Magnet ner mot 1250

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Nu är det åter dags för USA att höja skuldtaket och inte heller denna gång är demokrater och republikaner i representanthuset ense om hur det ska gå till. Senast den 1 oktober behöver man besluta om ett höjt skuldtak för att inte bli tvungna att stänga ner statliga verksamheter.

Stockholmsbörsen: Efter en inledande uppgång till 1279 avtog köptrycket och indexet föll större delen av dagen fram till stängningen 1269,3 vilket motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

Veckan som helhet stängde ner med 1,3 procent vilket reducerade årets uppgång till 14,9 procent och september månads uppgång till 4,5 procent.

Jag har flera gånger de senaste veckorna påtalat att de tre gap vi sett kan vara tecken på utmattningsgap. Än så länge har två av de tre gapen täppts till och det blir nu spännande att se om det tredje ner mot 1249 håller emot en eventuellt press från säljarna.

Totalt steg 208 aktier igår medan 266 stängde ner och endast 17 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier blev även under fredagen H&M efter sin fina rapport där aktier för 1015 miljoner kronor bytte ägare följt av Nordea Bank på 893 miljoner kronor därefter hittar vi Volvo B med totalt 887 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under fredagen Nokia (+0,6%) följt av SCA B (+0,4%) och Securitas (+0,4%). Sämst gick Boliden (-2,6%), SSAB A (-2,1%) följt av Electrolux (-1,9%).

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: Markti/JMMA industri-PMI september kl 1.15
– Japan: industriproduktion (prel) augusti kl 1.50
– Japan: detaljhandel augusti kl 1.50
* Kina: HSBC inköpschefsindex industrin september kl 3.45 (föll mer än väntat)
– Tyskland: detaljhandel augusti kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft kl 08.00
– Danmark: BNP (def) 2 kv kl 9.00
– SCB: konjunkturlöner juli kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex juli kl 9.30
– Danske Bank: konjunkturprognos kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: KPI snabbestimat september kl 11.00
– Italien: KPI (prel) september kl 11.00
– IMF: publicerar delkapitel ur den kommande World Economic Outlook kl 15.00
– USA: Chicago inköpschefsindex september kl 15.45

USA: Fredagen präglades av en lågvolatil överlappande nedgångsfas där veckan stängde på 1691,6 vilket motsvarade en nedgång i fredags på 0,4 procent och 1,1 procent på veckobasis. Av de senaste sju dagarna har bara en stängt på plus. I fredags morse skrev jag: ”Torsdagen stängde trots allt i den nedre halvan av kursstapeln som dessutom var betydligt mindre än snittet, ett svaghetstecken”.

Jag skrev även i fredags: ”Den hårt spända gummisnodden bromsade åtminstone tillfälligt upp nedgången efter toppformationen men så länge inte kursen håller sig kvar ovanför onsdagens högsta är det för tidigt att säga att rekylen/nedgångsfasen är över”.

Fredagens volym var högre än i torsdags men 3,2 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus under fredagen. Sämsta sektor under fredagen blev kraftbolag och basråvaror.

Två av tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple backade med 0,7 procent till $482,8. Facebook steg med ytterligare 1,7 procent till $51,2 (börjar bli lite paraboliskt). Google föll med marginella 0,2 procent till $876,4.

Asien: Det är mestadels nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen men de kinesiska börserna går emot strömmen, trots sämre inköpschefssiffror än väntat. De fallande kurserna i USA och bråket kring skuldtaket håller tillbaks riskaptiten. Placerarkollektivet passar säkert på att låsa in lite vinst i samband med kvartalsslutet. Den stigande yenen har naturligtvis en viss påverkan på Nikkei som faller med 1,1 procent men inledningsvis noterade nedgångar med nästan 2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar