Kortsiktigt överköpt – avvakta rekyl för köp

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Bostadsbyggandet i USA sjönk med 9,8 procent mot förväntade 9,7 procent och stämningen bland de amerikanska konsumenterna kom in sämre än väntat för januari.

Förra veckan avslutades med att Intel och General Electric lämnade rapporter som inte föll placerarkollektivet i smaken. Det är nu mycket fokus på kvartalsrapporterna där framförallt utsikterna för 2014 vägs mot de höga aktierkurserna.

Morgan Stanley rapporterade fortsatte upp med över fyra procent efter en bättre rapport än väntat.

Stockholmsbörsen: Efter en initial uppgång i fredags tog sig kursen upp till nästa motståndsnivå kring 1352 och höll sig resten av dagen i en ganska smal range. Stängningen vid 1350,4 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Det nya året har inletts starkt och hittills i år har OMXS30 stigit med 1,9 procent, vilket motsvarar en årstakt på strax över 40 procent.

I fredags skrev jag: ”Jag ser trots den lilla rangen torsdagen som positiv. Att inte fler passar på att ta hem vinst efter en så pass kraftfull stapel som onsdagens är styrka. Den öformation och tillika turtlesoup för uppgång som effektuerades i tisdags fick förmodligen en hel del objudna gäster att lämna festen, vilket underlättar en uppgång upp mot nästa delmål som möter mellan 1358-1367”.

Fredagens volym uppgick till 11,1 miljarder aktier vilket var något högre än i torsdags och 1,0 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under fredagens blev verkstad och teknologi (som tillhörde förlorarna i USA). Sämst gick konsumentprodukter.

Totalt steg 283 aktier i fredags medan 212 stängde ner och 74 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B där aktier för 875 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde SKF B med 818 miljoner kronor och sedan Atlas Copco A med totalt 665 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags ABB (+3,6%) följt av MTG B (+2,4%) och SKF B (+2,2%). Sämst gick Nokia (-1,1%), Swedish Match (-1,1%) följt av SCA B (-0,9%).

OMXS30 inför veckan:

S&P 500 inför veckan:

Börsstatistik och övriga nyheter:
– Börs: USA-börserna har helgstängt pga Martin Luther King Day
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove huspriser januari kl 1.01
– Kina: BNP 4 kv kl 3.00
– Kina: industriproduktion, fasta investeringar, detaljhandel december kl 3.00
– Japan: industriproduktion (def) december kl 5.30
– Tyskland: PPI december kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

USA: Det var ganska små rörelser inför den stundande helgdagen på måndag då Martin Luther King Dagen firas. Efter en skvalpig inledning mellan 1846 och 1840 som var torsdgens lägsta skulle det ta fram till knappt en timme innan stängning innan nivån punkterades. Stängningen skedde vid 1838,5 vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Jag skrev i fredags: ”Torsdagens kursstapel var den minsta sedan den 8/1 och omfamnades helt av onsdagens kursstapel. Små kursstaplar som omfamnas är att betrakta som minikonsolideringar och föregår inte sällan impulser men i mitten av månadscykeln markerar de ofta högstanivån i cykeln”. Det återstår nu att se om toppen i cykeln nåddes i onsdags elle om köparna kommer tillbaks kring 20-dagars medelvärde som just nu testas av. Efter en lång stigande trend är det ofta så att varannan rekyl punkterar den kortare sentimentsnivån tydligt men efter en djupare penetrering kommer köparna tillbaks precis kring 20-dagars medelvärde. Just nu är det alltså lite av ett vägskäl.

Volymen i fredags var den högsta sedan den 20 december och var hela 27 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick ickecykliska konsumentprodukter och teknologi.

Endast en av fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg i fredags. Apple föll med ytterligare 2,4 procent till $540,7. Google backade med 0,5 procent och stängde vid $1150,5. Twitter vände upp från torsdagens nedgång och steg med 2,7 procent till $62,2 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med 1,6 procent för att stänga på $56,3.

Asien: Det är en viss dragning nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen:
Nikkei: -0,6%
Kospi: +0,4%
Shanghai: -0,3%
Hang Seng: -0,5%
Taiwan: +0,4%
All Ordinaries: -0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar