Måndag 26/1-2009 – Alla väntar på Obama-räddning

Vi har lagt en svajig vecka bakom oss och jag är övertygad om att denna veckan kommer att bli lika nervös. Bankerna tog stryk nästan varje dag. Det ryktas om att Goldman Sachs skall försöka dra in pengar så att de kan betala tillbaks Tarp-pengarna, detta skulle nog kunna sätta fart på bankerna som är hårt pressade. Längre ner i bloggen kan Ni läsa om fredagen och veckan som gick.

I Kinesiska tidningar skrivs det om att Ericsson fått en stororder som Ericsson dock inte vill bekräfta, men troligt är att det stämmer och det kan nog tillsammans med den positiva rapporten skjuta på uppåt.

Det ser ut att bli en lugn måndag (tills dess att USA varit öpppet ett tag).

En del viktig statistik från USA kl. 16.00.

090123_omxs301

Botten i kanalen (600) skall brytas för nedgång och 610 uppåt för att det skall ta fart uppåt.

USA: I helgen har företrädare för Vita huset i Washington varnat för att utsikterna för den amerikanska ekonomin blir allt sämre. De påpekade att det börjar bli brått att få igenom räddningspaket nummer två på 825 miljarder dollar. Detta skriver Bloomberg News.

Som jag skrev i helgen (titta lite längre i bloggen) lyfte teknikaktier börserna i New York i slutet av handelsdagen i fredags. Google gav stöd efter en rapport som överträffade analytikernas förväntningar rejält. Aktien steg med 5,9%. GM fortsatte att tappa och föll ytterligare 10,8%.

Förhoppningen står nu till att Obamas nästa räddningspaket skall kunna klubbas och sättas i verket inom en mycket nära framtid. Förhoppningarna står till att detta skall räcka för att få igång hjulen så att den negativa spiralen bryts och företagen börjar röra sig igen. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på en ljusning och sammansättningen av regeringsledamöter är jag i högsta grad skeptisk till. Många viktiga poster bemannas med personer som var med och ”ställde till det” under Clinton-administrationen och som vi nu ser resultaten av.

Denna kommande veckan trillar det in massor av viktig statistik, som jag personligen inte tror kommer att lyfta humöret. Allt hopp står till räddningspaketet, skall det ingjuta så mycket optimism att vi ser en vändning. Jag vet inte.

Efter börsens stängning sjönk Nasdaq-terminen och har idag på morgonen fortsatt nedåt och ligger nu klart under MA20.

090126_nqh9

Asien: Börserna i Hong Kong, Kina, Sydkorea och Singapore håller idag stängt. Japan sjönk rejält i sluthandeln och slutade på -1,55% från att ha varit uppåt den första delen av handelsdagen. Taiwan är oförändrat mot i fredags.
Detta händer idag måndag 26/1-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Getinge (runt lunch)

FIRST NORTH:
– Cryptzone

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Amgen (efter USA-börsernas stängning), Caterpillar (kl 13.30), Kimberly-Clark, Texas Instruments (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR:
– Enaco (extra), Lundin Mining (extra), Partnertech (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Cepiprint kl 16.00
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

STATISTIK:
– SCB: handelsbalans december kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: ledande indikatorer december kl 16.00
– USA: försäljning befintliga bostäder december kl 16.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar