Kortsiktigt överköpt men positiv grundton

sammanfattningNEW YORK: YELLEN-STÖD BLEV TEMPORÄRT, S&P500 -0,2%
(stängd idag)

STOCKHOLM (Direkt) Det blev ett ljummet veckoslut för USA-börserna, där fredagshandeln slutade vid en lätt nedgång. Kommentarer från Janet Yellen bidrog tidvis med stöd, men indexen föll tillbaka mot slutet. Inflationssiffror stod i centrum innan centralbankschefens tal.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,3 procent på indexnivån 18.232. Det bredare S&P 500 backade 0,2 procent till 2.126, medan tekniktunga Nasdaq Composite stängde oförändrat på 5.089.

Sektorsvis gick IT starkast i S&P 500 men slutade sammanlagt ändå oförändrat. Telekomsektorn hade det tyngst med ett tapp på 0,8 procent.

Omsättningen uppgick till låga 560 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,6 miljarder på Nasdaq.

Om den amerikanska ekonomin följer prognosen ser Fed-chefen Janet Yellen att det blir en räntehöjning i år, sade hon vid ett tal i Providence på fredagen. Efter höjningen kommer normaliseringen att ske stegvis uppgav hon vidare.

”Kommentaren att en räntehöjning kommer ske stegvis kan ha lättat viss oro om att räntehöjningar skulle ske snabbt när man väl börjat. Det finns ändå visst motstånd nu. Trots positiva nyheter blev reaktionen högst måttligt”, sade Joe Bell, senior aktieanalytiker på Schaeffer’s Investment Research, till Bloomberg News.

KPI i USA steg 0,1 procent i april jämfört med månaden före, vilket var som väntat. Kärn-KPI, som mäts exklusive livsmedel och energi, steg 0,3 procent i april, vilket var strax över analytikerprognosen på +0,2 procent.

På bolagsfront hade Hewlett-Packard medvind. Teknikbolaget redovisade ett justerat resultat per aktie om 0:87 dollar för det andra kvartalet 2015, vilket var strax över analytikernas förväntningar. Trots att intäkterna föll kort om marknadsprognosen avancerade aktien 2,8 procent.

Maskintillverkaren Deere stärktes 4,3 procent. Bolagets vinst för det andra kvartalet slog marknadens förväntningar och dessutom höjdes prognosen för 2015.

Expedia rusade 6,7 procent. Resetjänsten sålde sin andel om 62,4 procent i det kinesiska resebolaget Elong.

Mjukvarubolaget Intuit stärktes 2,5 procent efter att kvartalsförsäljningen varit starkare än väntat.

Bland bolagen i Dow Jones Industrial Average var Apple och Goldman Sachs starkast med uppgångar på 0,9 respektive 1,4 procent.

Bottentrion utgjordes av Boeing, Merck och Microsoft som sjönk 1,1-1,7 procent.

Överlag hade energisektorn det tufft på fredagen, efter att oljepriset tappat mark. Exempelvis sjönk oljejättarna Chevron och Exxon 0,6-0,8 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 2,21 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”På ovansidan möter närmast det sekundära motståndet kring 1640-1644, som även utgör sentimentsnivån för de senaste månadernas konsolidering, upp. Om nivån tas ut hittar vi nästa motstånd kring 50-dagars medelvärde.”

Den gångna veckan inleddes avvaktande men har sedan jobbat sig upp genom motståndsnivån kring 1640-1644 men körde in i det tidigare golvet vid 1655 som gällt för de senaste månadernas tradingrange. Utbrottet är dock än så länge ganska beskedligt och de senaste dagarna har präglats av små kursstaplar och en viss osäkerhet. De små dagliga uppgångarna resulterade i att veckan stängde på 2,0 procents uppgång vilket innebär att årets uppgång nu kan skrivas till 12,6 procent.

De tre senaste veckornas kursstaplar ser, även om de än så länge inte övertygar, positiva ut då ingen av dem stängt i den nedre halvan.

Volymen den gångna veckan har avtagit och fredagens volym var den lägsta på en vecka och hela 38 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det har varit en svag uppgång med en hårt spänd gummisnodd och en negativt volymbalans de senaste dagarna.

Bästa sektorer en gångna veckan blev verkstad och konsumentprodukter. Sämst gick oljebolag och teknologi. Starkast av OMXS30-aktierna gick Nokia och Volvo B. Sämst utveckling hade SSAB A, Lundin Petroleum och Ericsson B. Totalt steg 315 aktier på Stockholmsbörsen i fredags medan 230 stängde på rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Axichem, Italeaf

AKTIETORGET
– Parans Solar Lightning, Tikspac, Wonderful Times Group, Xtranet

STÄMMOR
– AHA World, Aqeri, Karo Bio (extra), Wise Group, Wonderful Times Group

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Stendörren: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Combigene: första handelsdag på Aktietorget
– Crown Energy: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission 1:3
– Latvian Forest Company: anmälningstid i nyemission 1:4 inleds (avslutas 8/6)
– Play Hippo: United Media handlas under nya namnet Play Hippo på Aktietorget
– Wallenstam: första dag för handel efter split 2:1

EXKLUSIVE UTDELNING
– Skånska Energi (2:30 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Telekom: PTS publicerar rapport med marknadsstatistik om telekommarknaden, Svensk telemarknad 2014
– Oslobörsen stängd
– USA-börserna stängda
– Londonbörsen stängd
– Köpenhamnbörsen stängd

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans april kl 1.50
– AF: veckostatistik kl 10.45

POLITIK
– Regeringen: Ylva Johansson har pressträff om läget på den svenska arbetsmarknaden kl 10.00

MAKRO ÖVRIGT
– Storbritannien: helgstängt pga Spring Bank Holiday
– USA: helgstängt pga Memorial Day

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”De fyra senaste veckorna har kursen stängt högt upp i kursstaplarna och köparna har i de senaste två månadernas konsolidering kommit tillbaks på allt högre nivåer och formerat en stigande triangel. Tekniskt talar mer för att vi ser en uppladdning inför för nästa ben i den stigande trenden än en långsiktig toppformation.”

Den gångna innebar flera nya rekordnoteringar även om de inte åtföljdes av några direkt rallyn. Uppgången blev marginella 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 3,3 procent.

I veckografen noteras för första gången på fem veckor en stängning i den nedre delen av kursstapeln vilket är svagt negativt. De små rörelserna de senaste dagarna har dock inte haft någon märkbart negativ påverkan på månadsstapeln där kursen fortfarande noteras i den övre tredjedelen.

I fredags markerades redan i öppningen nivån kring 2126 som även blev stänningskursen efter en skvalpig dag med endast sex punkters rörelse under dagen.

Volymen under veckan har legati klart under snittet och i fredags noterades den lästa volymen sedan den 28:e november. Fredagens volym noterades 22 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor och den enda som stängde på plus i fredags var defensiva telekom men uppgången var marginell och de två sämsta sektorerna blev ickecykliska produkter och basråvaror. Vi har de senaste dagarna sett en viss defensiv rotering men det är för tidigt att dra några slutsater, framförallt efter de små rörelserna som präglat den senaste veckan.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp med 0,9 procent för att stänga vid $131,4. Google vände ner och backade 0,4 procent vilket fick aktien att stänga vid $540,5. Twitter fortsatte ner med måttliga 0,2 procent för att till slut stänga vid $36,6 medan den sociala kollegan Facebook noterades nästan oförändrat kring $80,5.

Asien: Den Sydkoreanska och Hong Kongbörsen håller stängt idag. I övrigt är det fortsatta stimulansförhoppningar som driver på börserna i Asien.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar