Lektion 1 – Tradingstrategier

Köpa på botten och sälja på toppen
Insikten att det är hart när omöjligt att förutse varken bottnar eller toppar är den av de viktigaste insikterna som trader. Som framgångsrik trader har vi inga som helst förutfattade meningar om hur mycket börsen skall gå upp eller ner, varken idag eller imorgon. En vanlig missuppfattning är att det gäller att köpa billigt och sälja dyrt. Varför är detta fel, jo det innebär att vi sitter och letar aktier för uppgång bland aktier som för tillfället går ner, detta strider mot grunderna i vår modell, nämligen att aldrig trejda mot trenden. Jag kommer ett antal gånger i boken att referera till att hoppa på en buss åt fel håll och när det gäller att leta efter aktier för att träffa botten kan det inte bli tydligare, inte skulle du få för dig att hoppa på en buss som går på fel håll. Att leta efter aktier som skall upp, bland aktier som går nedåt, hur kan det vara rätt, varför känns det då naturligt att leta efter toppar och bottnar? Jo, för att vi försöker få med oss hela kursrörelsen, men tro mig det kommer att bli en dyr erfarenhet. Detta sätt att arbeta är inget annat än gissande och gambling och är det något vi inte sysslar med på börsen så är det precis det! Gör det enkla, gör det rätta: Handla med trenden!

Se till att långsiktigheten är kortsiktig
Många är de som har fått lära sig att det gäller att spara ”långsiktigt”, men ofta har mäklare, rådgivare och banker använt detta prat i samband med misslyckade placeringsråd. Ofta får man höra när börsen gått ner ett tag att ”nu är det köpläge”, varför då? En aktie kan ju sjunka hur långt som helst, bara för att den mer än halverats är det inget som säger att botten är nådd. Ett bra exempel är Volvo som många rådgivare höjde till skyarna och hösten 2007 skrev att Volvo snart skulle passera 200 kronor, när detta skrivs står Volvo i runt 74 kronor och med modellen inställd på swingtrading kan det vara dags för en vändning, men vi konstaterar bara det, sen väntar vi tills signalerna är med oss.

Jag vill att man agerar utefter en väl definierad plan och kanske delar upp sin portfölj i en del som är daytrading och en annan del som vi tittar till varje dag eller några gånger i veckan. I denna bok utgår jag hela tiden från det tekniska perspektivet och det gör jag för att det enligt vårt sätt att se det är det enda rätta. Priset någon är beredd att betala för en aktie är det enda rätta värdet. De som läser analyser, köper marknadsbrev och försöker vara smartare än omvärlden när de väljer ut aktier med låg värdering avfärdar säkert vårt sätt att se på värdepappershandel, som spekulativt. Gambling eller ej, hur ofta sjunker inte en aktie som visar bra siffror men vid fel tillfälle? Det är viktigt att slå fast en gång för alla, vi har inga förutfattade meningar om börsen skall upp- eller ner, om en aktie är billig eller dyr. Vi låter marknaden bestämma priset och riktningen, när aktien rör sig och vi får signalerna med oss då går vi in.

Fonder eller aktier
Tyvärr har många som fått rådet att spara i fonder för att minska och sprida riskerna fått se sina sparpengar minska rejält i värde det senaste året (2007/2008). Istället för att spara i fonder är det både säkrare, billigare och enklare att ändra inriktning om någon aktie visar sig gå på fel håll. Det är enkelt att titta på vilka papper som ingår i en fond och hur många procent av fonden den utgör, sparar men samma belopp i de aktier som ingår i fonden får man ofta upp till dubbla avkastningen på investerat kapital, fonderna låter ofta hälften av fondförmögenheten ligga som likviditet, hälften av dina pengar, som inte alls ökar i värde. Det är både dyrt och långsamt att köpa, sälja och behålla fonder. Normalt kostar det 1% att köpa fonden, 1,5% per år i förvaltningsavgift och 1% att sälja den, som normalt tar tre dagar.

Många sparar idag i fonder för att de tycker det känns säkrare och tryggare, tyvärr är det precis tvärtom. Sparar du själv kan du enkelt sälja av de aktier som enligt modellen skall säljas av, detta kostar i stort sett ingenting och kan göras på sekunden. I nedanstående exempel har jag inte tagit hänsyn till detta utan valt att behålla både fond och aktier under hela femårsperioden som exemplet avser. Jag har valt den av de svenska aktiefonderna som gått bäst de senaste fem åren, nämligen Roburs Svenska Megafond, där man måste satsa minst 1 miljon kronor. Denna fond har gått upp totalt 103% på fem år och fondförvaltningsavgiften är 0,5% per år. De som satsade 1 miljon kronor i denna fond för fem år sedan har alltså idag 2.005.400 kronor. Om man istället gör det enkelt för sig och sparar i samma aktier som ingår i fonden med samma fördelning skulle dessa under samma tid inklusive utdelning blivit 3.250.000 kronor. Hade man istället följt modellen och åtminstone sålt av när modellen visade hade samma aktier utvecklats till över 4 miljoner (ännu mer om man blankat i nedgångarna).

Min syn på trading
Winning Trading är resultatet av flera års utveckling och passar bra för både korta och långsiktiga placerare. Min syn på trading är kortsiktig, för att jag anser det vara det enda rätta. Det är betydligt lättare och säkrare att förutse vad som skall ske på en eller några dagars sikt. Vad som skall hända om ett halvår, ett år eller längre det är alltför många som lever på att gissa vart världens börser är på väg. Många analytiker livnär sig på att sälja förhoppningar och investerarna köper hopp. Läser man finanstidningar skall börsen upp ena dagen och nästa dag, eller redan samma dag skall vi ner längre än under depressionen. Många högt betalda förståsigpåare anser att det enda rätta är att noggrant studera bolag, P/E-tal, kassalikviditet, marknadsanalyser och rapporter, det de kallar fundamental analys. Winning Trading bygger istället på vad som verkligen händer, det är den enda riktiga sanningen. En bolagsrapport må vara hur bra som helst, kommer den vid fel tidpunkt kan aktien precis lika bra gå ner som upp. Det enda som styr en akties pris är hur många som verkligen köper och säljer. Otaliga är exempel på när timingen för ett urkass bolag är rätt och aktien rusar trots att de är konkursmässiga, det omvända är lika vanligt, ett fint välskött bolag kommer med en bra rapport men bolaget backar.

Fundamental eller teknisk analys
Jag påstår därför att den enda sanningen och värdet på en aktie är vad andra aktörer är beredda att betala. Det är den enda korrekta värderingen!

Redan nu vill jag betona att de tekniska analysmetoder som kommer att presenteras framöver under denna rubrik, inte är något jag kommit på själv, varje teknisk analys är framtagen och utprovad sedan länge. Det som är specifikt med Winning Trading är det sätt de tekniska modellerna skall samverka och den långa trendens påverkan. Med modellen får man tydligt besked om när det är köp och sälj (entry och exit) och när man inte skall göra några affärer alls.

Många har hittills ansett att det är lite svårt och märkvärdigt att köpa och sälja värdepapper, men med dagens handelssystem är det både enkelt och snabbt. Vi kan sitta i kökssoffan och få samma information som proffsen, det vi behöver lära oss är att tyda och utnyttja denna information på ett rationellt sätt, det är nu det blir svårt. Lär man sig utnyttja systemet har man möjlighet att tjäna lika mycket när börsen går upp som när den går ner, detta kommer jag att lära ut senare i boken.

Winning Trading är en väl utprovad modell som kombinerar ett antal tekniska parametrar så att de ger tydliga köp- och säljsignaler åt oss. Oavsett om du är nybörjare eller proffs är Winning Trading en passande modell som rätt använd ger dig möjlighet att tjäna pengar på din trading.

Alla framgångsrika tradingmodeller går ut på att minimera riskerna, dels genom att klippa av förluster snabbt och genom att ett proffsigt money management ser till att risken hålls på en sund nivå. När vi är inne i en position som går åt önskat håll ser vi till att rida vinsten så länge modellen säger till oss att ligga kvar. Med hjälp av modellens tydliga stop loss ser vi till att klippa av förlusterna snabbt. Stop Loss kan liknas vid att kliva på en buss åt fel håll, det är självklart att man kliver av vid första möjliga hållplats. Money Management kan ses som en försäkring, riskerna begränsas till en nivå som vi med tanke på investeringens risk är beredda att förlora.

Oavsett hur noggranna förberedelser man gör kommer en hel del affärer att gå på fel håll, då gäller det att redan innan affären görs ha tydliga regler för hur förlusten begränsas. Det är också viktigt att komma ihåg att även om modellen fungerar i dagens marknad finns det inga garantier att den kommer att fungera utan anpassningar i framtiden.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar