Lika överköpt som i maj 2000

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg på fredagen, med Dow Jones och S&P 500 på nya rekordnivåer. Efter att Fed i veckan avslutat sitt obligationsköpsprogram flaggade den japanska motsvarigheten för nya stimulanser, vilket gav stöd till marknaden. På börsfronten gick Groupon, Gopro och Linkedin starkt efter rapporter.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,1 procent högre på indexnivån 17.390. Det bredare S&P 500 gick upp 1,2 procent till 2.018, medan tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 1,4 procent till 4.630.

Samtliga sektorer steg i det breda indexet. Bäst gick det för energi som sammantaget gick upp 2 procent.

Omsättningen var 1,0 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,4 miljarder på Nasdaq.

”Japanska centralbanken var grädden på moset och den underliggande bilden är bra. Kvartalsrapporterna är bättre än väntat och den amerikanska makrostatistiken har varit stark. Till och med euroområdet börjar se stabilt ut”, sade Patrick Moonen, på ING Investment Management, till Bloomberg News.

Japans centralbank meddelade att målet för utökningen av den monetära basen ska höjas. Därtill aviserade den statliga pensionsfonden GPIF att dess andel av utländska aktier kommer utökas, så även andelen av utländska obligationer.

På amerikansk makrofront steg Chicagos inköpschefsindex till 66,2 i oktober, från 60,5 föregående månad. Väntat var en nivå på 60. Även Michigan-indexet, som indikerar stämningen bland de amerikanska konsumenterna, steg och var på en högre nivå än väntat.

På börsen rusade Linkedin, Groupon och Gopro 12,8-22 procent. Samtliga redovisade resultat och intäkter över marknadens förväntningar.

Starbucks rapporterade ett resultat helt i linje med prognoserna, men missade förväntningarna gällande försäljning. Aktien sjönk 2,2 procent.

Bland rapporterande bolag inom Dow Jones fanns oljejättarna Chevron och Exxon som båda överträffade förhandstipsen. Aktierna steg 2,3-2,4 procent.

Intel var annars starkast i Dow Jones med en uppgång på 4,4 procent. Visa fortsatte stiga i spåren av torsdagen starka kvartalssiffror och noterades 2 procent högre.

Wal-Mart och Nike var enda aktier att tappa i storbolagsindexet. Nike stängde precis under oförändrat medan Wal-Mart backade 0,2 procent.

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Den kommande veckan har fram till 2006 haft en mycket positiv utveckling. Optimalt PA-mässigt ser det ut att leta efter köp kring onsdag-torsdag och behålla positionen till måndag har en mycket bra edge”. Den gångna veckan innebar en uppgång med hela 4,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu sträckts ut till 6,0 procent. Sedan lägstanoteringen för 11 dagars sedan har nu kursen stigit med hela 13,3 procent och fredagens stängning var den högra sedan den 19 september.

Veckan präglades av fyra pattern gap och stängningar högt upp i kursstaplarna. När jag går igenom liknande utseenden för de senaste 20 åren hittar jag bara 21 liknande tillfällen och endast 7 av dessa har inneburit uppgångar den närmaste veckan. Den genomsnittliga utvecklingen är en nedgång med 1,2 procent. Den kommande veckan har inte heller tillhört de bästa historiskt.

Volymen i fredags var naturligtvis låg med tanke på halvdag och är inte relevant men jäfört med förra årets halloween var volymen nästan 50% högre i fredags.

Ingen sektor stängde på minus i fredags. Bästa sektorer blev basråvaror, verkstad och teknologi. Placerarkollektivet tolkat glaset halvfullt.

331 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus i fredags medan 203 stängde på oförändrat och 147 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under fredgen blev HM B, Nordea följt av Swedbank.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som steg med 16 punkter i fredags hade Nordea som lyfte indexet med 2,2 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Electrolux B (+2,3%) följt av Investor B (+2,2%) och ABB (+2,1%). Sämst gick SCA B (-0,2%) och Tele2 B (-0,2%) följt av Getinge B (+0,2%).

Den långa trenden lutar åter upp, även om det än så länge är svagt. Inför dagen noteras MA-200 vid 1366 och årsmedelvärdet vid 1367.

Oktober månad stängde ovanför årsmedelvärdet och så länge jag inte får andra signaler fortsätter jag navigera för uppgång.

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Mindmancer

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– HSBC, Ryanair, Sprint (Efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Moretime (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Lagercrantz: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i oktober
– Ryanair: Passagerartrafik oktober
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Gabather: beräknad första dag för handel på Aktietorget
– Clinical Laserthermia Systems: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/11)
– Doxa: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 18/11)

MAKROSTATISTIK
– Kina: tjänste-PMI oktober kl 2.00
– Kina: HSBC industri-PMI (def) oktober kl 2.45
– Silf/Swedbank: industri-PMI oktober kl 8.30
– Norge: industri-PMI oktober kl 9.00
– SCB: fordonsstatistik oktober kl 9.30
* Frankrike: industri-PMI (def) oktober kl 9.50
* Tyskland: industri-PMI (def) oktober kl 9.55
* EMU: industri-PMI (def) oktober kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder september kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI oktober kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Danmark: industri-PMI oktober kl 11.00
– USA: Markit industri-PMI (def) oktober kl 15.45
* USA: ISM industri-PMI oktober kl 16.00
* USA: bygginvesteringar september kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: redovisar köp av säkerställda obligationer kl 15.30
– RB: Stefan Ingves talar om Riksbankens senaste räntebeslut i New York, ingen publicering

MAKRO ÖVRIGT
– Japan: helgstängt

USA: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi går nu in i ett mycket positivt månadsskifte och i 70 procent av fallen har den kommande veckan utvecklats positivt, även under värsta IT-krisen och finanskrisen gick de flesta åren plus”. Den gångna veckan innebar en uppgång med hela ytterlitagare 2,7 procent och den högsta stängningen någonsin. Sedan årskiftet har nu indexet stigit med 11,5 procent och uppgången sedan lågpunkten för tre veckor sedan uppgår till 10,8 procent. De senaste 20 åren har vi bara uppgångar med liknande utseenden som presterar sexveckorshögsta vid 14 tillfällen.

Av de senaste 13 kursstaplarna har 12 stängt i den övre delen och det är länge sedan jag såg en liknande optimism, eller snarare eufori. De tre senaste veckornas staplar har varit minst sagt positiva. Historiskt har jag inte sett en lika kraftfull uppgångsstapel i månadsgrafen mer än vid tre tillfällen. Det är med andra ord ett extremt positivt nästan euforiskt sentiment.

I samband med liknande uppgångar och en ny 30-dagarshögsta stängning har kursen endast stått högre en vecka senare vid 43 procent av tillfällena de senaste 20 åren. Om däremot bara studerar den historiska utvecklingen för den kommande veckan har kursen stått högre i 53 procent av fallen.

Volymen i fredags var den högsta sedan den 16 oktober och hela 37 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus i fredags. Bästa sektorer blev teknologi och och energi.

264 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus i fredags medan 196 stängde på oförändrat och bara 2 aktier stängde på minus.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp med 0,9 procent för att stänga vid $108,0. Google adderade 1,6 procent till $559,1. Twitter fortsatte nedgången med ytterligare 0,8 procent och noterade en stängning vid $41,5 medan den sociala kollegan Facebook vände upp och steg med 1,2 procent till $75,0.

Asien: Japan håller stängt idag. Det är blandade rörelser i Asien. Dollarn fortsätter stiga mot de flesta valutor och noteras på den högsta nivån på sju år mot yenen.

Nikkei: Stängt
Kospi: -0,6%
Shanghai: +0,5%
Hang Seng: -0,4%
Taiwan: +0,4%
Bombay: -0,2%
All Ordinaries: -0,4%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar