfört med motsvarande period året före. Siffran togs emot positivt av börsen som handlade upp bolagets aktie 2,7 procent.

Walt Disneys nya upplaga av klassikern ”Skönheten och odjuret” gick enligt nättidningen The Street mycket starkt under sin öppningshelg, då den ska ha dragit in cirka 170 miljoner dollar i Nordamerika. Disneyaktien steg nära 1 procent.

En kursraket i läkemedelssektorn var Cytom X Therapeutics. Aktien rusade iväg drygt 24 procent efter beskedet om att bolaget inleder ett större samarbete med Bristol-Myers Squibb, som ska använda Cytom X:s Probody-plattform för att utveckla cancerbehandlingar.

Sportmärket Nike stärktes också och klättrade 1,5 procent högre inför tisdagens delårsrapport. Analytikerna räknar med att bolagets vinst per aktie för den tremånadersperiod som slutade i februari ska ha uppgått till 0:53 dollar.

Flera av måndagens största förlorare på Wall Street återfanns bland USA:s stora varuhuskedjor. Kohl’s var allra sämst inom S&P 500 med en nedgång på uppåt 5 procent, medan Macy’s backade 3,8 procent och Nordstrom 3 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den gångna veckan inleddes upp och noterade den högsta nivån sedan augusti 2015 men avslutades i den nedre delen och en marginell nedgång med 0,2 procent med ett haramiutseende.”

Måndagen blev en skvalpig tillställning där dagslägsta vid 1582 markerades direkt i öppningen följt av dagshögsta strax under 1588 en timme senare. Stängningen vid 1583,2 var svag och motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. Vi får förflytta oss tillbaks till den 5 september för att hitta en lika liten dagsstapel men skillnaden då och nu är att den då noterades kring taket i den stigande kanalen medan gårdagens notering var kring golvet i rådande trendkanal.

Det blir nu spännande att se om köparna tycker att de ”mentala ankarna” kommit ifatt och i så fall ett tilltagande köptryck kommer att få indexet att ta ut 1600-nivån, vilket är det mest troliga. Om det istället visar sig att vi bjuds på en ny lägre lågpunkt än 1560 och som dessutom inte snabbt återtas ökar risken för att det krävs en djupare rekyl för att locka tillbaks tillräckligt med nya köpare för att driva kursen vidare uppåt.

Om mars månad stänger högre än februari blir det den nionde månaden i rad där OMXS30 stänger stigande vilket i så fall skulle bli den första gången de senaste 20 åren där det inträffat.

Volymen igår var lägre än i fredags och 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortsatt stigande och positiv men det finns absolut en risk för eufori då noteringen visar samma tendenser som i början av 2015.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Enquest

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Fedex (kl 21.15), 888, BMW, China Telecom

STÄMMOR
– Avanza, Cargotec, Jyske Bank, Outokumpu, Sanoma

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Stockholm Corporate Finance, Financialhearings och Nyhetsbyån Direkt arrangerar Life Science & Healthcareseminarium kl 8.00-12.15

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CLS: första dag för handel på First North efter byte från Aktietorget
– Mips: anmälningstid för allmänheten avslutas inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 22/3 för institutioner)
– Vibrosense: förlängd anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Uponor (0:46 eur)

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: export, import 20 dagar mars kl 1.00
– Storbritannien: KPI, PPI februari kl 10.30
– Storbritannien: ONS husprisindex januari kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrend mars kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 12.45
– USA: bytesbalans 4 kv kl 13.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 13.55
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 21.30

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00
– Regeringen: inrikesminister Anders Ygeman träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Fed: William Dudley talar kl 11.00
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
– Fed: Esther George talar om amerikanska ekonomin och Fed kl 17.00
– Fed: Loretta Mester talar kl 23.00

MAKRO ÖVRIGT
– HUI: presenterar uppdaterad konjunkturbedömning kl 9.00
– SHB: presenterar China Update kl 9.00

ÖVRIGT
– Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om onsdagens högsta vid 2390 blir en ny lägre topp än ATH-noteringen för en knapp månad sedan vid 2401 och därefter följs av en lägre lågpunkt än 2354 får vi en indikation på en eventuellt djupare rekyl än vi vant oss vid de senaste 4 månaderna är trolig.”

Veckan inleddes med relativt små rörelser där dagshögsta vid 2379,5 markerades efter en timmes handel och dagslägsta vid 2369,7 noterades en timme innan stängning. Totalt blev gårdagens nedgång marginella 0,2 procent och slutnoteringen 2373,4.

I månadsgrafen noteras mars månad nu som en negativ doji efter ett positivt inledande gap. Om det visar sig att månadsstängningen blir lägre 2364 kommer det bli första månaden sedan oktober som stänger negativt. Det är just nu ungefär 7 procent ner till 12 månaders medeltal.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Kursen noteras fortfarande innanför begränsningarna som fångat kursen den senaste månaden där ATH-noteringen vid 2401 är taket och 2355 golvet. Om förra veckans högsta vid 2390 blir en ny lägre topp och därefter följs av en lägre pivotbotten kan det vara en indikation på att det behövs en djupare rekyl. Än så länge ser jag dock den rådande konsolideringen som en uppladdning för ett utbrott upp och förbi ATH-noteringen vid 2401.

Gårdagens stängning skedde precis vid den stigande stödlinjen som förbinder bottnarna från början av november där även MA-20 möter upp. Det blir nu spännande att se om nivån lockar till att efterfrågan åter tar fart och överträffar utbudet som varit mönstret de senaste månaderna eller om vi ser en begynnande förändring.

Volymen igår var 12 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv men uppgångstakten har avtagit något den senaste veckan.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar