Lite väl euforiskt och en rekyl bland korten

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg successivt under torsdagens handel, och noterades vid stängning kring de högsta nivåerna för dagen stärkta av besked om att ECB sjösatt sitt QE-program. Indexen steg därmed för den fjärde dagen i rad, vilket förde upp S&P 500 till plus för året så här långt. American Express, Verizon och EBay var några av de aktier som stack ut i kurslistorna.

Dow Jones Industrial Average klättrade 1,5 procent till indexnivån 17.818, medan det bredare S&P 500 gick upp lika mycket till 2.063. Tekniktäta Nasdaq avancerade samtidigt 1,8 procent till 4.750.

780 miljoner aktier bytte ägare på New York Stock Exchange och 1.960 miljoner på Nasdaq.

Strax före börsöppningen i New York meddelade Mario Draghi att ECB inleder ett stimulansprogram omfattande köp av privata och offentliga värdepapper för 60 miljarder dollar i månaden fram till september 2016. Att ett QE-program skulle lanseras var visserligen vida väntat, men de marknadsaktörer Bloomberg News talat med pekade ändå på det som någonting positivt för aktiemarknaderna, bland annat med tanke på storleken.

”Marknaden hade höga förväntningar, och detta låter som ett ganska stort program, så det är bra nyheter. Det var vad vi alla väntat oss, och vi fick vad vi sökte”, sade Karyn Cavanaugh, marknadsstrateg vid Voya Investment.

Bland sektorerna gick bank och verkstad starkt, medan telekom hittades i botten med rapporterande Verizon som sänke.

Verizons resultat lyckades inte nå upp till marknadens konsensusprognos trots högre försäljning än väntat. Detta sedan konkurrens från bland annat Sprint tvingat Verizon att pressa priserna under kvartalet. Aktien handlades ned 0,9 procent.

En annan aktie som tappad efter rapport var American Express. Resultatet var mer eller mindre som väntat, men investerarnas övertygades inte av beskedet att man i år kommer skära ned på över 4.000 jobb som en del i ett omstruktureringsprogram. Aktien tappade närmare 4 procent.

Vidare bolagsspecifikt stod Ebay i rampljuset efter att sökbolaget öppnat resultatböckerna på onsdagskvällen svensk tid. Själva siffrorna hamnade emellertid lite i skymundan av andra besked som lämnades i samband med rapporten. Bland annat ska bolaget, som planerat att knoppa av Paypal senare i år, nu också utvärdera en försäljning eller börsnotering av sin lager- och logistikenhet för trepartsförsäljare, Ebay Enterprise. Beskedet tolkas som att bolaget närmat sig aktivistinvesteraren Carl Icahn, som tidigare pläderat för en uppdelning av bolaget.

Beskeden togs väl emot av investerarna, som handlade upp Ebay-aktien 7 procent.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation med 1 punkt till 1,88 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Med den spända gummisnodd som råder kan vi inom de närmaste dagarna vara beredda på en rekyl.”

Torsdagen öppnade svagt upp och kursen hovrade kring dagshögsta fram till ECB-beskedet som innebar några tvära kast mellan 1520 och 1505. Någon timme innan stängning tog köparna alltmer över tillställningen och fick till en stängning vid 1523,8 som motsvarade en uppgång med hela 1,5 procent. Gårdagens stängning var den högsta sedan den 7 mars år 2000 och det är i sin tur den högsta dagsstängningen någonsin vid 1539,0.

Vi har nu sex dagars oavbruten uppgång med hela 7,3 procent sedan lågpunkten i torsdags. Liknande eller ännu större uppgångar har inträffat 80 gånger de senaste 16 åren och endast vid 45 procent av dessa har kursen stått högre en vecka senare. De senaste tre åren har det inträffat två gånger ohc det var i juli 2011 då kursen därefter föll med 2,1 procent den kommande veckan och i slutet av oktober 2014 då kursen stod 2,6 procent högre en vecka senare.

Volymen igår var högre än i onsdags och hela 45 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev finans och verkstad. Sämst gick oljebolag och hälsovård.

284 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 245 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev Nordea, Volvo B och Swedbank. Bredden är svagt negativ men det är däremot positivt att placerarkollektivet sökte risk.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår Alfa Laval (+4,0%), Boliden (+3,8%) och SHB A (+2,9%). Sämst gick SSAB A (-1,7%), Lundin Petroleum (-1,5%) följt av AstraZeneca (-0,6%).

Titta på ETP Direkt (gå in på playdirekt.se) för att se vad jag tror om OMXS30, DAX, SP500 mm.

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Öresund (kl 8.00)

AKTIETORGET
– Igrene

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
* General Electric (kl 12.30), Kimberly-Clark (kl 13.30)

STÄMMOR
– Nordic Leisure (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– New Equity Venture: första dag för handel utan rätt till utdelning av Acrinova

MAKROSTATISTIK
– Japan: inköpschefsindex industrin (prel) januari kl 2.35
– Kina: HSBC inköpschefsindex industrin (prel) januari kl 2.45
– Frankrike: industrins konfidensindikator januari kl 8.45
– Frankrike: inköpschefsindex (prel) januari kl 9.00
* Tyskland: inköpschefsindex (prel) januari kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (prel) januari kl 10.00
* Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30
– USA: Markit inköpschefsindex industrin (prel) januari kl 15.45
* USA: försäljning befintliga bostäder december kl 16.00
– USA: ledande indikatorer december kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick håller talet ”Måste Riksbanken gå med vinst?”, publiceras kl 8.00

MAKRO ÖVRIGT
– World Economic Forum i Davos

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Historiskt är edgen för den kommande veckan svagt negativ men så länge golvet i tradingrangen är intakt tolkar jag fredagen fortsättningsformation som svagt positiv.”

Torsdagen inleddes med en notering vid 2045 och 2026 som högsta respektive lägsta nivåer under första timmens handel. Kursen hovrade kring högstanivån fram till ett par timmar innan stängning då köparna tog tag i tillställningen. Stängningen vid 2063,2 skedde kring dagshögsta och motsvarade en uppgång med 1,5 procent.

Volymen var högre än i onsdags och 13 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Kursen har nu stigit i och stängt i de övre delarna av kursstaplarna fyra dagar i rad och igår togs både den korta fallande motståndslinjen och den korta och medellånga sentimentsnivån ut.

Den långa trenden pekar upp och kursen noteras över både de korta och längre medelvärdena.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick teknologi och cykliska produkter följt av verkstad. 408 av aktierna i SP500-indexet steg vilket jag placerar i den positiva vågskålen

För andra dagen i rad steg alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp och steg med 2,6 procent för att stänga vid $112,4. Google fortsatte onsdagens uppgång och steg med hela 3,2 procent för att stänga vid $534,4. Twitter fortsatte upp med hela 3,3 procent vilket fick aktien att stänga vid $39,1 och den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med 1,2 procent till $77,6.

Asien: Oljepriset stiger något idag på morgonen och det är breda uppgångar i Asien.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar