Lite tidigt att ropa hej

NEW YORK: DISNEY STIGER NÅGOT PÅ UPPKÖPSRYKTE, S&P500 +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna handlades i varierande riktningar under måndagens korta handelsdag inför tisdagens nationaldagsfirande.

Dow Jones industriindex stängde 0,6 procent upp. Samtidigt var det bredare S&P 500-indexet upp 0,2 procent medan Nasdaq såg nedgångar på -0,5 procent. Energi- och finanssektorerna var vinnarna på måndagens börs.

Bioteknikutvecklaren Opexa Therapeutics rusade efter meddelandet om bolagets kommande fusion med det privatägda Acer Therapeutics. Aktien noterades drygt 80 procent upp.

Som ett listat företag ser Acers vd Chris Schelling fram emot att nå ut till en bredare investerarbas, heter det i pressmeddelandet.

Disney klättrade 1,2 procent efter att New York Post rapporterat om uppköpsrykten från teleoperatören Verizon. Verizon har nyligen köpt upp internetbolaget Yahoo.

Tesla-aktien avancerade inledningsvis efter vd Elon Musk meddelat att bolagets nya modell 3 väntas gå i massproduktion på fredag, men stängde slutligen 2,5 procent ned.

Bilen som är placerad i en lägre prisklass är tänkt att nå ett bredare kundsegment än tidigare modeller och tar därmed upp striden mot de konventionella biltillverkarna.

I personbilssektorn i övrigt låg fokus på juni månads försäljningsstatistik där majoriteten av tillverkarna slog analytikernas estimat enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bäst bland amerikanska bilproducenter var Ford, vars aktie steg 3,3 procent.

ISM:s inköpschefsindex för industrin steg till 57,8 i juni jämfört med 54,9 i maj. Väntat enligt Bloombergs prognosenkät var ett index på 55,3.

På råvarumarknaden sade Iraks oljeminister Jabber Al-Luaibi under förmiddagen att landets oljeproduktion uppgår till cirka 4,4 miljoner fat per dag, och att man siktar på att producera 5 miljoner fat per dag.

Vid stängning handlades WTI-oljan till 46:73 dollar per fat, en uppgång på 1,5 procent. Brentoljan handlades samtidigt upp 49:47 procent till 1,44 dollar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var upp 4 punkter till 2,34 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det blir nu spännande att se om köparna vågar suga upp säljtrycket kring 1600-nivån eller om det kommer att krävas en djupare rekyl.Edgen är bra för uppgång men så länge vi inte ser tecken på att köparna kommer tillbaks ska vi vänta med att agera.”

Måndagen inleddes med en uppgång till 1616 och under hela förmiddagen såg vi allt högre lägstanoteringar. Vi 14:30 bröt indexet upp i en ”Up and Go” som du kan läsa om i min bok Autobahn till Lönsam trading. Stängningen vid 1627,4 motsvarade en uppgång på hela 1,6 procent.

Vi får förflytta oss tillbaks till den 24 april för att hitta en lika kraftfull candle som även den gången var en grön marubozu. Nu blir det spännande att se om vi bjuds på en uppföljande stapel eller om indexet precis som i slutet av förra veckan misslyckas att ta ut MA-50 och MA-20.

Självklart är en grön marubozu en mycket positiv candlestick men helst vill vi se en follow through och absolut inte att marubozulinjen punkteras dagen efter. Vi ska även komma ihåg att volymen igår låg långt under det dagliga snittet. Som vanligt ska vi när indexet är fångat i en tradingrange vara beredda på tvära kast och varannandagsliknande jojorörelser.

Volymen igår var den lägsta sedan den 5 juni och nu närmar sig lågpunkterna från i maj som vi helst inte vill se punkterade.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Fast Partner (lunchtid)

STÄMMOR
– Dignita Systems (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bringwell: anmälningstid i Midsonas bud avslutas
– Cimco Marine: beräknad första dag för handel på First North

EXKLUSIVE UTDELNING
– Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), SBB (8:75 kr i preferensaktie kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna helgstängda

MAKROSTATISTIK
– SCB: fordonsstatistik juni kl 9.30
– EMU: PPI maj kl 11.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

POLITIK
– Almedalsveckan: Socialdemokraternas ekonomiska seminarium kl 13.00
– Politik: Almedalsveckan

CENTRALBANKER
– Australien: räntebesked kl 6.30
– Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk rapport kl 9.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– Riksbanken: pressträff med anledning av räntebeskedet kl 11.00
– Riksbanken: Cecilia Skingsley deltar vid seminarium i Hamburg om ”Digital transformation and innovation” kl 15.50
– Riksbanken: Henry Ohlsson deltar vid flera events i Almedalen

MAKRO ÖVRIGT
– USA: helgstängt pga Independence Day


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det är när vi börjar se negativa divergenser i den femte vågen, speciellt i de längre tidsupplösningarna, som vi ska höja beredskapen. Om inte 20-dagars medeltal tas ut och hålls mer än någon dag i början av veckan är risken för en ny lägre lågpunkt och därmed försvagat sentiment stor.”

Veckan inleddes med en uppgång till 2439 men tappade kraft och kursen föll tillbaks för att till slut stänga vid 2429 som motsvarade en uppgång med 0,2 procent.

Helst vill vi i bullmarknader se att Nasdaq och teknik ökar spreaden mot mer defensiva värdeaktier men just nu ser det tufft ut för teknologi. Studerar vi den historiska utvecklingen under juli har det historiskt de senaste 67 åren (körde statistiken på de senaste 50 åren) varit en imponerande utveckling på över 12 procent där uppgångarna varit goda under början och slutet men från den 18:e-23:e har kursen i snitt fallit med 24 procent.

Studerar vi de mindre bolagen och det gör jag med hjälp av Russell 2000 har de haft en sämre utveckling än SP500 sedan slutet på förra året men nedgången har fångats i en fallande kil som vi nu eventuellt ser tendenser till att bryta upp ur.

Volymen igår var av naturliga skäl betydligt lägre än normalt eftersom det var halvdag och de amerikanska börserna håller stängt idag.

De amerikanska börserna håller stängt idag för att fira Independence Day.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar