Köparna ser allt annat än starka ut och vacklar vid viktiga motstånd

Stockholmsbörsen: Vi är nu mitt uppe i den mest intensiva delen av rapportperioden samtidigt som vi upplever det intesivaste lågvollaläget på 13 år. Det börjar bli vardag att slängas mellan hopp och förtvivlan och många söker förklingen till börsernas rörelser bland nyheterna, vilket inte kommer att ge några svar. För att vi ska kunna räkna med en uppgång måste årshögstanivåerna tas ut och för nedgång är det 1029 men framförallt 941 vi ska bevaka. Scania leverade ett lägre resultat än väntat men aktien steg 3,2 procent då marginalen var bättre än väntat och orderingången ”kunde varit sämre”. Den svagare japanska exporten bedöms öka på risken att Spanien väntar med att söka nödhjälp. Handelsbankens rapport på morgonen följdes av uppgångar trots ett något sämre rörelseresultat än väntat. Räntenettot hamnade också det något under prognos, men bankens utlåningsmarginaler i Sverige och Norden var bättre än väntat och den negativa effekten från fallande räntor inte lika kraftig som befarat.

Efter en förväntat skvalpig inledning med dragning ner mot stödnivån 1062 kom köparna tillbaks efter en halvtimme och handlade upp indexet till motståndsnivån 1076. Efter några mindre men svagare toppar föll kursen åter tillbaks och stängde till slut nära dagslägsta på 1067 som motsvarade en nedgång med 0,2 procent.

Trots fredagens kraftiga nedställ lyckades veckan tack vare en fyra dagars uppångssvit stänga på plus 0,6 procent. Årets uppgång uppgår nu till 7,8 procent.

Fredagens omsättning på 11,3 miljarder kronor var visserligen lägre än i torsdags men 14,3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 9,9 miljarder kronor.

Bästa sektorer under måndagen blev olje och gasleverantörer följt av mat, verkstad och detaljhandel. Sämst gick gruvbolag och bildelar.

Trots att börsen lyckades vända upp var det bara 48 procent av de 56 aktier jag dagligen går igenom som steg under måndagen. Bäst gick rapporterande Scania som avancerade 3,2 procent följt av Lupe +2,3% och Alfa Laval 1,8 procent. Sämst gick Oriflame och Stora Enso R som backade 2,5 respektive 1,5 procent.

Högst omsatta aktier under veckoinledningen blev Volvo 915 Mkr (+0,8%), Atlas Copco 648 Mkr och SCA B 607 Mkr (+1,3%).

SP500: Igår fick vi en turtle soup för uppgång men kursen tog sig varken förbi 50-dagars medelvärde eller någon av de marubozu-linjer som bevakar mellan 1445 och 1448. Skulle vi få en vändning ner innan 1465 tagits ut innebär det att vi får den tredje lägre toppen under en månads tid. För tillfället gör man klokt i att sitta på händerna.

OMXS30: Än så länge ser motståndsområdet ovanför taket i den kortare fallande kanalen och toppen vid 1099 från den 5 oktober ut att bli svårforcerade. Köparna ger ett klent uttryck och säljarna tar enkelt över stafettpinnen kring kritiska motstånd. Annat än daytrading mellan 1099 och 1056 är alltför riskfyllt. Det blir spännande att se om köparna även idag orkar handla upp kursen inledningsvis men kroknar på samma sätt som de gjort så många gånger tidigare den senaste tiden. 

Intresseklubben har noterat:
– Nokia avser att emittera konertibler för 750 Mln Euro
– Råvarubolag backar i Asien
– Scania: Nordea höjer reken
– SHB: RBC höjer riktkursen
– Axfood: Något svagare rapport än väntat
– Swedbank: Överträffar kostnadsmålen, genomgående stark rapport
– Alfa Laval: Vinsten minskar
– Något avslagen debatt mellan Romney och Obama igår
– Tieto överträffar målen, rejält
– Apple lyfte Nasdaq
– Norsk Hydros rapport betydligt sämre än väntat
Krisen i skogen blir alltmer akut
 

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Acap Invest (kl 8.15), Alfa Laval (kl 7.30), Autoliv (kl 12.00), Axfood (kl 7.30), Biogaia (kl 8.00), Cision (kl 8.30), Ework (kl 8.00), Hexpol (kl 8.00), HMS Networks (kl 8.00), Klövern (kl 7.30), Knowit (kl 8.30), NAXS (lunchtid), Proact (ca 15.00), Readsoft (kl 8.00), Stora Enso (kl 12.00), Swedbank (kl 7.00), Tieto (kl 7.00), Transmode (kl 8.00), Uniflex (kl 7.25), VBG (14-tiden)

Utländska rapporter idag:
– Amgen (efter USA-börsernas stängning), Juniper Networks (efter USA-börsernas stängning), KPN (kl 7.00), RF Micro Devices (kl 22.00), Stmicroelectronics (efter USA-börsernas stängning), United Technologies (före USA-börsernas öppning), Whirlpool (kl 12.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Frankrike: industrins konfidensindikator oktober kl 8.45
– RB: reparesultat kl 10.15
– Spanien: växelemission kl 10.30
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
* BOC: räntebesked kl 15.00
– EMU: snabbestimat konfidensindikatorn för hushåll oktober kl 16.00
* Storbritannien: BoE Vd King håller tal kl 19.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Precis som i Sverige kretsar det mesta kring bolagsrapporter i USA för tillfället. Även om 69 procent av bolagen hittills överträffat de nedskruvade förväntningarna läser analytiker och marknadsbedömmare det som står mellan raderna och den framtida intjäningen. Även om nästan 70 procent av de hittills rapporterande bolagen slagit förväntningarna är det nästan 60 procent av bolagen som rapporterar en sämre försäljningsutveckling än väntat. I går rapporterade Caterpillar sitt resultat för det tredje kvartalet som kom in i linje med förväntningarna men försäljningen det kommande årets prognos var dock något svagare än väntat vilket fick aktien att backa 1,5 procent. Bäst av de breda börsindexen gick Nasdaq 100 som steg 0,6 procent.

Efter en skvalpig inledning tilltog nedgången och kl 20.00 svensk tid noterades dagslägsta 1422 som motsvarade en nedgång med 0,8 procent. Därefter kom köparna tillbaks och lyckades de sista timmarna täppa till nedgången och få till en stängning på 1433,7 som motsvarade en marginell uppgång på 0,03 procent.

Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier vilket var lägre än i fredags och 0,7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen men japanska Nikkei stiger med 0,2 procent och Hong Kongbörsen likaså med 0,7 procent. I Kina backar Shanghai med 0,8 procent och Sydkorea noteras börsen för en nedgång med 0,6 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar