Lettlands kris förvärras – regeringen är nu pinsamt avklädd

Åsikterna om Baltikum och Lettland i synnerhet är många. SEB:s och Swedbanks tävling som tidigare gick ut på att vinna slaget om snabba klipp i Baltikum går nu mer och ut på att lugna svenska bankkunder.

Häromdagen höll jag en kurs i aktieaffärer och hälsosamt sparande och visade då med ett exempel hur man kunde följa intressanta nyhetsflöden. Som exempel skrev jag ”Lettland”. Under de timmar som mitt föredrag varade popade nyheter upp där SEB uttalade sig om att devalveringsrisken nu var undanröjd i Lettland ett tiotal gånger. Vad kan man dra för slutsats av detta? Jo, ungefär samma slutsats som att Lettland löser sina budgetproblem på några dagar för att få lån av IMF. – ”Ett spel för gallerierna”, att på klassiskt manér försöka lugna massorna genom att upprepa något så många gånger så att det till slut upplevs som en sanning.

Devalveringsrisken i Lettland blir inte mindre för att man skär ner kostnaderna för arbetslöshetsunderstöd och sjukvård. Man löser inte en kris genom att låna mer pengar! Det måste till en långsiktig förändring och ett förändrat synsätt.

Den lettiska regeringen börjar bli pinsamt avklädd. Den akuta ekonomiska situationen har kraftigt förvärrats den senaste tiden. Nu kan landet inte längre låna till ett snabbt snurrande konsumtionshjul. De svenska banker som hoppades vara med och göra klippet har nu fått problem som kan äventyra deras existens. Nu när kranarna stängts från svenska banker ställer den lettiska regeringen hoppet till den Internationella valutafonden (IMF) och kämpar med näbbar och klor för att visa att landet uppfyller kraven för att få låna pengar.

Jag är övertygad om att Lettland inom kort kommer att tvingas devalvera, skulle så inte bli fallet kommer priserna att rasa och lamslå hela ekonomin. Lettland och Island påminner om varandra när man tror att en lands expansion och välstånd kan byggas på konstgjorda derivat med stor hävstång. Det går inte att bränna pengar på ett glassigt leverne och sedan tror att tiden läker eventuella sår och i de fall det inte fungerar lånar man pengar för att göra ännu mer spekulativa affärer och hoppas att det skall gå bättre. Precis som för Island drivs landet av kortsiktiga spekulationer, precis som ett spelberoende.

Krisen blev påfallande häromveckan när inte den lettiska regeringen lyckades emittera statspapper och fick nej på nya lån från IMF. Nu blev krisen påtaglig och nu var det bara timmar eller dagar från en kollaps.

Nu tvingas den lettiska regeringen till gigantiska nedskärningar för att få låna pengar av IMF, detta leder till lägre arbetslöshetsersättning och högre sjukhusavgifter. Allt fler unga lämnar nu landet för att i hopp om att gräset är grönare i något annat land.

Köerna är timslånga vid arbetsförmedlingarna och uppfattningen bland de som blir arbetslösa är att det är kört, inget hopp, ingen framtidstro. Arbetslösheten har tredubblats på bara ett år och ökningstakten tilltar. Bland åtstramningarna som landet väljer att göra för att få kommande lån accepterade innebär en av åtgärderna att arbetsförmedlingarna endast får ha öppet fyra dagar i veckan.

Under början av 2000-talet satsades stora pengar på att expandera den offentliga sektorn och sjukvården. Landet har idag 59 sjukhus och nu offentliggör regeringen en sparplan som innebär att det bara skall finnas 16 sjukhus om fyra år. Taktiken från regeringen för att få bort köer till sjukvården är att mer än dubbla sjukhusavgiften och ändra ersättningen till sjukhusen som inneburit att regeringen betalt per patient. Nu skall patienterna betala en större del och då kommer förhoppningsvis inte lika många ha råd att ligga på sjukhus.

Innan finanskrisen slog ner som en bomb i hela världen, för mindre än två år sedan, trodde de flesta att det var helt okej att låna pengar, spekulera i fastigheter, aktier och derivat. Allt man tog i ökade ju i pris, så enkelt! Politiker och banker uppmanade alla att konsumera och investera i den lukrativa ”marknaden”. Konsumtionshjulet verkade inte kunna ta slut, men nu har det med kraft visat sig att det inte går att bygga upp ett land med deriverande högriskprodukter och lösa problemen genom mer konsumtion och ännu mer deriverande finansiella instrument. Ett land behöver en industri, jordbruk och framförallt en sans och balans mellan inkomster och utgifter.

I december lånade Lettland motsvarande 80 miljarder kronor av den Internationella valutafonden, nu hoppas landet att få låna ytterligare 13 miljarder

SEB och Swedbank är de svenska banker som exponerat sig hårdast i Lettland, det är följdaktligen även dessa som nu försöker övertyga oss om hur liten risk det är för att landet skall kollapsa ekonomiskt. I torsdags läste vi med några minuters mellanrum i stort sett i varenda tidning när SEB uttalade sig om att devalveringsrisken nu var borta i Lettland. När man vandrar runt i Riga kryllar det av tiggare och krisen är påtaglig. SEB:s chefsekonom i Lettland säger att få svälter i Lettland och att det går att hitta tiggare i Sverige oxå. Han menar vidare att det är naturligt med ett BNP-fall på 18 procent efter de senaste årens uppgång.

Är Lettland på rätt väg eller är det bara ett spel för gallerierna? I Expressen kan vi läsa om Dmitrijs Smirnovs som blev arresterad och fick sitta i fängelse enbart för att han varnade för en bankkollaps i Lettland.

Jag är övertygad om att Dmitrijs Smirnovs vet vad han pratar om. Frågan är om det är dagar, veckor eller månader som är horisonten. Nu trotsar han åter myndigheterna och spår en mörk framtid för Lettland- och svenska skattebetalare. Har han rätt, ja det tror jag.

Enligt en färsk rapport frånVärldsbanken som citeras av Bloomberg, uppskattar VB storleken på Lettlands lån med löptider under 2009 till 250 procent av landets samlade valutareserv. 

Läs mer på nedanstående länkar:

– Lettlands saknar reserver att betala tillbaks lån med (DN)
– Lettlands ekonomi krymper förmodligen med 18 procent i år (SvD)
– Letternas liv börjar långt från Lettland (SvD)
– Riksgälden tror på högre underskott (SvD)
– Bolånekunder strömmar in till SBAB (e24)
– Lettland hoppas kunna hålla snar budgetomröstning (e24)
– Det finns ingenting i framtiden (e24)
– Budgetomröstning i Riga närmar sig (e24) (SvD)
– Lettiska nedskärningar får stöd (e24) (SvD)
– Sluta dalta med krisbankerna (e24)
– IMF sänder positivt besked (e24)
– Baltiska banker oroar Visa (SvD)
– Bankerna står pall för kreditförluster (SvD)
– De tror på ny köpfest (SvD)
– Ny vargavinter för balterna (Svd) (SvD)
– Swedbank stiger på börsen, faran över? (DN)
– Euroindustrin i fritt fall (DN)

Jag önskar Er alla en skön helg!

Nedan kan du tala om vad du tror om devalveringsrisken (jag kan inte se vem du är, du är helt anonym):

[poll id=”11″]

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar