Lösendag – svårbedömd dag med mängder av motståndsnivåer

Tänk på att det är lösen idag (inte min favoritdag). Jag sitter på en kall parkeringsplats med dålig täckning och snöblandat regn. Mitt goda humör riskeras att utmanas om jag skulle försöka ladda upp en video via det mobila bredbandet därför utgår det idag (säkert till någons glädje). Vill redan så här i inledningen (ifall täckningen försvinner igen) önska en trevlig helg.
 
Stockholmsbörsen igår: Trots fortsatt oro för skuldkrisen dominerades första halvan av torsdagen av positiva rapporter från framförallt SKF och Trelleborg. Frankska och spanska räntor steg och det ryktas om att Frankrikes kreditbetyg kan komma att sänkas. På eftermiddagen tog uppgången abrubt slut när sämre arbetslöshetssiffror än väntat presenterades från USA.

Efter ett inledande positivt gap fortsatte kursen upp till 1052-nivån där köptrycket avtog. Kursen vände ner men stängningskursen på 1041,6 innebar trots den sena nedgången en uppgång med 0,5 procent. Omsättningen uppgick under torsdagen till 16,7 miljarder kronor vilket var hela 27 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Tänk på att det är lösen av derivat och terminer idag, inte någon av de dagar jag gillar.

Föregående vecka blev den fjärde i rad som stängde på minus men innevarande vecka noterar för tillfället en uppgång på 1,4 procent och årets uppgång uppgår nu till 5,4 procent. Det var dålig bredd på uppgången igår då endast 47 procent av de aktier jag bevakar deltog i uppgången.

OMXS30 befinner sig i ett spännande läge med flera viktiga stöd på nedsidan och tuffa motstånd att passera på ovansidan. Närmast på ovansidan möter utbrottsnivån 1055 upp som inför dagen sammanfaller med den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från den 16 mars och 3 april. Strax ovanför hittar vi nivån för det kortare sentimentet (MA-20).

Följande bolag rapporterar idag:
– Byggmax (kl 8.00), IFS (kl 8.00), Kinnevik (kl 8.00), Micro Systemation (kl 8.00), Ortivus

Utländska bolag som rapporterar idag:
– General Electric (före USA-börsernas öppning), Honeywell (före USA-börsernas öppning), Ingersoll-Rand (kl 13.00), Kimberly-Clark (före USA-börsernas öppning), Schneider Electric (kl 7.30)

Tider som är intressanta idag:
– Tyskland: PPI mars kl 8.00
– Tyskland: IFO-index april kl 10.00
* Storbritannien: detaljhandel mars kl 10.30
* Canada: Detaljhandelssiffror kl 14.30
– IMF och Världsbanken har möte i Washington

USA igår: Morgan Stanley och Bank of America hade huvudrollerna bland de rapporterande företagen igår. Trots starka rapporter från dessa banker presenterades arbetslöshetssiffror som var något högre föregående vecka än väntat och tecken på lägre ekonomisk aktivitet i östra USA än väntat. Försäljningen av befintliga bostäder sjönk med 2,6 procent i mars vilket kan jämföras med förväntningarna att det skulle vara en mindre försäljningsökning.

S&P 500 inledde torsdagen svagt uppåt men redan vid motståndsnivån 1390 avtog köptrycket. Någon timme innan stängning noterades dagslägsta 1370. Stängningskursen på 1376,9 motsvarade en nedgång på 0,6 procent. Sämst utveckling var det på Nasdaq 100 som backade 1,1 procent. Russell 2000 backade 0,6 procent. Förra veckan backade S&P 500-indexet 2,0 procent och hittills i år når uppgången upp till 9,5 procent. Totalt omsattes 3,1 miljarder aktier igår vilket var 13 procent högre än det dagliga snittet. 266 aktier steg och 223 stängde på minus.

Den stjärnliknande negativa omslagsformationen som jag beskrev igår fick säljarna att pressa ner kursen till golvet i den medellånga stigande kanalen, där visserligen köparna kom tillbaks. Igår var det femte gången som den stigande stödlinjen testades på nio börsdagar och än så länge håller nivån. Vi vet att alltfler upptäcker stödnivån och ju längre nivån håller, desto fler placerar sina stoppar strax under, vilket i förlängningen innebär att ett utbrott kan bli kraftfullt när stopparna effektueras.

Asien idag: Det är mestadels nedgångar i Asien nu på morgonen. I Korea backar Kospi med 1,3 procent. Mot strömmen går Kina där Shanghai stiger med 1,0 procent. Japanska Nikkei faller 0,4 procent och i Australien noteras All Ordinaries kring nollstrecket.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar