Måndag 19/1-2009

En avvaktande och nervös fredag, precis som väntat. OMXS30 steg med stöd från USA på slutet och stannade på +1,4% på 628,69 under liten handel. Trots uppgången kunde vi summera veckan totalt till -8,3%. Från USA kom en del statistik in som förväntat, men rapporterna från Bank of Amerika och Citigroup kom in långt sämre än förväntat. Detta berörde inte de svenska bankerna så mycket som jag förväntade mig. Swedbank -2,2%, SEB – 4,1% men Handelsbanken steg något.

Sony Ericsson kom med en kvartalsrapport som var riktigt usel, vinsten före skatt sjönk hela 76% under förväntningarna. Detta kommer säkert att innebära att prognoserna för Ericsson dämpas en hel del. Dessutom ligger Ericsson som jag visat tidigare inför en vändning nedåt. I fredags steg Ericsson med 3,3%.

OMXS30: Idag kan vi förvänta oss en håglös börs utan några större överaskningar. Indexet befinner sig i en kortare konsolideringsfas och vände enligt min modell upp under någon timme i fredags, de sista timmarna föll det dock tillbaks till neutralt, med en tendens till att börja vikta nedåt. Så länge indexet ligger i nivån mellan 635 och 615 avvaktar jag. MACD måste oxå bryta ner för att jag skall agera. Finns stor risk för en avvaktande marknad utan styrning idag.

Motstånd: 635 / 650
Stöd: 615 / 600

Kort perspektiv: Neutral till sälj
Lång trend: Neutral

OMXS30 fredag 16:e januari 2009

 

I Danmark presenterade regeringen ett nytt krispaket för de danska bankerna på totalt 100 miljarder danska kronos. Räntan på nödlånen är satt till 10% vilket indikerar att regeringen ser bankerna som riktiga högriskkunder.

Chefen för banken Baltikum, Erkki Rassuke sade i en intervju i Bloombergs News att den ekonomiska situationen i regionen försämrats ytterligare.

USA: Handeln i USA stängde uppåt trots att bankerna rasade. Stöd kom från oljebolagen. Statistik kom avseende konsumentpriserna (KPI-inflation), där inflationstakten var högre än väntat. Industriproduktionen var svagare, men konsumentförtroende var något bättre än väntat. Intel tillhörde vinnarna, trots att konkurrenten AMD meddelade att personalstyrkan skall minskas med 9% vilket är mer än tusen personer.

Regeringen i USA lägger nu grunden för en andra fas som går ut på att rensa ut dåliga tillgångar i det finansiella systemet som paralyserar hela systemet. Den andra fasen i räddningspaketet som det jobbas på ahr för avsikt att underlätta utlåning och få in visst privat kapital i bankerna säger Sheila Bair, ordförande i FDIC. Idag håller USA stängt.

Nasdaq steg de sista timmarnas handel och närmar sig nu motståndet vid 1540. MACD är på väg upp genom nollinjen, detta kan innebära att även motståndet vid 1580 kommer att testas, men troligast är att motståndet runt 1540 håller och vi får se den nedåtgående trenden återupptas imorgon när börsen åter öppnas.

Kort perspektiv: Sälj
Lång trend: Neutral

Nasdaq 16:e januari 2009

Storbritanien: Huspriserna sjönk med 1,9% under januarimätningen, detta var 7,3% mer än samma månad 2007. Premiärministern Gordon Brown sade igår att regeringen avser att avisera ett åtgärdspaket som skall uppmuntra bankutlåningen. Han uttryckte oxå sitt missnöje mot bankernas ovilja att använda tidigare stöd och räntesänkningar för att ge krediter. Detta driver på recessionen och antalet dåliga lång

Japan: Industriproduktionen sjönk med hela 8,5% vilket var betydligt mer än vad analytikerna trott. Detta fick den japanska börsen att backa efter en positiv start.

Hong Kong: Började dagen uppåt, med draghjälp av det positiva man tycker sig se med Obama vid rodret. Men har efter hand som dagen gått har kurserna börjat dala ned under noll, den senaste halvtimmen (klockan är 7:40 när detta skrivs).

Detta händer idag måndag 19/1-2009:

STÄMMOR:
– Fragus (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Nibe: presslunch angående nytt marknadssegment efter samarbete med jpanskt industriföretag kl 11.30
– Nokia: arrangerar pressträff tillsammans med Securitas angående europeiskt samarbete kl 11.30-13.00
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– USA-börserna har helgstängt pga Martin Luther King Day
– Consilium: presenterar omsättning och orderingång för januari-december
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok Nafta: teckningsperiod nyemission inleds

STATISTIK:
– Storbritannien: Rightmove huspriser januari kl 1.01
– Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: byggproduktion november kl 11.00

POLITIK:
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00

MAKRO ÖVRIGT:
– EU: kommissionen presenterar uppdaterad prognos kl 10.45
– RGK: resultat extra växelemission kl 11.10

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar