Måndag 16:e mars – initialt upp

Veckan som gick var den absolut bästa under 2009 och den ena positiva dagen avlöste den andra. Det var inte så konstigt att fredagen inte riktigt nådde upp till samma nivåer, den föregicks ju trots allt av fyra dagars oavbruten uppgång. OMXS30 befinner sig i en konsoliderande triangelformation där taket stått emot utbrott sedan oktober. Volatiliten i rörelserna har blivit mindre och mindre, denna veckan kommer bli avgörande för om motståndet runt 675 och 686 skall hålla eller om vi skall ha en resa ner mot 600-nivån igen. Mycket av det mediabrus och sinnesstämningen runt om i världen påverkar nog den utgången mest av allt just nu.

v10_omxs30real

Veckan som kommer är inte en av de mest innehållsrikaste på nyheter och statistik. På onsdag kväll kommer FED att meddela vilka åtgärder som vidare skall åtgärdas för att påskynda den ekonomiska återhämtningen, blir ju för omväxlings skull inte sänkt ränta… Eller förresten, kanske minusränta…

I New York var det en något nervös avslutning på veckan och när börserna stängde hade DJIA gått upp med 0,8 procent, S&P 500 steg 0,8 procent och Nasdaq ökade 0,4 procent. Veckan präglades av flera nyheter som var positiva, bla ”läckte” ett internmeddelande ut från Citigroup att resultatet för årets första två månader var bättre än på många år. Både Citigroup och Bank of America meddelade att de inte behöver mer pengar från räddningspaket. De hårt pressade bankaktierna var vinnare den gångna veckan.

General Motors hade flera fina börsdagar efter det att bolaget meddelat att de förmodligen inte kommer att behöva de resterande 2 miljarderna av de amerikanska nödlånen. Kan det vara så att bankerna och regeringen ”pratat” ihop sig för att få lugn och ro, eller för att få mindre problem att skapa fler nödlån, vem vet…

Fedchefen Ben Bernanke sade i en intervju i TV-programmet 60-minutes att en stabil banksektor är helt nödvändig för att USA:s ekonomi skall kunna återhämta sig.

De amerikanska importpriserna sjönk med 0,2 procent, underskottet i handels- och tjänstebalansen minskade till 36 miljarder, analytikerna hade förväntat sig ett underskott på 38 miljarder dollar.

090315_in-x

Asien: Det är uppåt på de flesta asiatiska börser idag på morgonen, dels efter G-20 ministrarnas meddelat att de kommer att göra vad de kan för att medverka till att lösa den finansiella krisen, bla genom att meddelandet att de säger sig vara intresserade av att vara en av de som köper giftiga tillgångar. Banker och biltillverkare steg mest. Mitsubishi bank, som är japans största publika bank steg 6 procent. Mazda Motor, japans fjärde största biltillverkare steg hela 9,8 procent, skriver Bloomberg News.

– För övrigt tycker jag att det är konstigt att stödet för vindkraft kan vara så stort som det är i Sverige.  I en undersökning som presenteras i Ekot visar det sig del att stödet aldrig varit så stort för kärnkraften som nu. Mer än hälften vill ha kärnkraft, samtidigt som 63 procent vill utöka vind, sol och vattenenergi. Jag tror nog egentligen att alla vill åt samma håll, satsningar på förnyelsebar energi. Ett stort problem är att det på kort sikt får motsatt effekt.

Detta händer idag måndag 16:e mars 2009.

AKTIETORGET:
– Enjoy Group

STÄMMOR:
– NSP Holding (extra), Towork (extra), Yield

BÖRS ÖVRIGT:
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Home Properties: acceptperiod Home Invests bud inleds
– Svolder: presenterar substansvärde

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Husqvarna: teckningsperiod nyemission inleds
– SAS: första dag för handel i aktien utan rätt att delta i företrädsemissionen

STATISTIK:
– SCB: småhusbarometern februari kl 9.30
– Italien: KPI (def) februari kl 10.00
– Österrike: KPI februari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: KPI februari kl 11.00
– EMU: sysselsättning 4 kv kl 11.00
– USA: Empire index tillverkningsindustri mars kl 13.30
– USA: TICS-data januari kl 14.00
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande februari kl 14.15
– USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 18.00

MAKRO ÖVRIGT:
– SFF-seminarium: vice Riksbankchefen Lars Nyberg presenterar EU-kommissionens förslag för att undvika framtida finanskriser kl 16.00-17.30

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar