Kortsiktigt överköpt men fortfarande positivt

sammanfattningNEW YORK: LÄKEMEDELSRALLY MED BIOGEN I TÄTEN, S&P +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna steg på fredagen till nya rekordnivåer. Läkemedel utmärkte sig som den klart starkaste sektorn.

Strax före klockan 18 noterades Dow Jones industriindex upp 0,3 procent till 19.679. S&P 500 noterade all-time high och var upp 0,3 procent till 2.253. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,4 procent till 5.441.

Flera stora läkemedelsbolag steg. Allra bäst gick Biogen, som steg 3,5 procent efter Eli Lillys misslyckade fas 3-studie kring alzheimerkandidaten Solanezumab. Investerare hoppas att Biogen, med den rivaliserande kandidaten Aducanumab, ska lyckas bättre.

”Dessa data bådar gott för Biogens aducanumab i fas III”, skrev John Scotti, analytiker vid Evercore, i ett kundbrev enligt Bloomberg News.

Svensk-brittiska Astra Zeneca, som ska samarbeta med Eli Lilly om alzheimer, handelsstoppades en kort stund i New York men steg 4 procent när handeln upptogs. Eli Lilly rasade i förhandeln men hämtade sig och var upp en knapp procent.

Bristol-Myers Squibb och Pfizer steg båda cirka 3 procent. Sektorn klättrade 1,3 procent i S&P500.

Bankerna och råvaror gick däremot relativt svagt efter att ha gått desto bättre tidigare under veckan.

21st Century Fox har tecknat ett preliminärt avtal om att köpa de 61 procent av brittiska tv-bolaget Sky bolaget ännu inte äger. Fox tappade en halv procent.

Broadcom gick starkt efter att ha slagit förväntningarna vad gäller försäljningen för det gångna kvartalet. Aktien var upp drygt 5 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Det blir nu intressant att se om svansen i fredags blir startskottet på nästa positiva trendfas, vilket mycket talar för med tanke på säsongen och den rådande trenden.”

Sedan lågpunkten förra fredagen med svansen som tog sats med kirurgisk precision vid 1460 har OMXS30 fram till veckostängningen i fredags stigit med 5,0 procent eller 73 punkter. Totalt blev förra veckans uppgång 4,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,0 procent.

Sex dagars uppgång med mer än 4,3 procent i en positiv marknadsfas har faktiskt bara inträffat 19 gånger sedan 2002 och vid 7 av dessa har kursen stått högre en vecka senare och vid 12 tillfällen lägre. Det går naturligtvis inte att dra några långtgående slutsatser med så få träffar men det kan vara bra att ha det med sig om man lockas jaga priset på nuvarande nivå, innan en hälsosam rekyl. Att gå emot driften uppåt är dock sällan en bra idé och brukar kosta mer än det smakar.

Volymen har sedan i tisdags varit högre än snittet och i fredags var det hela 34 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Sectra (ändrat datum fr 7/12) (kl 8.00)

STÄMMOR
– Crown Energy (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Sectra: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– AQ Group: planerad första dag för handel på Nasdaq Stockholms huvudmarknad efter byte från Aktietorget
– Medirox: förlängd anmälningstid i Ahead Globals budpliktsbud avslutas
– Unibet: Unibet handlas med det nya namnet Kindred Group

EXKLUSIVE UTDELNING
– Skistar (4:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder oktober kl 0.50
– AF: arbetslöshet november kl 8.00
– SEB: boprisindikator december kl 8.30
– Danmark: KPI november kl 9.00
– AF: veckodata kl 10.15


 

USA-börsen: Inför veckan skrev jag: ”Den pågående rekylen är både väntad och välkommen men nu ska det bli intressant att se var köparna kommer tillbaks och tar tillbaks den korta sentimentsnivån eller om det behövs ett djupare omtag. Jag är positivt inställd till den kommande veckan.”

Vilken vecka det blev! Från lägstanivån förra fredagen till stängningsnivån i fredags steg SP500 med hela 72 punkter eller 3,3 procent och totalt innebar veckan en uppgång med 3,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 10,6 procent. De tre senaste dagarna har vi fått nya ATH varje dag.

I prisgrafen har vi nu fem gröna candlesticks som dessutom bildats under extremt hög volym. De tre senaste dagarna har stängt över det övre bollingerbandet samtidigt som vi ser en ovanligt hög notering hos RSI. Detta har jag inte sett mer än 1 gång de senaste 20 åren och det var i mitten av oktober 2014 vilket innebär att vi inte kan dra slutsatser av detta. Om vi bara studerar när RSI noterats över 75 har det inträffat 12 gånger och vid 10 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare med i snitt 0,4 procent. Lyfter vi blicken så har dock kursen stått högre 8 av 10 gånger en månad senare när RSI noterats lika högt. Senast RSI var lika högt var i januari 2011.

Volymen har varje dag den gångna veckan noterats långt över det dagliga snittet och jag kan faktiskt igår var visserligen lägre än i onsdags men trots det hela 250 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det kan dock vara värt att notera att Det inte är ofta vi ser fem gröna candlesticks med relativt tydliga boxar i rad och att det bara var 48 procent av aktierna som bar uppgången i fredags.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar