Kortsiktigt översålda nivåer kan ge några timmars uppstuds

Stödet vid 920 på OMXS30 punkterades redan i gårdagens öppning. Köparna lyckades inte täppa mer än några ynka punkter av gapet och bortsett från några mindre andhämtningspauser var det säljarna som dominerade hela dagen. Stängningen vid 887,41 nära dagslägsta motsvarade en nedgång med hela 4,8 procent. Hittills i år har börsen fallit 23 procent och nu krävs det en extraordinär höst för att vi inte skall få det sjätte året denna sidan år 2000 som stänger rött. Alla de 65 aktier jag dagligen bevakar stängde på minus under gårdagen. Sämst gick det för energirelaterade aktier. Defensiva telekom klarade sig bättre än snittet. Omsättningen uppgick till 12 miljarder kronor, vilket visserligen var 20 procent lägre än normalt, men det är exklusive många amerikanska mäklare och får anses vara en skaplig omsättning med tanke på omständigheterna. DN, SVD, AFV, AFV

Högst omsatt under gårdagen var HM B som föll med 4,5 procent till 182,80 kronor. Näst högst omsatt blev Ericsson som föll med hela 6,3 procent till 66,90 kronor efter ytterligare sänkta rekommendationer. Volvo B som jag säljrekade i förra veckan blev tredje högst omsatta aktie och föll med 6,1 procent till 70,95 kronor.

Verkstad som haussades för en vecka sedan under den korta uppstudsen sänktes igår av Deutsche Bank. Sämsta sektor under måndagen blev däremot energi som backade med över 7 procent. Även finans gick svagt med en nedgång på nästan 5 procent. Swedbank som jag säljrekade igår stängde ner med 6,3 procent på 80,20 kronor.

”Trots att många utländska ”robothandlare” inte ens hade öppet igår föll alltså börsen brant. Fortsätter nedgångarna under tisdagen får vi väl på nytt höra rop på blanknings- och automathandelsförbud”.

Astrazeneca fick en köprekommendation i Dagens Industri och aktien klarade sig med en nedgång på 2,4 procent till 284 kronor bättre än snittet. Trenden i aktien är dock negativ och igår punkterades även den kortare sentimentsnivån. Punkteras kraschbotten vid 275 kronor kommer vi få se en tilltagande nedgångstakt. Att rekommendera köp för en aktie  som befinner sig i en så pass negativ trend är för mig obegripligt… Skulle däremot toppen vid 330 kronor tas ut kan man börja fundera på köp, inte förr.

VIX (fear index) steg i fredags med 6,6 procent till 33,9 vilket faktiskt var en mindre uppgång än jag förväntade mig. Vi kan dock konstatere, som jag skrivit i stort sett varje dag den senaste månaden att det fortfarande råder stor osäkerhet och att placerarkollektivet förväntar sig fortsatt stor volatilitet/risk den närmaste 30-dagarsperioden. Vi skall avvakta och se om det blir 31,5-nivån som punkteras med minst två dagsstängningar i rad eller om det sker ett utbrott över 43 innan vi börjar agera. Det är fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,47 mot kronan vilket kan jämföras 6,42 igår morse (läs gärna min dollaranalys tidigare imorse). Det är små förändringar mot euron, även om dollarn stigit marginellt mot euron sedan i fredags. Just nu noteras valutaparet USD/EUR i 0,71 (i går morse 0,706). Lågvollaläget i USD/EUR är mycket intressant och jag väntar spänt på utbrottet från denna formation.

Råoljepriset (Brent) noterades vid stängningen igår morse i 112,5 dollar per fat och har fallit ytterligare till 110,6 dollar per fat när detta skrivs. 

Guldpriset visar tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Flykten till den ”säkrare valutan guld” är tydlig. I går morse kostade ett uns guld 1879 dollar och idag på morgonen noteras ett uns i 1904 dollar (och då har även dollarn stigit).

Silverpriset har stigit rejält sedan igår morse då ett uns kostade 42,9 dollar till nuvarande notering kring 43,1 dollar per uns.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med ytterligare 13 punkter till 2,0 procent i fredags och idag noteras den i 1,9 procent.  

OMX-indexet befinner sig i en maximalt negativ trend på både kort- och lång sikt. I samband med kraftiga nedgångar kan det vara svårt att göra entré och det gäller att inte ha brått. De två senaste dagarnas nedgång har redan skapat spänningar och även om måndagens avslutning tyder på att även tisdagen öppnar nedåt skall vi vara beredda på kortare uppstudsar vid någon av de närmaste stödområdena. Övernattningar skall inte ske i något annat än negativa positioner, som dock skall vara avsevärt mindre än normalt. Vi skall vara beredda på att börserna kan handlas upp inför Fed-mötet den 20-21 september. DN, SVD, SVD

Motstånd: 900 / 906 / 925 / 934-937 / 942 / 956 / 983
Stöd: 877 / 866 / 860 / 850 / 839 / 810

Jag skrev igår om det kommande gasberoendet. Min bloggranne Flute-Tankar redovisar på ett bra sätt vad det kommer att innebära.

Det är inte helt oväntat sprickor i LO-ledningen, både inför löneförhandlingarna och kravet på den fåniga jämställdhetspotten. Wanja-effekten är inte på något sätt raderad inom rörelsen… DN, AFV

I Svenska Dagbladet kan vi åter läsa att Grekland fortsätter att slösa bort mer pengar än vad landet får in. Trots det har man mage att ställa högre krav på mer pengar, lägre ränta och längre betalningstider annars avbryter man förhandlingarna. Vad är det för inställning?!?? ECB-chefen Trichet anser att man bör köra över de enskilda euroländer som inte fattar lämpliga beslut. SVD, SVD, VA, VA
 

Idag rapporterar Sectra klockan 08:00.

Boliden håller kapitalmarknadsdag och vill naturligtvis ”prata upp” kursen. En god regel är att vänta med att handla till dess att kapitalmarknadsdagen är avslutad.

Håll koll på följande tider idag:
– Australien: räntebesked kl 6.30 (behåller räntan)
– SCB: tjänsteproduktionsindex juli kl 9.30
– EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– Tyskland: industriorder juli kl 12.00
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 16.00

Fredagens jobbsiffror innebar oförändrad nivå (9,1 procent arbetslösa) vilket faktiskt var bättre än vad jag förväntade mig, men marknaden visar tydligt att oron inte är över. Oron för att ekonomin gör en dubbeldipp och återfaller i recession ökade definitivt med fredagens jobbsiffror. Den inledande nedgången fortsatte även om nedgångstakten resten av fredagen inte var brutal. Stängningen 1173,97 motsvarade en nedgång med 2,53 procent. Placerarna flydde risk och Nasdaq var det index som sjönk mest. Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier på SP500 vilket var 9 procent lägre än snittet.

Tyngst gick det för de banker på de amerikanska börserna i fredags som hotas av stämningar av Federal Housing Finance Agency som en följd av att de lämnat felaktig information om hypotekslån under den Finanskrisen 1.0. Bank of America backade 8,3 procent och Goldman Sachs tappade 4,5 procent och JP
Morgan var ned 4,6 procent. Intressant för svenska banker när börsen inleder handelsveckan.

Även olje- och råvarurelaterade aktier hade en tung dag i fredags (bortsett från guldbolag).

S&P 500 inför tisdagen: USA-börserna höll stängt igår. Det skall bli spännande att se hur de amerikanska börserna öppnar idag, efter det branta nedställ som resten av världen utsattes för igår. Som jag skrev i fredags och igår finns det ännu inget som tyder på att nedgången är färdig och punkteras lägstanivån från förra veckan bekräftas säljsignalen från den långa svansformation som effektuerades. Långsiktigt bevakar jag framförallt hur och om 1100-nivån utmanas, en eventuell punktering av nivån kan innebära en bekräftelse av en nedgångsfas som tekniskt ser ut att kunna pågå i ungefär ett år till.

Motstånd: 1195 / 1216 / 1221 / 1231 / 1249 / 1283
Stöd: 1162 / 1149 / 1134-1137 / 1116 / 1101 / 1083

Det är breda nedgångar i Asien nu på morgonen, även om de inte är av samma dignitet som nedgångarna i Europa igår. Oron för ett eventuellt misslyckande att få ekonomin i balans i de hårt skuldsatta europeiska länderna tilltar. Precis som i Europa under måndagen, är det finans- och råvarurelaterade aktier som tar mest stryk.

I Japan noteras Nikkei för en nedgång med 2,1 procent. I Austrialien backar All Ordinaries 1,5 procent. Det bredare Asia Top 100 noteras för en nedgång på 0,8 procent. DN, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar