Måndag 30/3 – Dragning nedåt

Veckan som helhet blev en svag nedgång på 0,9 procent, men fredagen var ner hela 1,72 procent. Mot strömmen gick Volvo som avancerade hela 5,5 procent till 46 kronor, det innebär att aktien stigit nästa 30 procent på en månad. Den köpsignal som signalerades efter den etablerade dubbelbottnen vid vid 45 kronor och uppgången med ökande volym visar på styrka. Vi kan dock inte gå emot klimatet!

OMXS30 ligger fortfarande i en fallande trend och än så länge är det inget som tyder på att denna trend är på väg att brytas. Nu befinner sig kursen under det glidande medelvärdet MA20 och ett fallande histogram, detta tyder på att aktien bör vända nedåt. För att få det bekräftat måste först stödet vid 650 brytas.

Motstånd: 686 / 714
Stöd: 650 / 630

Kort: Sälj
Medel: Sälj
Lång: Avvakta

090329_omxs30real
I fredags backade börserna i USA tillbaks efter de kraftiga uppgångarna i torsdags. IBM och Apple backade 4,7 respektive 2,7 procent. Citigroup och Bank of America backade bägge med runt 6 procent efter ökad oro om stödpengarna skall räcka. Timothy Geithner meddelade i helgen att det finns ytterligare 1,3 miljarder dollar kvar till kommande räddningspaket. Den stora frågan är om pengarna räcker för att flytta surdegarna i balansräkningarna till andra riskvilliga investerare.

Arbetet med att få amerikanska banker att börja sälja ut giftiga tillgångar står högt på dagordningen vid varje möte som FED har, det tyder flera uttalanden i helgen på. Den stora frågan nu är om de självsäkra uttalanden som bankerna gjort att de inte behöver mer stödpengar och att det börjar gå bra för bankerna som spår att de kommer att göra bättre resultat 2009 än på mycket länge, kommer dessa uttalanden bara att ”räcka över månadsskiftet”. Sheila Bair, ordförande för Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) säger att hon ser en ”glimt av ljus” och att krediterna lättar. Men frågan är vad som döljer sig bakom dessa uttalanden, dessa besked får vi nog vänta tills efter månadsskiftet innan vi kan ana vad som politikerna egentligen säger. Timothy Geithner uttalade sig till Bloomberg News att vissa banker behöver ”enorma stöd”, dessa uttalanden börjar få flera organisationer att koka av ilska, de menar att bankerna tagit alldeles för stora risker och nu skall staten betala detta så att det bara är att köra vidare, samtidigt säger finansministern att bankernas riskvillighet behöver öka för att få fart på hjulen, hmmmm…

General Motors gick bättre än de flesta andra aktier, självklart till stor del beroende på de positivia uttalanden som Obama-administrationen lämnat om utökat stöd till bla GM. Detaljerna kring det fortsatta stödet till bilindustrin kommer att presenteras idag. Obama-administrationen går nu på morgonen ut med ett meddelande att de kräver vd: Rick Wagoners avgång för att få de stöd bolaget behöver.

Nu närmar sig kvartalsslutet och det brukar normalt innebära några starka dagar precis innan den sista mars, men osäkerheten är stor, det är egentligen först under nästa kvartal som lågkonjunkturen kommer att avspegla sig i många tungviktares balansräkningar.

Oljepriset backade tillbaks och drog med sig oljerelaterade aktier.

I Japan minskade industriproduktionen med 9,4 procent i februari jämfört med januari och i jämförelse med februari förra året minskade produktionen 38,4 procent. Detta ligger ungefär i linje med förväntningarna.

Både Kina och Australien meddelar att det finns ytterligare utrymme för räntesänkningar.

I Asien är det breda nedgångar efter utökad oro för en ännu djupare recession.

Detta händer idag måndag den 30:e mars 2009.

STÄMMOR:
– Arcam, Kesko, Klövern

BÖRS ÖVRIGT:
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Husqvarna: teckningsperiod nyemission går ut

EXKLUSIVE UTDELNING:
– ALK-Abello (5:00 DKK), Önskefoto (0:10 kr)

STATISTIK:
– Japan: industriproduktion (prel) februari kl 1.50
– Spanien: KPI (prel) mars kl 9.00
– SCB: konjunkturlöner januari kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: konjunkturbarometer mars kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat mars kl 11.00
– Belgien: KPI mars kl 11.30

MAKRO ÖVRIGT:
– FI: presenterar utvärdering av stabiliseringsåtgärder kl 10.00
– ECB: Jean-Claude Trichet talar inför Europaparlamentet kl 16.30

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar