Måndag 2/3 – På med säkerhetsbältet

I Sverige kom ny trist BNP-statistik i fredags och kronan tappar. Vattenfalls nyförvärv ger 100 miljoner ton av nya utsläppsrätter, det är väl precis vad vi vill… Ska vi fortsätta att blunda för att vindkraften är trams och inte kan ersätta några kärnkraftverk. Vattenfall får nu ”möjlighet” att släppa ut 100 miljoner ton koldioxid till om året. Just nu blåser det mellan 8-11 m/s vid Lillgrund i Öresund och vindmöllorna ligger på ungefär 40 procent av sin kapacitet. Se till att göra något konstruktivt åt utsläppen, ta bort elcertifikaten för vindkraft, de får helt motsatt effekt. Nu satsar Vattenfall stenhårt på kolkraft, men inte i Sverige – var det syftet med elcertifikaten?

I Sverige kommer statistik över fordonsregistrering (9.00) i februari och arbetskraftskostnader (9.30) för december.

General Motors svenska informationsdirektör meddelar idag i en intervju i Di att GM idag skall börja betala en del skulder till underleverantörer, totalt 1,3 miljarder kronor. Beloppet är något mindre än de 1,4 miljarder som GM betalade till SAABs rekonstruktör Guy Lofalk för att hålla verksamheten igång, samtidigt meddelas att dessa pengar inte kommer att räcka för att hålla produktion igång mer än någon månad. Bo Andersson säger att det bara är pengar för att komma igång, men han vet inte hur länge – han säger vidare ”vi får se hur länge de räcker..”.

I Storbritannien kommer kl. 10.30 inköpschefsindex, som väntas ha gått ner till 35,0.

Idag är det amerikanska inköpschefer som står i fokus när siffrorna för inköpschefsindexet släpps kl. 16.00.

Kronan har tappat mark mot både dollarn och euron under helgen.

OMXS30 har fallit sedan andra toppen i den dubbeltoppsformation som kom den 16/2 och tangerar nu taket i trendkanalen med ett MACD som helt avtagit. Bryter inte OMXS30 över motståndet vid 650 får vi förmodligen se en nedgång mot i första hand stödet vid 620 och därefter den kritiska 600-nivån.

090301_omxs30

USA: Idag kommer det nya ISM-siffror för februari, de kan bli en kalldusch. I veckan kommer nya arbetslöshetssiffror, det kan om de är riktigt dåliga vara droppen som får alla stödnivåer att ryka. De korta räntorna föll i fredags kväll i samband med att de amerikanska börserna sjönk och fallet har fortsatt under helgen.

Det förlustdrabbade försäkringsbolaget AIG får ytterligare 30 miljarder från Tarp-programmet. För att lindra pinan för bolaget är det ”snällare” lånevillkor för att minskan bördan med att betala tillbaks till den amerikanska staten. AIG lämnar sin kvartalsrapport för det fjärde kvartalet 2008 idag och det förväntas att bolaget gjort en förlust på bortemot 60 miljarder dollar.

Nasdaq föll även i fredags och nådde inte upp till MA20 och även avslutningen var svag. Nu väntar förmodligen en fortsatt nedgång mot i första hand den botten i trendkanalen. Indexet befinner sig på den mest kritiska nivån runt 1400 och en fortsatt nedgång innebär att det kan bära av nedåt raskt nu och 1310 ser ut att vara nästa nivå som skall testas. Kursen har dragit ifrån MA20 på dagsbasis och det tyder på en ännu kraftigare nedgång!

090301_compx

Asien: Det är surt på de flesta asiatiska börserna idag och Nikkei brakar ner med 3,8 procent och nedgången har pågått hela handelssessionen. Den koreanska börsen tyngs rejält av i första hand Samsungs fall.

Kina: Den kinesiske premiärministern Wen Jiabao sade på regeringens hemsida i lördags att den kineska ekonomin redan börjar visa tecken på återhämtning, efter regiringens stimulanspaket. Det är lite annorlunda tider när premiärministern i världens största land börjar kommunicera ut nyheter på chattsidor…

Mona Sahlin har rekordlågt förtroende, konstigt eller hur? Sin vana trogen ljög Mona i går i TV-programmet ”Kalla fakta” om en bagatell och påstod att deras privata bil var besiktigad och godkänd, vilket visade sig vara en lögn. Reportern fick samma svar tre gånger, till slut vrider Mona på sig och säger; ”det är inte olagligt att ha körförbud, det är bara om man kör med bilen…”. Är det konstigt att förtroendet sjunker, hon ljuger ju tom om bagateller som är hur lätta att kolla upp som helst. Alliansen har snart knaprat in på vänsteroppositionen och det skall bli spännande att se om Mona kan tygla Kommunistlasse eller om hon kommer att bli tvungen att rätta sig efter kommunisterna för att det inte skall spricka i de egna leden. Vi ska nog vara glada att det blev just Mona som blev sossarnas partiledare, det kanske är det som kommer avgöra valet!

Detta händer idag måndag 2/3-2009.

RAPPORTER:

FIRST NORTH:
– Medcap

AKTIETORGET:
– Klick Data, Stävrullen

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– HSBC, Nortel (kl 15.00)

BÖRS ÖVRIGT:
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Husvagnar: husvagnsregistreringen i februari
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Avanza: presenterar aktiehandel  i februari
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Nasdaq OMX: aktieomsättning februari
– Nordnet: presenterar aktiehandel i februari
– Svolder: presenterar substansvärde
– Teleca: sista dag för handel i aktien inför avnotering från Stockholmsbörsen

STATISTIK:
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex februari kl 8.30
– SCB: arbetskostnadsindex december kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik februari kl 9.30
– SCB: konjunkturstatistik löner december kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) februari kl 10.00
– Polen: BNP 4 kv kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex februari kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: KPI snabbestimat februari kl 11.00
– Italien: KPI (prel) februari kl 11.00
– Italien: BNP 2008 kl 12.00
– USA: privatinkomster och privatkonsumtion januari kl 14.30
– USA: ISM inköpschefsindex februari kl 16.00
– USA: bygginvesteringar januari kl 16.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar