Måndag 22:a juni – osäkert – uppåt i Asien

Stockholmsbörsen avslutade förra veckan (i torsdags) lugnt genom att hålla USA i handen. På slutet hjälpte ett positivare Philadelphia Fed Index till att lyfta börsen så att den stängde över nollstrecket. Uppgången  blev måttliga 0,5 procent och omsättningen endast 12,1 miljarder kronor.

Även i torsdags föll SSAB och Sandvik som vinstvarnade tidigare i veckan. Atlas Copco gick bättre och avslutade torsdagen på 1,9 procent plus.

I banksektorn var det spretigt. Swedbank avancerade hela 4,3 procent medan övriga banker låg och skvalpade runt nollstrecket med små rörselser.

Idag kommer det inte mycket statistik, men senare i veckan drar rapportsäsongen igång med rapporter i både Kappahl och H&M. Utförligare analys av H&M ser ni i tidigare inlägg.

Förhoppningsvis kan vi se fram emot en vecka där fokus svänger från nervösa tolkningar av makrostatistik till att bedömma vad företagens rapport egentligen innebär.

Allt fler analytiker talar nu om en bra börssommar där den starka våren och bättre makrostatistik än väntat lyfter börserna världen över.

OMX har sedan en veckan befunnit sig i en kortare nedåtgående trendkanal, där avslutningen på veckan plockade upp kursen ovanför MA20, som innebär att trenden kan vara på väg att vända uppåt. Den positiva stängningen var stark på en annars svag börs. MACD kan nu vara på väg att bryta uppåt och histogrammet ligger nu ovanför noll på det positiva territoriet. Stängningen skedde på den kritiska nivån strax under 780 och en viss risk för rekyl finns när taket i trendkanalen testas.

omxs30real

De asiatiska börserna stiger idag och bäst går Hongkong som är upp 2,5 procent klockan 07.00. Japanska Nikkei ligger när detta skrivs på 1 procent plus. Bäst går bank och verkstad. Det ryktas om att Nissan planerar att tillsammans med elektronikföretaget Nec investera 1 miljard dollar i en elbilsfabrik. Nissan steg 3,7 procent och Nec 1,1 procent.

Bankaktierna stiger i Asien efter att Shanghai Seucurities rapporterat att utlåningen i Kina under juni kommer att överstiga utlåningen under maj månad.

Strax innan stockholmsbörsens öppning faller de amerikanska terminerna, detta skapar osäkerhet inför öppningen. Världsbanken skriver ner sin prognos för världens BNP till -2,9 procent för i år, från tidigare -1,7 procent.

Oljepriset har åter fallit tillbaks under 70-dollar. Brent-oljan ligger klockan 07.40 på 69,2 dollar per fat.

Den amerikanska dollarn ligger just nu på 7,93 och ser ut att i alla fall tillfälligt ha bottnat.
Viktigt att hålla koll på idag:
– Tysk beklädnad, veckostatistik
– 09.00 Riksbanken: Direktionen sammanträder
– 09.30 Riksbanken: Riksbanken redovisar företagsintervjuer
– 10.00 Tyskland: IFO-index för juni
– 10.00 Arbetsförmedlingen: Veckostatistik

Läs även:
– Recessionen fördjupas (AFV)
– Stora överskott pressar elpriset (e24)
– Nordea tror inte på Riksbankens stresstest (DN)
– Nordea vill vänta med fusion till efter krisen (DN)

– Köptips från Veckans affärer, JP Morgan och Handelsbanken hittar du här.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar