Kortsiktigt positivt men stor risk för tvära kast

sammanfattningNEW YORK: ÅRSHÖGSTA EFTER KINADATA OCH BANKRAPPORT, S&P +1%

STOCKHOLM (Direkt) Stark Kinadata och en uppmuntrande bankrapport fick Wall Street att stänga onsdagshandeln på plus vid årshögsta.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 1,1 procent till 17.908. S&P 500 steg 1 procent till 2.082 efter att ha klättrat motsvarande föregående session. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 1,6 procent till 4.947.

Omkring 840 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.800 miljoner aktier omsatts.

”Kinadatan var klart bättre än väntat vilket gav stigande aktiekurser i Asien. JP Morgan hade ett tufft kvartal men de slog estimaten. Om kommande rapporter blir bättre än väntat, kan vi eventuellt bryta ut uppåt”, sade Mark Kepner, aktiehandlare vid Chatham i New Jersey, till Bloomberg News.

Kinas ökning av exporten i mars var den största sedan juni 2015, vilket var själva grunden till börsuppgången som även var bred i Asien och Europa.

Inom S&P500 var bank den bäst presterande sektorn, sedan JP Morgan redovisat bättre vinst än väntat för årets första kvartal. Kostnadsbesparingar och ett mindre tapp än väntat, i intäkterna från handel med finansiella instrument bidrog till vinsten. Aktien klättrade drygt 4 procent. Övriga stora banker, vars rapporter börjar trilla in under veckan, steg också.

Dataspelsbolaget Activision Blizzard rusade 5 procent sedan Stifel höjt sin rekommendation. Firman tror att spelet ”Overwatch” kan generera rekordförsäljning under 2016.

Harley Davidson steg 4 procent inför mc-tillverkarens försäljningssiffror för mars. UBS tror på en ökning om 10 procent i spåren av det varma vädret vilket gillades av marknaden.

Avslutningsvis rusade bioteknikbolaget Medivation drygt 7 procent, efter rapporter om att bolaget försvarat sig mot ett uppköpsförsök av franska Sanofi.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,76 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Små kursstaplar är uppladdningsstaplar och vi kan med fördel ta position i riktning med utbrottet från högsta/lägsta nivån på en spinning top.”

Håll med om att teknisk analys och candlesticks i synnerhet är magiskt. Både inför tisdagen och onsdagen skrev jag att sannolikheten talade för att ett utbrott från antingen högsta eller lägsta från måndagens spinning top förmodligen skulle bli kraftfullt. Tänk att japanerna redan på 1500-talet såg dessa mönster när de studerade priset på ris. En japan vid namn Yodoya Keian blev så rik på att analysera ris med candlesticks men tillhörde tyvärr fel samhällsklass där det inte var ok att tjäna så mycket pengar, så att hela hans förmögenhet beslagtogs och hans barn avrättades. Det skulle sedan dröja till 1700-talet innan Munehisa Homma lyckades offentliggöra tekniken och ta åt sig äran av hur man kunde förutse prisrörelser på ris.

Onsdagen öppnade svagt uppåt och uppgången fortsatte till 1395-nivån men därefter var det extremt små rörelser resten av dagen. Stängningen vid 1392,6 motsvarade en kraftig uppgång med hela 1,9 procent. Sedan i fredags har nu kursen stigigt med 4,6 procent och tagit ut både de korta och medellånga medelvärdena.

Än så länge nöjer jag mig med att konstatera att den fortsättnings- och vändningsformation som vi bjöds på i fredags fortfarande gäller och den bekräftades igår. Ni som följt mig ett tag vet att jag ofta påpekar att risken för tvära kast och slagig handel är stor så länge indexet är fångat i en tradingrange. På ovansidan är den viktigaste kortsiktiga nivån 1432 men på längre sikt är det 1550 som behöver tas ut och hållas för att jag ska vända på klacken och bli mer positiv.

Volymen igår var den högsta sedan den 24 februari och 14 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi är inte bortskämda med kraftigt tilltagande volymer under uppgångsdagar och det blir nu spännande att se om detta är en varaktig sentimentsförändring eller bara ett tillfälligt förhoppningsrally.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kappahl (kl 7.30), Axis (kl 8.00)

NGM
– Free2Move

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Bank of America (kl 12.45), Wells Fargo (kl 14.00), Rocket Internet (delägt av Kinnevik), Unilever (operativ uppdatering)

STÄMMOR
– Ratos, Braincool, C-Rad, Enzymatica (extra), Meda, Orkla, Pledpharma, Prevas, Saab, SCA, Sweco

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kappahl: rapportpresentation kl 9.00

BÖRSSTATISTIK
– Swedol: presenterar försäljningssiffror för mars kl 8.50

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Follicum: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Gabather: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 28/4)

KAPITALMARKNADSDAG
– Rocket Internet: delägt av Kinnevik kl 10.00-13.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ericsson (3:70 kr), HK Scan (0:14 eur ), Holmen (10:50 kr), Link Prop Investment (2:00 kr ), Torslanda Property (2:00 kr kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: RICS husprisindex mars kl 1.50
– Australien: arbetslöshet mars kl 3.30
– Finland: KPI mars kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser mars kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser mars kl 9.00
– Österrike: KPI mars kl 9.00
* EMU: KPI (def) mars kl 11.00
* USA: KPI mars kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 13 kl 14.30
* USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat obligationsköp kl 10.10
– Riksbanken: publicerar remissvar på Goodfriend/King-utvärdering kl 10.30
* BOE: räntebesked kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: publicerar bolånerapport kl 8.00
– Swedbank: konjunkturprognos kl 8.00
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
– IMF: Christine Lagarde håller presskonferens inför IMF/Världsbankens vårmöte kl 15.30
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen markeras gårdagens candle som en outside day, vi ser nu tecken på en tilltagande riskaptit. Förutom den rådande horisontella tradingrangen ser vi nu tecken på en svagt stigande trendkanal.”

Onsdagen öppnade upp med ett gap, som aldrig var i närheten av att täppas till. Köparna höll i taktpinnen hela dagen och stängningen vid 2082,4 motsvarade en stabil uppgång med 1,0 procent. Gårdagens stängning var den högsta i år och sedan lågpunkten i mitten av februari har nu indexet stigit med 15 procent. Positiva Kinadata, JP Morgans vinst och förväntningar på ett stigande oljepris är faktorer som stärker riskaptiten.

Efter tisdagens positiva kursstapel som följdes upp av gårdagens gap, starka candle och förhållandevis (75%) aktier som bar uppgången är det pusselbitar som hamnar i den positiva vågskålen.

Volymen igår var högre än i tisdags men trots det 16 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Alla sektorer stängde på plus igår. Bästa sektorer igår blev basråvaror och finans. VIX föll med 6 procent till 13,9 vilket innebär att placerarkollektivet räknar med rörelser mellan 2165 och 2000 den närmaste månaden.

Både i månads- och dagsgrafen noteras extrema lågvollalägen som med stor sannolikhet kommer att leda till en expansion, antingen upp- eller ner. Just nu ser vi ut att få expansionen uppåt men vi ska komma ihåg att den betongmur som möter upp hela vägen mot 2135 kan vara förädisk och även om det leder till ett nytt ATH ska vi akta oss för att lockas in i euforistadiet.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar