Måndag 1:a juni – initialt upp sen avvaktande

Förra veckan slutade totalt på ett svagt plus på 0,9 procent och maj som helhet blev plus 1,65 procent. Veckan präglades av en stor osäkerhet kring banker, biltillverkare och råvarupriser. För OMX del innebär detta att amplituden minskar och indexet är på väg mot ett utbrott.

Det diskuteras mycket om de stora utländska aktörerna står vid sidan om och avvaktar, om vi kan vänta oss en rekyl ned mot 700-nivån igen eller om det är läge att gå in på börsen för en uppgång. Enligt SCB har utländska investerare nettoköpt aktier för 3,3 miljarder kronor årets första måndader, förra året vid samma tid såldes aktier för 1,7 miljarder.

Tidigare har jag nämnt att den svenska börsen har gått betydligt starkare än många andra utländska börser.  Den låga värderingen och den svaga kronan har naturligtvis varit lockande och det ser vi på kursutvecklingen de senaste månaderna.

Den närmaste tiden kommer jag att hålla extra koll på IT-relaterade aktier och råvaror för uppgång och banker för eventuell nedgång.

OMX rör sig fortfarande inom konsolideringsformationen där vi nu ser amplituden minska och vi närmar oss ett utbrott. Det är viktigt att hålla koll på stöd- och motståndsområden. Idag kan vi säkert få en uppstuds med draghjälp från Asien och den starka avslutningen i USA i fredags, därefter blir det säkert avvaktande fram till statistiken.

Motstånd: 782 / 790 / 800
Stöd: 770 / 765 / 750

omxs30real090530

I fredags fick vi veta att BNP i Sverige backade med hela 6,5 procent under årets första kvartal. Det talas nu om vändning och att fallet inte var lika kraftigt som förväntat. När jag tittar på diagrammen förstår jag inte var vändningen syns, fallet är inte lodrätt längre, men uppåt pekar det definitivt inte.

Viktiga hållpunkter idag:
– Den isländska, danska och norska börsen håller stängt idag.
– 09:30 SCB presenterar arbetskostnadsindex och fordonsstatistik.
– 10:00 EMU: Definitivt inköpschefsindex för maj.
– 10:30 Storbritannien: inköpschefsindex för maj.
– 14:30 USA: Privata inkomster och privatkonsumtion.
– 16:00 USA: Inköpschefsindex i maj. Bygginvesteringar i april.

 Idag är det GM:S ödesdag. Bolaget kommer förmodligen att lämna in en konkursansökan och det är många frågor som kommer upp till ytan den närmaste tiden. Staten kommer förmodligen att få ett majoritetsägande i det nya bolaget. Vad kommer det att kosta skattebetalarna och hur kommer bolaget att se ut. Obama har ju tidigare sagt att det inte överhuvudtaget är aktuellt med statlig inblandning i denna typ av bolag, hur skall han tackla detta? Konkursansökan förväntas lämnas in vid 14-tiden (svensk tid).

En genomgående strategi i USA verkar vara att när ett bolag går riktigt dåligt styckar man bolaget och lägger alla giftiga tillgångar som man kallar de i ett speciellt bolag, för att behålla godbitarna i det bolag som har förutsättningar att leva vidare. Så var det med bankerna och högst troligt blir det på samma sätt med GM. Surdegarna, Pointiac, Saturn, Saab, Hummer och en del annat skräp hamnar med all sannolikhet i ett annat bolag.

Den stora frågan är inte om Obama-administrationen kommer att klara av att ändra om bolaget till energisnålare produkter och förbättra det skamfilade ryktet, frågan är istället om folk törs köpa bilarna. Hur kommer garantier och andrahandsvärdet att påverkas?

I USA faller förmodligen de amerikanska tillverkningssiffrorna till de lägsta nivåerna någonsin i maj. Vi kommer säkert få se Obama träda fram idag och kommentera GM:s konkursansökan och framtiden för den amerikanska bilindustrin. Det är nästan lite tragikomiskt att det för bara tio år sedan diskuterades om man skulle ta till antitrustlagarna för att minska GM:s dominanans, nu känns det ganska fjärran.

Det kan nog bli en ganska spännande vecka i USA och volatiliteten kan åter börja tillta. PR-maskineriet Obama/Geitner kommer säkert att jobba för högtryck för att inte fokus skall hamna för mycket på den galopperande statstskulden och tillståndet i den amerikanska ekonomin, nej det är bättre att prata om att nedgången börjar avta…

Var det inte Obama som sade att det inte var upp till den amerikanska staten att äga företag? På mindre än ett halvår har staten i stort sett tagit över kontrollen hos banker och nu snart den heliga amerikanska bilindustrin. Jag fick mycket pisk när jag på bloggen för ett halvår sedan kallade Obama ”kommunistisk”, men frågan är hur stor andel ägande staten skall ha innan ordet kommunist kan bli trovärdigt. Jag skrev det för att provocera och hade inte trott att det skulle gå så långt som det gjort nu. Snart kanske det stämmer…

Den spanska bubblan är på väg att spricka ordentligt. Den upphaussade byggmarknaden är på väg att kollapsa helt och arbetslösheten stiger. Inkomsterna från turistsektorn minskar och kriminaliteten ökar. Det är ingen munter läsning och naturligtvis tråkigt för alla som investerat i hus och egendom i Spanien. Den spanska regeringen spår att den negativa utvecklingen håller i sig resten av året och att antalet turister under sommaren minskar med 10 procent.

Idag på morgonen är det rejäla uppgångar i Asien, där de Kinesiska börserna stiger mellan 2 och 3 procent. Kinesiska tillverkningssiffror och råvarupriser driver på börserna. I Japan ligger Nikkei på 1,7 procent klockan 7:15.

Kinas inköpschefsindex sjönk till 53,1 i maj jämfört med 53,5 i april. Prisindex steg till 53,1 och produktionsindex föll till 56,9 från 57,4. Riskaptiten har kommit tillbaks ordentligt sade Khiem Do, chefsstrateg på Baring Asset Management, till Bloomberg News.

Den totala fordonsförsäljningen i Japan sjönk med 19 procent, vilket var något mindre än i april då nedgången var hela 32 procent. Toyota backade hela 24 procent.

Kronan är i stort sett oförändrad mot både euron och dollarn. Oljepriset fortsätter att stiga och ett fat Brent-olja ligger nu över 66 dollar.

Så här ser indexen ut när detta skrivs:

index

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar