Måndag 15:e juni – nedåt – Volvo blankningskandidat?

Förra veckan blev en bra börsvecka. Börsen står nu åter i ett vägskäl – ladda för en fortsatt uppång, eller backa tillbaks till de trygga stödområdena.

OMXS30 var uppe och vände vid 810 i fredags, vilket såg ut att förstärka utbrottet, men sedan sviktade modet hos investerarna och det kändes tryggare att ta hem vinsterna. Den svaga sista timmen tillsammans med en svag utveckling bör innebära ett test av stödnivån kring 790, kanske redan idag. MACD ligger och skvalpar runt nollinjen  och det är som jag påpekat flera gånger ett spännande och kritiskt läge för fortsättningen. Håll koll på det amerikanska husmarknadsindexet som kommer i eftermiddag.

omxs30real0906121

Svensk handel visar att handlarna är positiva inför sommarhandeln. Fler och fler svenska väljer kanske att spendera sommaren i Sverige och den svaga kronan gör det billigt för utländska turister att tillbringa semestrarna i Sverige.

Flera analytiker skruvar nu ner förväntningarna på Volvo. Första kvartalets rapport var ingen munter läsning, både resultatet och framtidsutsikterna såg mörka ut. Inför den kommande rapporten skruvas nu Ebita-resultatet ned yttreligare från -1.676 miljoner till -6.961 miljoner kronor. Förra årets Ebit-resultat blev 15.851 miljoner kronor trots ett uselt sista kvartal, PE-talet ligger på 10,34 och det börjar kännas dyrt. Vinsten per aktie blev 4,91 förra året vilket kan jämföras med -3,29 som förväntas nu. De fyra miljarder som delades ut i aktieutdelning hade behövts till att övervintra, det dröjer kanske inte så länge förrän ledningen ber om stöd från staten.  Aktien steg 1,5 procent i fredags till 50,75 som utgör taket i den korta fallande trendkanalen. Runt 50 kronor har aktien ett stöd och vid 59 kronor hittar vi ett motstånd. Som vi ser i diagrammet är både MACD och EMA på väg att bryta uppåt, men i torsdags och fredags höll taket i den kortare kanalen emot. Om inte 52 kronor bryts för fortsatt uppgång är det troligt att vi får se ett test av stödet runt 45 kronor inom en ganska snar framtid. Jag bevakar Volvo B som en av mina blankningskandidater vid ett negativt börsklimat. Stiger aktien över 52 kronor plockar jag bort bevakningen för blankning.

volv-b1

 

Håll reda på detta idag:
– Volvo presenterar lastvagnsleveranser i maj
– Tysk beklädnadsstatistik
– 10.45 Arbetsförmedlingen presenterar veckostatistik
– 11.00 EMU: Sysselsättningsstatisik
– 11.30 RB: Resultat av auktionskredit SEK sex månader
– 13.00-17.00 håller Elekta kapitalmarknadsdag
– 14.00 Polen: KPI för maj
* 14.30 USA: Empire Manufacturing index för juni
– 16.00 RB: IMF håller presskonferens om svensk ekonomi
– 17.00 ECB: Synen på den finansiella stabiliteten
* 19.00 USA: NAHB:s husmarknadsindex för juni
* På onsdag bör vi hålla koll på Obamas nya ”Vita Bok”, se nedan

Idag kommer Lettlands regering att skicka sitt budgetförslag till en kommitté som skall granska förslagen till nedskärningar. Omröstning angående den stramare budgeten skall ske redan under tisdag eller onsdag. Det börjar kännas panik för att erhålla ett positivt besked från IMF om låneöverförelser skall kunna ske under juni eller början av juli. Även om det är svårt för alla letter som lånat i euro tror jag att det vore klokare att devalvera snabbt, släppa laten fri mot euron och ta smällen innan det gått för långt.

I förra veckan sålde den lettiska centralbanken 111,7 miljoner lat, det uppges i Bloomberg News att det var första gången sedan november förra året som centralbanken sålde Lat.

Bo Lundgren presenterade i fredags en skuldrapport som innebär att de svenska storbankerna och staten skulle klara av även ett katastrofscenario i Baltikum. I BBC visades ett inslag som påvisade att de svenska storbankerna skulle kollapsa vid ett sådant scenario. Det som oroar mig är när företrädare för SEB som jag har lågt förtroende för, gång på gång förklarar att det inte är någon fara, det minskar trovärdigheten att påtala det om och om igen. Självklart hoppas jag att Riksgälden och storbankernas talesmän talar sanning, men erfarenheten visar att de oftare talar i egen sak än kundernas.

USA:s President Barack Obama väntas på onsdag presentera den med genomgripande omorganisationen av den amerikanska finansmarknaden sedan 1930-talet. Regleringar kommer att ske i varje hörn av de finansiella tjänsterna, från huslån, säkerheter till exotiska och utopiska deriverande instrument. Administrationens tjänstemän kallar omorganisationen för ”Den Vita Boken” och den kommer att reglera vad finansiella aktörer tillåts göra, ge regeringen möjlighet att lösa upp viktiga företag. Det känns som ett nytt FED som kanske ersätter det gamla som uppenbarligen inte fungerar…

Ekonomin i Storbritannien väntas inte växa förrän under 2010, istället väntas BNP minska med 0,3 procent under andra kvartalet. Arbetslösheten väntas stiga under 2009 för att sedan återhämta sig under 2010.

De asiatiska börserna backar efter det tre månader långa rallyt, där det ledande asiatiska indexet MSCI gått upp hela 47 procent på tre månader och i fredags fick Nikkei att avancera över den kritiska 10.000-nivån. Investerare höjer nu röster om att aktierna börjat bli för dyra och att bolagen har mycket att bevisa när det gäller de förväntade vinsterna. Shane Oliver, en ledande Sydney-baserad analytiker på AMP Capital Investors säger att vi fortfarande befinner oss mitt i den värsta globala recessionen efter kriget. Han säger vidare att det är oundvikligt att det kommer negativa reaktioner efter en så kraftig uppgång som vi nu har bakom oss.

Oljepriset noteras måttligt ned efter vinsthemtagningar i helgen.

Råvarupriserna har fallit i Asien under morgonen, det börjar kännas dyrt efter den senaste tiden uppgångar säger flera handlare till Bloomberg News.

Bland de ledande indikatorerna ser vi att den amerikanska S&P 500-terminen backar, dollarn tappar ordentligt mot kronan och övriga valutor och det är tydligt nedåt i Asien.

indikatorer14

Läs om ovanstående i dessa tidningar:
– Därför v-änder det inte (AFV)
– Lettlands kommande drag (AFV)
– Splittrat på New York-börserna (VA)
– Optimism bland handlarna (DN)
– Små ljusglimtar i Hongkong (e24)
– Signifikanta risker kvarstår enligt G8-gruppen (AFV)
– Det värsta är bakom oss nu… (e24)
– Därför är Svensk Handel optimister (AFV)
– Starkare dollar kyler börshumöret (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar