Stockholmsbörsen: Även om kursen föll under torsdagen och kursstapeln inte ser så positiv ut ska vi komma ihåg att 50%-nivån på onsdagens kursstapel aldrig togs ut (vi fick istället en bullish thrusting line ”in neck” för uppgång) där 1167-nivån dessutom är intakt. Läs mer om Thrusting Line på sidan 157 i min bok om candlesticks.
Teknisk analys OMXS30: De senaste dagarna har OMX-indexet uppvisat en viss tveksamhet med svaga stängningar. I fredags öppnade OMXS30 upp och fortsatte upp till dagshögsta 1179 som motsvarade en uppgång med 0,8 procent men stängde på 1175,9 som motsvarade en uppgång med 0,6 procent. Bredden var bra där 77 procent av aktierna steg och omsättningen uppgick till 15,4 miljarder kronor vilket visserligen var lägre än i onsdags och tordags men väl 45 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Även om fredagens kursstapel var en positiv reversalstapel som öppnade nedåt kring den psykologiska 1167-nivån kom köparna tillbaks och fick till en stängning ovanför den sammanlagda marubuzonivån för de senaste tre dagarna.
Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. MACD har inte varit uppe på lika höga nivåer sedan i mitten av augusti och de senaste stängningarna kring och över det övre bollingerbandet gör att vi kan räkna med en stundande rekyl. Så länge en rekyl inte punkterar 1144 ska vi leta efter positiva omslags- och fortsättningsformationer.
Både den långa-, medellånga- och korta trenden är uppåtriktade med kursstaplarna klart ovanför medelvärdena och alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Vi ska alltså fortsätta navigera för uppgång tills vi får en bekräftad säljsignal. För tillfället är inte tajmingen för entré så bra.
Bästa sektorer i fredags blev teknologi och oljebolagen som steg med 3,0 respektive 1,3 procent. Sämst och de enda sektorer som stängde på minus var telekom och konsumentprodukter som stängde enr med 1,2 respektive 1,1 procent.
Ericsson tillhörde vinnarna med en uppgång på 3,1 procent tillsammans med Assa Abloy +2,9 procent och Hexagon som steg 2,5 procent.
Högst omsatta aktier i fredags blev Electrolux 1808 Mkr (-7,9%), Ericsson B 1353 Mkr (+3,1%) följt av TeleiaSonera 970 Mkr (-2,4%).
OMXS30 inför veckostarten: Den positiva månadseffekten är på väg att klinga av och OMX-indexet är tillfälligt överköpt. Även om både sentimentet och trenden är positiv är tajmingen för köp den sämsta tänkbara. Så länge 1144 är intakt är dock rekylerna köpvärda. Även om veckan inleds upp är risken stor för att köparna börja tveka redan vid 1182.
SP500: I fredags fick vi en Reverse And Go och 1500-nivån togs ut. Nu är indexet överköpt samtidigt som den positiva månadseffekten upphör och frågan är alltså om köparna har det självförtroende som krävs för en fortsatt uppgång när de historiska topparna utmanas. Så länge rekylen inte punkterar 1485 är dock det positiva sentimentet orubbat och rekyler köpvärda.
Intresseklubben antecknar:
– Scania får en stor bussorder (709st) från Ryssland
– Electrolux når inte rörelsemålen men får höjd rek av JP Morgan
– Nordea får höjda rekommendationer av Nomura och Credit Suisse
– Medivir får köprek i Di.se – Africa Oil har hittat gas i Paipai
– Centern och KD är under riksdagsspärren och Moderaterna åter största parti
– Annie Lööf tar avstånd från idéprogrammet
– Vindkraften blir förmodligen mer än dubbelt så dyr som beräknat (Sydsvenskan)
– Det rapporteras om matbrist i grekiska butiker
Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Fabege (under förmiddagen), IAR Systems (kl 15.00)
Håll koll på följande tider idag:
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: PPI december kl 11.00
– USA: industriorder december kl 16.00
USA: Efter att både i torsdags och fredags varit nere och testat MA-200 i 15-minutersgrafen kom köparna tillbaks. Optimismen späddes på efter positiva uttalanden där Fed menade att både den globala ekonomiska utvecklingen och den amerikanska kommer att sänka arbetslösheten, trots att den ökade något under januari. Köparna dominerade hela fredagen och stängningen nära dagshögsta var den högsta sedan den 10 december 2007. Stängningskursen 1513,1 motsvarade en uppgång med 1,0 procent. Nasdaq 100 utklassade övriga index genom att stiga 1,2 procent. S&P 500 har stängt på plus de senaste 10 av 12 börsdagar. Bästa sektorer blev telekom och gulrelaterade aktier medan dollarrelaterade bolag gick sämst.
Apple föll med 0,4 procent till $453,6 och Facebook med 4,0 procent till $ 29,7 under fredagen.
Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var den högsta omsättningen sedan den 14 januari och 13,7 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 438 av de 500 aktierna i indexet steg. S&P 500 steg 0,7 procent föregående vecka och har hittills i år stigit med 7,9 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 7,4 procent. Efter en bra första inledning av 2013 öppnade även februari förtroendeingivande. Om vi studerar det något längre perspektivet har indexet stigit med 123,7 procent sedan mars 2009.
Jag ställde i fredags frågan om indexet skulle orka ta sig upp genom 1500-nivån och svaret var entydigt ”ja”. Både inköpscheferna och konsumenterna i Michigan visade sig mer optimistiska i förra veckans mätningar.
Asien: I Kina fick vi i morse statistik som visar att detaljhandelsförsäljningen stiger och att inköpschefsindex steg till 56,2 jämfört med 56,1 för januari. De positiva signalerna fick den kinesiska börsen att stiga och många aktier att notera en ny niomånaders högsta. Kopparpriset nådde sin högsta nivå på fyra månader. Indiska aktier steg för första gången på tre dagar där Tata Motor tagit på sig ledartröjan. När detta skrivs noterar Nikkei en uppgång med 0,6 procent.