Köparna lyser fortfarande med sin frånvaro

sammanfattningNEW YORK: MAKROORO ÖVERSKUGGADE RAPPORTER, S&P500 -1,1%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna tappade mark på fredagen och stängde kring dagslägsta. Starka rapporter från en rad tunga bolag, som Amazon, AT&T och Visa, lyckades inte höja sentimentet som tyngdes av en svag global makroskörd.

”Uppenbarligen så tynger kollapsen i råvarupriser – som härrör från svag kinesisk statistik – och svaga rapporter från företag som Caterpillar – på grund av Kina – marknaden. Det är en rätt stor kollaps just nu”, sade Jim Paulsen, chefsinvesterare på Wells Capital Management, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,9 procent lägre på indexnivån 17.571, medan det bredare S&P 500 backade 1,1 procent till 2.079. Även tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 1,1 procent till 5.089.

Omsättningen uppgick till 830 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 2,0 miljarder på Nasdaq.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn sjönk till 48,2 i juli, vilket var en lägre nivå än väntat. Motsvarande index för Tyskland och EMU sjönk även de och var på lägre nivåer än vad marknaden räknat med, men höll sig över 50.

Försäljningen av nya enfamiljshus i USA backade med 6,8 procent i juni, jämfört med månaden före. Analytikerkåren hade räknat med en marginell uppgång.

En vinnare på börsen var Amazon som steg omkring 10 procent efter att näthandlaren redovisat en oväntad vinst för det andra kvartalet.

AT&T och Starbucks steg drygt 1 procent sedan torsdagskvällens rapporter slagit konsensus, och Visa avancerade 4,3 procent. Starbucks nådde sin högsta nivå någonsin under fredagen.

Visa meddelade vidare att det kan komma att köpa tillbaka Visa Europe under året. AT&T uppgav på fredagen att förvärvet av Direct TV nu godkänts av Federal Communications Commission, omkring ett år efter att affären offentliggjordes.

Även Juniper Networks levererade starkare rapport än väntat och lämnade en prognos för innevarande kvartal som toppade förhandstipsen. Aktien steg 4,0 procent.

Biogen rasade drygt 22 procent efter att bioteknikbolaget sänkt sina helårsprognoser. Bolaget hänvisade till tuffare konkurrens för MS-preparat.

Vidare bland fredagens rapportföretag sjönk finansbolaget Capital One 13,1 procent och resesajten Tripadvisor 13,5 procent efter att de redovisat svagare vinster än väntat.

Bland råvarubolagen byggde Freeport-McMoran på torsdagens nedgång, aktien var cirka 10 procent lägre vid stängning. Oljebolagen Exxon Mobil och Chevron föll 1,5 respektive 2,5 procent.

Råvarusektorn tappade totalt 2,2 procent i S&P 500 och läkemedelssektorn föll 2,5 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation backade 1 punkt till 2,26 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Stochastics noteras på en nivå där risken i samband med negativa divergenser ofta lett till lokala toppar vid liknande marknadslägen. För tillfället är det alltså ingen bra tajming att ta position för uppgång, det är bättre att invänta en rekyl ner mot 1604-1578 och en positiv fortsättningsformation. När OMXS30 stigit lika mycket som de senaste två veckorna har kursen stått lägre en vecka senare i 70 procent av fallen.”

I fredags skrev jag: ”Så länge kursen faller tillbaks och stänger lågt i kursstapeln, under den tidigare toppen vid 1630 ska vi vara beredda på ytterligare nedgångar.”

Den gångna veckan innebar en nedgång med 1,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 10,1 procent.

I månadsdiagrammet omsluts juli månads box, som än så länge är positiv (så länge stängningen sker ovanför 1583), av junistapelns box. I veckodiagrammet noteras en dark cloud cover-liknande formation som jag nu håller noggrann koll på. I dagsgrafen bjöds vi på en lägre topp i början av veckan och de tre senaste dagarna har stängt under den psykologiska 1630-nivån.

Volymen under hela veckan noterats under det dagliga snittet och i fredags var det hela 31 procent lägre än snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer den gångna veckan blev defensiva hälsovård och konsumenttjänster medan oljebolag, råvarubolag, IT och finans tog mest stryk. Starkast bland OMXS30-aktierna gick MTG B, Swedish Match och SCA B medan Lundin Petroleum, Boliden och SSAB A tillhörde de aktier som tog mest stryk.

Högst omsatta aktier i fredags blev Nordea, Volvo B och Eric B. 228 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus i fredags medan 306 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– Tourn

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Philips (kl 7.00), Ryanair

STÄMMOR
– Caucasus Oil (extra), Geveko (extra )

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EXKLUSIVE UTDELNING
– ABB (0:17 chf)

MAKROSTATISTIK
– Kina: industrins vinster juni kl 3.30
– Tyskland: importpriser juni kl 8.00
* SCB: hushållsutlåning juni kl 9.30
– EMU: M3 juni kl 10.00
* Tyskland: IFO-index juli kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Storbritannien: CBI industritrender juli kl 12.00
* USA: order varaktiga varor juni kl 14.30

CENTRALBANKER
– ECB: redovisar föregående veckas värdepappersköp kl 15.45

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Gummisnodden är extremt hårt spänd samtidigt som vi nu fått två dojisar nära taket i tradingrangen. Det behövs ett nytt omtag innan vi får ett utbrott som är värt att följa.”

I fredags skrev jag: ”Om 2111 tas ut under fredagen får vi en signal för uppgång men om indexet inte orkar hålla nivån bevakar jag närmast på nedsidan om köparna fortfarande står och väntar kring 2090-nivån. Cykliskt är det dock önskvärt med ytterligare nerställ innan vi hakar på en positiv CS-formation.”

Den gångna veckan innebar en nedgång med 2,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till marginella 1,0 procent.

I månadsdiagrammet noteras nu en shooting starliknande formation och i veckodiagrammet bjöds vi den gångna veckan på en tweezer top där veckan öppnade på samma nivå som föregående veckas stängning och stängde vid öppningen. I dagsgrafen har den gångna veckan bjudit oss på fem kursstaplar i rad med stängningar i den nedre halvan och tilltagande negativa candlesticks. Om det inte varit för att kursen fortfarande är fångad i den flera månader gamla tradingrangen hade jag varit ännu mer negativ.

Volymen den gångna veckan har dessutom tilltagit i takt med att nedställen blivit kraftigare.

Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och ser ut att ladda för uppgång vilket med stor sannolikhet kommer att påverka ledande index negativt. Den gångna veckan steg VIX med 15 procent men noteras trots det på relativt sett låga 13,7. Jag räknar fredagens candle som ett utbrott och nu är det mycket som talar för fortsatt uppgång. Nästa trigger bjuds vi på när 15-nivån tas ut.

Försäljningen av nya enfamiljshus i USA backade med 6,8 procent i juni, jämfört med månaden före vilket var tvärtemot förväntningarna. Råvarupriserna faller och vi har nog ännu inte sett vilka avtryck det kommer att ge. Amazon gick dock emot strömmen och steg men ungefär 10 procent efter att näthandlaren redovisat en oväntad vinst för det andra kvartalet.

Endast Facebook steg av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer för att få en bild om glaset tolkas halvtomt eller halvfullt. Totalt steg 91 aktier medan 391 stängde rött.

Asien: Även denna vecka öppnar nedåt på de flesta börser i de asiatiska tidszonerna. Vinsterna för den kinesiska industrin föll med 0,3 procent i juni jämfört med samma månad i fjol vilket förstärker oron för tilltagande nedgångar för råvarupriser och säljtrycket tilltar åter trots de gigantiska stödåtgärder som den kinesiska centralbanken utlovat. Vi kan nog räkna med fortsatt tilltagande volla både i kina och framöver även på både de amerikanska och europeiska börserna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar