Måndag 23/2 – Kan Obama lugna marknaden?

Stockholmsbörsen sjönk helt i linje med förväntningarna, OMXS30 hade vid stängningen backat med 4 procent och slutade på 636 under måttlig omsättning.

Banker och verkstadsbolag som håller varandra i handen var de branscher som gick sämst. Swedbank backade hela 9,5 procent och SHB slutade på minus 7,4 procent.

Volvo backade hela 10,4 procent och är åter en bra bit under 40 kronors stödet.

Ericsson och H&M fortsatte att visa styrka och backade inte lika mycket som börsen i övrigt.

Den stora nyheten under fredagen var annars att Husqvarna rapporterade att man kommer att genomföra en nyemission på hela 3 miljarder kronor.

Idag är det ganska lugnt på rapport- och statistikfronten, men senare under veckan kommer det en hel del statistik som visar om Obama får lugn och ro på den så viktiga husmarknaden – lyckas han inte med det blir det garanterat oro i lägret!

SAABs VD Jan Åke Johansson är en modig man eller skall man säga att han har dåligt omdöme? Han går nu på offensiven och klandrar den svenska regeringen för att inte stötta amerikanska GM/SAAB. Hade det funnits en hållbar plan är jag övertygad om att det inte hade varit svårt att få garantier från staten, men att ge lån utan tillräckliga säkerheter till en division till ett amerikanskt bolag som dessutom inte har redovisat ett enda positivt resultat de senaste tjugo åren är en självklarhet. Bolaget är och har varit konkursmässigt under många år, några miljarder hit eller dit kommer bara att förlänga pinan – resultatet är ändå självskrivet. Det kostar mer och mer att utveckla bilar och kostnaderna skall delas upp på det antal bilar man tillverkar och SAAB är för små för att tillverka den typ av bilar man gör – så enkelt är det!

USA: När handeln öppnade i New York var det nedåt som gällde för att sedan stabiliseras något, därefter blev det en volatil och händelserik fredag, där GM och bankerna var i fokus. DJIA slutade 1,3 procent lägre, S&P 500 sjönk med 1,1 procent och Nasdaq stärktes på slutet av handelsdagen så att indexet endast var 0,1 procent ner och noterades på 1441. Omsättningen på New York-börserna var hög. Sämsta bransch blev vid stängningen oljerelaterade aktier.

GM fortsatte att backa och var tidvis ner nästan 25 procent, vid stängning hade aktien återhämtat sig något och slutade 11,5 procent ner på 1,77 dollar. GM var nere och touchade den lägsta nivån sedan 1938.

Bankerna störtdök när ryktet om mer reglering från staten läckte ut, detta fick Citigroup och Bank of America att ett tag gå ner hela 30 procent, dock vände de upp efter ett lugnande tal från bankernas ledning att de minsann själva klarar sig ur krisen, utan statlig inblandning. ”Det kommer säkert att innebära att de snabbt betalar tillbaks de 50 miljarder dollar de redan fått i nödlån…”. Nu på morgonen rapporteras att Citigroup trots de lite positivare tongångarna under fredagens senare del diskuterar med den amerikanska regeringen om att staten trots allt skall ta över en betydligt större del av banken än vad som tidigare sagts. Detta kan innebära att staten kommer att äga uppemot 40 procent av bankjätten, allt enligt Wall Street journals idag. Citigroup stiger mer än 20 procent på europabörserna. 

–  För några månader sedan kände jag mig ensam när jag ifrågasatte Obama, nu höjs det fler och fler röster mot den överdrivna slöseriet som tyvärr kan leda USA in i en ny bubbla. Kanske vi får se ”Clinton” i repris – det börjar kännas så. Vi får väl se om Obama kommer med några lugnande besked angående bankernas förstatligande eller ej. 

I Asien är det överlag ganska positivt nu på morgonen, i stort sett alla börser stiger, undantaget (den viktigaste av de alla) Nikkei som backade rejält i inledningen för att sedan återhämta sig, men backade åter i sluthandeln. I Kina är det bankerna som lyfter börserna som just i detta nu ligger på mellan 2 och 3 procent.

”För övrigt anser jag att debatten om vindkraft måste bli saklig. Med samma lämplighet som våra politiker kan driva företag (typ SAAB), har de med all oönskvärd tydlighet visat vad den energipolitik som hysterin kring kärnkraften skapade  för tjugotalet år sedan. Istället för att satsa på hållbara satsningar inom energipolitiken – var det förbud som skulle prägla innovationerna för vår energipolitik. Förbud mot att förbättra, förnya och bygga om/ut kärnkraften. Räcker inte elproduktionen i Sverige köper vi in el från Danmark som sitter och klappar händerna åt att Barsebäck försvann så att de blev en av de största exportörerna av el till Sverige. Även inom kärnkraftsområdet har det hänt massor de senaste åren, utvecklingen har gått betydligt mer framåt än den gjort för väderkvarnarna. Idag är det ett hållbart framtida alternativ! Det är dags att det blir en saklig debatt, alla kostnader och biverkningar bör upp till ytan innan vi sitter där med skägget i rotorbladen om tjugo år.  ”

Detta händer idag måndag 23/2-2009.

STÄMMOR:
– Kone

BÖRS ÖVRIGT:
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

STATISTIK:
– Italien: KPI (def) januari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

CENTRALBANKER:
– ECB: Jean-Claude Trichet, ECB-chef, talar kl 9.00
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– Riksbanken: auktionsresultat, lån mot vanliga säkerheter, rörlig ränta

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar