Måndag 18:e maj – dragning nedåt

USA:s konsumentpriser sjönk med 0,7 procent jämfört med april 2008 och i Tyskland var BNP-fallet för det första kvartalet det största på över 40 år, enligt Bloomberg News. Det var den första veckan på länge som inte gick plus.

Idag på morgonen är det mest nedåt i Asien. Nikkei backar med 2,5 procent och Kina var inledningsvis rejält ned, men har stärkts något den senaste timmen. I Indien rusar börsen uppåt på förhoppningen att den sittande regeringen tros vinna valet och på så sätt skapa stabilitet i landet. Börsen i Indien, steg med över 10 procent innan den stängdes.

De amerikanska terminerna har fallit sedan stängningen i fredags.

Oron för sjunkande bolagsresultat och den pånyttfödda oron för världsekonomin har fått investerare att avsluta sina positioner. Det är viktigt att ha i åtanke hur starkt och fort börserna stigit. Se detta som en välbehövlig pausvila.

I fredags var det svajigt men efter statistiken vid 14.30 tog börsen fart och lyckades pressa sig över nollan och stängde på skapliga plus 0,9 procent, på 765 punkter. Totalt innebär det att stockholmsbörsen backade 3,5 procent den gångna veckan.

Bankerna agerade draglok och Nordea steg hela 3 procent. Oron för Swedbanks exponering i Östeuropa och behovet att förmodligen behöva ta in ännu mer pengar från aktieägarna fick aktien att falla med 4,7 procent till 50,25.

Mest omsatta bransch var verkstad där Sandvik gick starkt och avancerade 2,2 procent efter att man meddelat att arbetarna vid anläggningen i Gimo får behålla jobbet mot att de går med på en 15-procentig arbetstidsförkortning.

OMXS30 steg kraftigt de sista timmarna och avancerade till motståndet vid 765 vilket var precis den nivå som öppningsticket var uppe och vände på. Ett avtagande momentum tillsammans med en negativ avslutning i USA och Asien indikerar en negativ öppning. Dagen är tunn på statistik och indexet kommer nog att testa stödet runt 750. Vi kan se fram emot en skakig vecka till stor del styrd av statistik och nervositet.

Motstånd: 765 / 770 / 776
Stöd: 750 / 744

090515_omxs30real

 

Detta händer idag måndag den 18:e maj 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Melker Schörling (kl 8.00)

FIRST NORTH:
– Labs2 (varning)

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Proact (1,20 kr)

STATISTIK:
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Exportrådet: Exportchefsindex 2 kv kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: utrikeshandel mars kl 11.00
– Riksbanken: auktionsresultat SEK-kredit, kl 11.30
– USA: NAHB husmarknadsindex maj kl 19.00

Källor: Dagens Industri, Bloomberg News, SvD, Financial Times,

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar