Måndag 23:e mars – svårbedömt

Stockholmsbörsen backade rejält i fredags, tyngt av Volvo och Ericsson. När börsen stängde var den ner med hela 2,7 procent till 662 punkter.

Boliden trotsade nedgången och steg med hela 17 procent och slutade på 41,40 till följd av den senaste tidens uppgång för zink och koppar. Lundin Mining följde med i samma spår och steg hela 10 procent och slutade på 9,20. Lundin Petrolium steg 6 procent till 45 kronor.

Valberedningen i Swedbank föreslår att Anders Igel, Pia Rudengren, Anders Sundström och Karl-Henrik Sundström väljs in i styrelsen. Carl-Erik Stålberg föreslås enhälligt som fortsatt ordförande. Stämman kommer att hållas imorgon tisdag.

Olje- och metallpriserna föll i fredags i takt med att börserna rasade.

OMXS30 har stigit upp mot taket i den konsolideringsformation som indexet befinner sig i. På dagsbasis ser vi ett avtagande momentum och en tilltagande osäkerhet kring dagens nivå. Om kursen bryter upp över nivån kring 686-690 med bra volym kan det innebära att det negativa scenario som jag anser att indexet befinner sig i bryts. Det finns ett starkt motstånd även vid nivåerna kring 710-714. Dessa motståndsnivåer kan utgöra vändningen nedåt i den alltmer tajta konsolideringstriangeln. Totalt sett är jag negativ till indexet men kan inte bortse vad som händer runtomkring och idag är det rejält uppåt i Asien.

OMX Stockholm 30 Index har stigit upp mot taket i en fallande trendkanal. Vidare nedgång indikeras och dagens kursnivå kan vara en god utgångskurs. Har dock en möjlig omvänd huvud-och-skuldra-formation under utveckling. Etablerat genombrott över motståndet vid 685, helst på ökande volym, signalerar om fortsatt uppgång. Indexet närmar sig motståndet vid ca 700 punkter, något som kan ge en reaktion nedåt. Indexet anses totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt. Det känns idag mycket svårbedömt och det är bra att hålla sig neutral och invänta utvecklingen.

090321_omxs30real

I USA backade Ericssons aktie i likhet med nedgången i Sverige, delvis beroende på börsklimatet men även för den vinstvarning som systerbolaget Sony-Ericsson flaggade för på fredagen. Redan i onsdags började Ericsson ”läcka ut” att man gärna hade sålt av sin ägarandel i mobiltelefontillverkaren.

Börserna i USA slutade alla tre med nedgångar i fredags. S&P 500 backade 2,0 procent ned till 768, DJIA minus 1,7 procent och Nasdaq backade 1,7 procent.

Bankerna som gått starkt under några veckor var i fredags förlorare och har fått ta emot några käftsmällar de senaste dagarna. Den amerikanska regeringen kommer att beskatta bonusar med 90 procent och både Citigroup och Bank of America tyckte i helgen synd om sig själva och anser att de blivit ”orättvist behandlade”. För en vecka sedan meddelade både Citigroup och Bank of America att man gjort fantastiska resultat de första två månaderna och inte kommer att behöva använda mer stödpengar, det kommer jag definitivt att få anledning att återkomma till. Känns det som ett spel?

Ett annat bolag som för några veckor sedan sade att man inte skulle behöva utnyttja mer stödpengar är General Motors. Detta har fått aktien att stiga rejält de sista två veckorna. Nu säger bolaget att man kommer att behöva MYCKET mer än de 21,6 miljarder dollar bolaget begärt av staten. Känns det som ett spel?

S&P 500 har kommit upp motståndet kring 800 som fått indexet att stanna av från de senaste veckornas uppgång. Det känns idag mycket svårbedömt och det är bra att hålla sig neutral och invänta utvecklingen.

090321_in-x

I Asien är det kraftigt uppåt idag med uppgångar på runt 3 procent när detta skrivs, till en nivå som är den högsta på sex veckor. Uppgångarna beror till stor del på den optimism som nu sätts till regeringarnas förmåga att återuppliva utlåningen för och bryta den negativa trenden.

Mitsubishi UJF Financial Group Inc (banken) steg med över 6 procent på uppgifterna om USA:s planer på att köpa upp giftiga tillgångar, Uny Co en stor japanskt varuhuskedja steg med 4,6 procent efter att den japanska finansministern meddelade att regeringen vill uppmuntra sammanslagningar i branschen. Målet sade han är att hitta fynd för att bygga en bas för att vara redo när marknaden stiger och därigenom få tillbaks de pengar som satsas med råge.
Detta händer idag måndag den 23:e mars 2009.

STÄMMOR:
– GN Store Nord, Heart of Brands (extra), Orion, SBC

BÖRS ÖVRIGT:
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Papper: Tissue World 2009-konferensen i Nice inleds
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Malka Oil: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– SAS: teckningsperiod nyemission inleds

STATISTIK:
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: utrikeshandel januari kl 11.00
– EMU: byggproduktion januari kl 11.00
– USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 15.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar