Liten tuva när det är nära till säljknappen

sammanfattningStockholmsbörsen i fredags: Nordeas utdelning påverkade naturligtvis OMXS30 i fredags men även den minskade industri- och byggproduktionen i Sverige tyngde tillsammans med ett svagare amerikanskt Michiganindex än väntat. Redan i inledningen noterades 1214 som en viktig stödnivå som inte punkterades under dagen. Fredagen präglades av små rörelser mellan 1214 och 1219. Stängningen på 1217,5 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent. Trots att veckan stängde på ett marginellt plus avslutades veckan med en liten kursstapel där boxen helt omfamnades av torsdagens.

Bästa sektorer under fredagen blev verkstad (+0,4%) och telekom (+0,2%) medan kraftbolagen (inte intressanta), oljebolagen (-1,4%) och finans (-1,0%) backade mest. Värt att notera var Ericsson initiala uppgång med hela 1,4 procent där köparna efter bara efter en timme drog av på takten och stängningen skedde på minus med en bearish shooting star.

4 av 10 aktier steg inom OMXS30-indexet i fredags. I fredags var det kvartalslösen av derivat och därför tar jag lätt på den stora omsättningen som uppgick till hela 16,9 miljarder kronor vilket var 36 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en marginell uppgång på 0,2 procent och hittills i år har OMXS30 stigit med 10,2 procent vilket motsvarar ett bra normalt år och en årstakt på strax över 50 procent.

OMXS30 inför veckostarten: Tidigare har inte de negativa omslagsformationerna lett till någon rekyl att tala om, vilket är helt normalt i starka upptrender. Nu återstår att se om fredagens shooting star tillsammans med Cypernkrisen och kaoset i Italien kan trigga en säljsgnal och en hälsosam rekyl som vi ska vara köpare i när positiva omslag kring någon av de markerade stödnivåerna suger upp säljtrycket.

OMXS30-20130318_II

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: fastighetspri

ser februari kl 2.30

– Italien. Handelsbalansen kl 11.00
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: handelsbalans januari kl 11.00
– USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 15.00
– USA: Auktion av statsskuldsväxlar

USA: Den kommande veckan kommer fokus att ligga på Fed som ska diskutera riskerna med de gigantiska stödköpen av statspapper. Det vore förvånande om riskerna med att avveckla QE3 för tidigt inte anses som betydligt allvarliga än de inflations- och bubbelrisker som uppköpen riskerar att orsaka. För tillfället köper Fed upp statspapper för $88 miljarder i månaden, inte så konstigt att börserna har en drift uppåt. Minsta antydan att riskerna är större än fördelarna kommer att få börsen att vända ner, det råder det nog ingen tvekan om. Jag har sagt ett tag att även mindre nyheter kan komma att få betydande effekter när många av indexen är så pass högt upp som nu och ingen hade väl trott att stödpaket till Cypern skulle få en lika stor effekt på marknaden som den verkar ha fått om man tittar på morgonens utveckling i Asien där det är breda nedgångar.

Efter en inledande nedgång till 1556 avtog säljtrycket och köparna kom tillbaks men kursen tog sig inte förbi varken öppningskursen eller den markerade stödnivån. Stängningen vid 1560,4 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent. Den största nedgången noterades för Nasdaq 100 som backade 0,3 procent medan småbolagsindexet Russell 2000 stängde på oförändrat. DJIA steg 0,8 procent under den gångna veckan, Nasdaq 100 backade 0,2 procent och S&P 500 adderade 0,6 procent under veckan som gick.

Sektorsmässigt gick finans- och guldrelaterade bolag bäst och stängde på 0,5 respektive 0,4 procents uppgång. Sämst gidk telekom och konsumenttjänster som backade 1,0 respektive 0,6 procent.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen, den största nedgången på en månad. Sämst utveckling är det bland råvaror och oron för att utvecklingen i Cypern ska skapa spridningseffekter i framför allt Spanien där bankerna ser skrala ut präglar riskaptiten. Även om stöden till Cypern inte i sig är oroande har jag varnat för att placerarkollektivet letar efter en orsak att ta hem vinster och därför kan reaktionen bli större än väntat. I Kina tynger även de kommande åtstramningarna för att bromsa husprisökningarna. I Japan backar Toyota med 2,7 procent och Nikkei med hela 2,1 procent. Världens största gruvföretag BHP Billton, backar med 2 procent nu på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar