Lugn öppning men översålda nivåer på kort sikt

Stockholmsbörsen igår: Efter ett inledande gap och en nedgång med 1,0 procent till stödnivån 1042 präglades resten av dagen av små rörelser. Stängningen skedde nära dagslägsta, dock föregicks den av en svans på nedsidan. Stängningskursen 1038,3 motsvarade en nedgång på 1,3 procent. Omsättningen på OMX/Nasdaq uppgick till 9,3 miljarder kronor vilket var lägre än i onsdags och 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag skrev inför gårdagen: ”Osäkerheten är påtaglig och de senaste 6 börsdagarna har stängt inom några få punkters intervall”. Denna osäkerhet ledde igår till en nedgång som träffade nacklinjen i den HS-formation som jag ”pratat om ett tag”. Ska vi då navigera för en nedgång mot 940-nivån nu? Nej, men vi kan få en ypperlig chans att komma in i en blankning om den kraftigt kortsiktigt översålda nivån leder till en uppstuds. Enligt Peter och Johan på E2Trading är chansen för en uppstuds när RSI-2 fallit under 3 ungefär 60% för en stängning 0,8% högre på 5 dagars sikt. Under de senaste 25 åren har OMXS30 stängt högre någon gång under de närmaste 5 dagarna i 23 av de 25 fall då RSI-2 varit lika lågt. E2-trading konstaterar alltså att vi har en bra edge för en kortsiktig uppgång.
 
Igår punkterades alltså även årsmedelvärdet och om november månad stänger under medelvärdet, som inför dagen noteras kring 1044, anser jag att den långa trenden är fallande. Utbrottet måste dock bekräftas och det återkommer jag till ifall det visar sig att vi får en månadsstängning som punkterar medelvärdet.

Sämsta sektorer under torsdagen blev konsumentprodukter och oljebolag. Bäst gick defensiva telekom.

Av de aktier jag dagligen studerar föll Hennes & Mauritz med 3,0 procent följt av Holmen och SEB A som backade 2,7 respektive 2,4 procent.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev HM B 1451 Mkr (-3,0%), TeliaSonera 515 Mkr (+0,8%) följt av Atco A 438 Mkr (-1,3%).

OMXS30: De tekniska förutsättningarna är goda för en uppstuds idag eller de närmaste dagarna. Hittills har dock köparna präglats av extremt lågt självförtroende vilket lett till att säljarna enkelt tagit över kring de närmaste motståndsnivåerna, redan efter några timmar. Studerar vi bara fundamenta borde man för länge sedan slängt in handduken men vi vet att det INTE är ekonomiska fundamenta som styr utan utvecklingen på börsen som avgör hur nyheter och statistik ska tolkas. Det vi med säkerhet vet är att vi inom kort står för ett kraftfullt utbrott som kommer vara väl värt att följa. Vi ska vara beredda på tvära kast och att slängas mellan hopp och förtvivlan så länge varken 1120 tagits ut eller 1029 punkterats.

SP500: Det är ingen vacker bild som målas upp på de flesta av världens börser och SP500 är inget undantag. Trots att Fed och Obama lovar att använda alla till buds möjliga policyåtgärder för att öka tillväxten och minska arbetslösheten men flera Fedledamöter tar nu bladet från munnen och menar att landet kan stå inför ett ”finanspolitiskt fördärv” om landet rasar ner för det fiscala stupet. På kort sikt är indexet extremt översålt och det borde inom kort leda till en uppstuds men om så inte sker är sentimentet svagare än vad jag tidigare trott.

Intresseklubben antecknar:
– SAS: Citi sänker rekommendationen (vaket Citi och snabbt…)
– Atlas Copco: Nordea höjer reken till köp
– Ajfån 5 kommer även den att omfattas av patentstriden mellan Samsung och Apple
– Samsung är fortfarande störst på mobiler
Fed tycker det är för tidigt att dela upp bankerna och därmed riskerna
– Japan: Nya stimulanspaket på gång
– Israel intensifierar anfallen mot Gaza
– SBAB har tillgångar relaterade till Spanien på 2,6 miljarder enligt en artikel i Di.
– Enligt (S) borde regeringen ompröva de optimistiska prognoser som fortfarande gäller inför 2013.
– Niklas Svensson kunde inte dölja sin ilska igår när han intervjuade Jimmy Åkesson och slängde dessutom ur sig påståenden som han inte kunde styrka. Jag gillar Niklas Svensson men tycker intervjun var ett riktigt lågvattenmärke, intervjumässigt.

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Cloetta (kl 7.30), CTT Systems (kl 8.30), Raysearch (kl 7.45)

Följande bolag håller kapitalmarknadsdag idag (och bör undvikas):
– Assa Abloy kl 9.30-16.30

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: industrins lager och kapacitetsutnyttjande 3 kv kl 9.30
– EMU: bytesbalans september kl 10.00
– EMU: handelsbalans september kl 11.00
– USA: TICS-data september kl 15.00
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande oktober kl 15.15

USA igår: Efter små rörelser där stödnivån 1348 testades 3 gånger under dagen och höll reducerades nedgången den sista halvtimmen till 0,2 procent. Stängningskursen på 1353,1 var

Tisdagens negativa reversalformation med en lång svans som tog ut motståndsnivån vid 1385 och sedan stängde nära dagslägsta och tre dagars extremt små boxar i kursstaplarna, var det inte så märkligt att säljarna kände sig starka. Onsdagens stängning låg i linje med augustibotten.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång på 2,4 procent innebär att uppgången hittills i år reducerats till 7,8 procent. Den största nedgången noterades även under torsdagen på småbolagsindexet Russell 2000 som backade 0,5 procent.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna där japanska Nikkei är den klarast lysande stjärnan. Det talas om nyval och nya stimulanspaket för att få fart på den raserade japanska ekonomin. I Kina faller däremot Shanghai med 1,0 procent och i Sydkorea noteras en nedgång med 0,5 procent. Nedgången på australiska All Ordinaries är dock måttliga 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar