Köpvärt om 1330-1333 tas ut idag

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Efter oroligheterna på valutamarknaderna ligger det nära till hands att nervositeten tilltar på världens börser efter den fantastiska uppgången som pågått under fem år.

När börsen stigit länge ligger det nära till hands att placerarkollektivet söker orsaker att minska risken. Det är inte osannolikt att Frankrikes sänkta kreditbetyg, valutaoroligheterna och ytterligare nedtrappningar av QE3 kommer att anges som orsaker till att börsen blir lite skakigare framöver.

Mario Draghi säger sig kunna överväga att köpa buntar av lån som banker gett till företag och hushåll om förhållandena förvärras. Är det någon mer än undertecknad som får rysningar? Han sade vidare att det i så fall ska skapas en marknad för att köpa upp skräplånen (sorry de ihopbuntade lånen…). Lite subprime-känsla över det tycker jag.

Stockholmsbörsen: Bortsett från de första 20 minuterna var det säljarna som dominerade hela fredagen. Jag behöver nog inte upprepa det jag sagt tusentals gånger men gör det ändå: -Den första halvtimmen är bara till för att vi andra ska ha någon att handla av. I fredags blev det de köpare som inte kunde hålla fingrarna borta från syltburken i öppningen. Efter att torsdgens lägsta vid 1338 punkterades och sedan återtestades vid 10.50 fick vi en ny lägre botten vid 12.45 och sannolikheten var god för en svag stängning. Fredagen och veckan stängde på 1318,6 vilket motsvarade en nedgång med hela 1,6 procent.

Vi får förflytta oss till den 20 juni förra året för att hitta två dagar med lika stor nedgång som de senaste två dagarna. Både i vecko- och månadsgrafen har vi nu negativa omslagsformationer.

I fredags skrev jag: ”Om vi inte ser tecken på att köparna vågar sig tillbaks (positiv CS-formation) sitter vi på händerna”. I fredags visade sig köparna överhuvudtaget och vi avvaktar nu en positiv omslagsformation (se längre ner i analysen hur vi definierar den).

Fredagens volym uppgick till 11,7 miljarder aktier vilket var något lägre än i torsdags men 6 procent högre än den genomsnittliga dagliga volymen för de senaste 3 månaderna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick hälsovård och konsumentprodukter.

Totalt steg 98 aktier igår medan 406 stängde ner och endast 3 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B där aktier för 867 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 779 miljoner kronor och sedan Swedbank med totalt 753 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling (eller snarare minst dålig) av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Tele2 (+0,1%) följt av Getinge (+0,1%) och Nokia (-0,4%). Sämst gick Electrolux (-3,3%), SCA B (-2,5%) följt av SEB A (-2,5%).

OMXS30 inför veckostarten:

S&P 500 inför veckostarten:

Rapporter idag:
– Elanders (kl 8.00)
– Apple (efter USA-börsernas stängning), Caterpillar (kl 13.30), LG Electronics (prel datum), US Steel (efter USA-börsernas stängning)
– BCS (extra bolagsstämma)

Övriga börsnyheter:
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Cepiprint kl 16.00
– Svolder: presenterar substansvärde
– Neurovive: anmälningstid i nyemission avslutas
– Eolus Vind handlas från idag exklusive utdelning(1:50 kr)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: handelsbalans december kl 0.50
* Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
* USA: försäljning nya hem december kl 16.00

USA: Vi får förflytta oss till mitten av juni 2013 för att hitta en lika kraftfullt negativ kursstapel. Efter den negativa öppningen fortsatte kursen söderut och stängningen vid 1790,8 motsvarade en nedgång med 2,1 procent och absolut dagslägsta.

Fredagens kursstapel var en lång röd marubozu och även i vecko- och månadsdiagrammen noteras negativa omslagsformationer.

Sedan årsskiftet har jag varje dag påpekat att vi för tillfället ska vara försiktiga med att köpa utbrott men att positiva fortsättningsformationer är köpvärda ner mot åtminstone 1800-nivån. Nu har även 1800-nivån punkterats och inför måndagen behöver antingen kursen falla ytterligare och komma tillbaks innan stängningen så att måndagen stänger högre än fredagen med en lång svans på nedsidan. Alternativt gäller att marubozulinjen från fredagens kursstapel som noteras vid 1809 tas ut under måndagen. I bägge dessa fall kan vi agera köpare. Om vi istället får en negativ fortsättningsformation upp mot 1809 talar det mesta för att vi ska ner och testa av 1770/1767-nivån.

Volymen i fredags var den högsta sedan den 20:e december och hela 44 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick verkstad och finans.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer föll i fredags. Apple backade med 1,8 procent till $546,1 och jag har varnat för $560-nivån för att den initialt skulle bli svårpasserad. Google backade med hela 3,1 procent och stängde vid $1123,8. Twitter backade med 1,7 procent och stängde på $61,7 och den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med 3,8 procent för att stänga vid $54,4.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen (på fredag inleds det kinesiska nyåret, vilket inte har med nedgången att göra men bra att veta).
Nikkei: -2,4%
Kospi: -1,2%
Shanghai: -0,5%
Hang Seng: -2,1%
Taiwan: -1,8%
All Ordinaries: -0,4%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar