Lillejulafton bryter upp efter grön marubozu (skånska för att dagen inleds positivt)

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk till 364.000 personer under vecka 50 vilket var bättre än väntat. Michiganindexet över det amerikanska konsumenthumöret slog även det förväntningarna, liksom indexet över de ledande indikatorerna. BNP-siffrorna över det tredje kvartalet, som egentligen är den viktigaste av gårdagens siffror blev däremot en besvikelse. BNP-talen för det tredje kvartalet, visade på en tillväxt om 1,8 procent i årstakt, mot förväntade 2,0 procent.

Redan i samband med öppningen tog sig OMXS30 förbi 1262-nivån och sedan var det relativt fritt upp till 970-nivån. Indexet stängde på dagshögsta 970,9 som motsvarade en uppgång med 1,2 procent. Hittills i veckan har Stockholmsbörsen stigit med 3,5 procent och årets nedgång har reducerats till 15,9 procent. 54 av de 65 aktier jag bevakar steg, endast 9 stängde på minus. Omsättningen uppgick endast till 9,6 miljarder kronor vilket var hela 27 procent lägre än snittet. Det är nog många ”stora elefanter” som lagt av för året men det behöver definitivt inte vara någon nackdel.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev i nämnd ordning: Volvo B (+2,0%), Eric B (+0,5%) och HM B (+0,9%).

Alla sektorer som jag bevakar steg under torsdagen. Bäst utvecklades finans- och energirelaterade aktier. Sektorerna steg med 1,6 respektive 1,4 procent.

Guldpriset tog sig imorse åter över 1600-dollarsnivån.

Det mesta talar nu för att det var en ny uppgångsfas som påbörjades med tisdagens kraftfulla kursstapel från fib 50%-nivån på Stockholmsbörsen. Jag ”sade” igår att det var viktigt att den kortare sentimentsnivån vid 949 stod pall och nivån utmanades inte ens under torsdagen. Gårdagens öppning med ett gap och stängning på dagshögsta kommer med stor sannolikhet att spilla över till lillejulaftons öppning. Det blir spännande att se om fredagens stängning sker ovanför den fallande motståndslinjen och om utbrottet sedan bekräftas på tisdag.

Det är inte säkert att klädhandeln blir så dålig som väntat skriver Dagens Industri idag på morgonen.

Fed kan komma att signalera en fortsatt ”nollräntepolitik” fram till 2014. Den ekonomiska återhämtningen får alltså linka fram med käpp ett tag till. AFV, AFV

John Boehner, republikansk talman i representanthuset accepterade på torsdagskvällen en förlängning av skattelättnader under två månader efter hårda påtryckningar från andra republikaner. Avtalet innebär att skattehöjningar för 160 miljoner arbetare vid årsskiftet stoppas och är en reträtt för republikanerna i representanthuset.

Slovenien får sänk kreditbetyg av Moody´s. DN

Tokyobörsen håller stängt idag.

Det är lugnt på statistikfronten, men håll koll på följande:
– Frankrike: BNP (def) 3 kv kl 7.30
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– USA: order varaktiga varor november kl 14.30
– USA: privata inkomster, konsumtion november kl 14.30
– USA: försäljning nya bostäder november kl 16.00

Betydligt färre som söker arbetslöshetsersättning i USA (lägsta siffran på 3,5 år) förra veckan och ett bättre humör bland amerikanska konsumenter stärkte sentimentet under torsdagen, då spelade det mindre roll att BNP-talen kom in sämre än väntat för det tredje kvartalet. DN, VA, AFV

Efter en positiv öppning höll motståndsområdet kring 1252 på S&P 500 emot för ett par tester men tredje försöket tog sig indexet igenom. Stängningen nära dagshögsta på 1254,0 motsvarade en uppgång med 0,8 procent. Det var femte dagen i rad stängde som S&P 500 stängde på plus. 392 aktier steg och 98 backade. Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var den lägsta siffran hittills under veckan och 18 procent lägre än snittet.

Det är mestadels uppåt i Asien, men den japanska börsen håller stängt. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar