Kortsiktigt överköpt men fortsatt bra edge att köpa rekyler

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna kunde på tisdagen glädja sig åt att USA:s bruttonationalprodukt (BNP) växte med 5 procent under tredje kvartalet 2014, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en ökning på 4,3 procent och inte sedan 2003 har den amerikanska tillväxten varit så god som nu.

Bioteknikföretagen gick mot strömmen och tyngde Nasdaq som landade på minus.

Dow Jones industriindex steg 0,4 procent medan Nasdaqs kompositindex backade 0,3 procent.

Stockholmsbörsen: Lillejulafton skrev jag: ”Om vi studerar vad som hänt med OMXS30 från och med idag eller närmaste börsdag före julafton kan vi konstatera att indexet stigit i nästan 80 procent av fallen fram till första börsdagen efter jul och edgen är ännu högre när börsklimatet är positivt”. Förra tisdagen präglades av större efterfrågan än utbud även om volymen var förväntat mycket lägre än normalt. Stängningen vid 1470,5 motsvarade en uppgång med 0,6 procent. Den förkortade julveckan stängde med en uppgång på 1,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 10,3 procent.

Sex av de senaste sex börsdagarna har stängt i den övre delen och sedan lågpunkten vid 1386,6 den 16/12 skrivs nu uppgången till 6,1 procent. De senaste 16 åren har vi sett detta vid 67 tillfällen och i 52 procent av fallen har kursen stått högre en vecka senare. På kort sikt är indexet dock överköpt men rekyler i denna typ av marknadsfaser kan vara köpvärda även när de är små och kortvariga.

Historiskt har kursen stått högre om en vecka i nästan 70 procent av fallen en vecka från idag och det är inte ofta vi sett två år i rad med nedgångar (förra året noterades en nedgång med 0,7 procent den kommande veckan).

Bästa sektorer under lillejulafton blev oljebolag och basråvaror. Den enda sektor som backade var defensiva hälsovård.

371 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus förra tisdagen och 143 stängde på oförändrat medan 171 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev HM B, Volvo B och Nordea.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick i tisdags SSAB A, Lundin Petroleum och Nokia. Sämst gick AstraZeneca, SCA B och Swedish Match.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– 203 Web Group (extra), BCS (extra), Northland Resources (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Karolinska Development: teckningsperiod i konvertibelemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alm Equity (2:10 kr i pref.aktie), Corem Property Group (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Delarka Holding (2:00 kr kv-vis), Sagax (0:50 kr kv-vis/pref aktie), Victoria Park (5:00 kr pref.aktie kv.vis)

MAKROSTATISTIK
– AF: veckostatistik kl 10.45

MAKRO ÖVRIGT
– Grekland: tredje omgång i presidentval kl 12.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 12.00

USA: Inför lillejulafton skrev jag: ”Än så länge är dock indexet trots att det är överköpt, älskat och negativa nyheter rinner av placerarkollektivet. Kort sagt är uppgången i det närmaste euforisk men än så länge värd att följa”. Tisdagen före jul noterades en svag uppgång medan julafton stängde svagt nedåt följt av en uppgång med 0,3 procent till ett nytt ATH vid 2088,8 i fredags. Den gångna veckan innebar en uppgång med 0,9 procent vilket innebär att uppgången hittills i år nu uppgår till 13,0 procent.

6 av de senaste 7 börsdagarna har stängt på plus och vi får förflytta oss tillbaks till oktober 2011 för att hitta en lika stark uppgång på sju börsdagar. Historiskt har dock inte edgen för uppgång på en veckas sikt varit positiv efter en liknande uppgångsfas.

312 av de 500 aktierna som ingår i S&P 500-indexet steg i fredags och ingen sektor stängde nedåt. Bäst gick basråvaror och hälsovård vilket kanske var något defensivt.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp med 1,8 procent för att stänga vid $114,0. Google fortsatte upp med 1,0 procent för att stänga vid $534,0. Båda de sociala kollegorna Twitter och Facebook stängde oförändrat på $37,6 respektive $80,8.

Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Börserna stärks dels av nya låneregler i Kina och ett stigande oljepris. I Australien noteras börsen kring den högsta nivån sedan början av november.

Nikkei: -0,5%
Kospi: -1,0%
Shanghai: +0,0%
Hang Seng: +1,7%
Taiwan: +0,9%
Bombay: +0,7%
All Ordinaries: +1,4%

 

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar