Köparna börjar se slitna ut

Tecken på att den kinesiska tillväxten sker under kontrollerade former fick placerarkollektivet på bra humör vilket späddes på av ett bättre tyskt ZEW-index än väntat. Ni som följt mig ett tag vet att jag är lite skeptiskt till kinesiska siffror, de har en tendens att frisera de lite som det behagar, men marknaden tolkar hur som helst gårdagens siffror som att inflationsrisken inte är så stor som tidigare befarats.

Tisdagsöppningen med ett gap uppåt täpptes aldrig till. Dagshögsta vid 1026,3 nåddes vid 11-tiden och dagslägsta 1016,2 noterades i samband med USA-öppningen. Stängningen vid 1025,1 motsvarade en uppgång på 1,1 procent.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev SCA B (+9,8%), Eric B (-1,3%) och Sandvik (+3,2%). VA

Bästa sektorer under tisdagen blev råvaror och energi som steg 5,4 respektive 1,8 procent. Sämst gick det för detaljhandel och IT som föll med 1,0 respektive 0,7 procent.

Även om sentimentet är fortsatt positivt ser vi nu allt fler tecken på en stundande rekyl hos OMXS30. Divergenser mellan hastigheten i uppgången och utvecklingen i prisgrafen tillsammans med allt mindre boxar i kursstaplarna tyder på slitna köpare. Säljarna visar tydligt att de letar efter lägen att ta sig in och så fort köparna börjar ta hem vinster kan rekylen inledas. Igår lyckades de inte, men jag skulle bli förvånad om de inte försöker även idag. VA

 

Idag på morgonen rapporterade RNB som vanligt presenterades en förlust… I eftermiddag är det dags för dagens höjdpunkt när Goldman Sachs, min alldeles egna kontraindikator, rapporter sitt Q4-resultat. e24, AFV

Håll koll på förljande tider idag:
– Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30
– Storbritannien: arbetslöshet december kl 10.30
– EMU: byggproduktion november kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: PPI december kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: investeringsflöde, Tics-data, november kl 15.00
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande december kl 15.15
– USA: NAHB husmarknadsindex januari kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Positiv Kinastatistik, bättre tyskt ZEW-index än väntat och amerikanska Empire-indexen fick börserna på gott humör. Wells Fargo och Citigroup lämnade rapporter strax före börsöppningen på tisdagen där Wells rapport kom in något bättre än förväntat men Citigroup nådde inte upp till förväntningarna vilket fick bankaktier att utvecklas sämre än börsen som helhet. DN, DN, SVD, SVD, AFV

USA:s kreditbetyg hotas att sänkas ytterligare av S&P enligt Daniel Kederstedt på e24.

S&P 500 steg inledningsvis och nådde dagshögsta 1303 efter 20 minuters handel. Därefter smög sig säljarna in för att efter klockan 20.00 (svensk tid) helt dominera. Den sista halvtimmen återkom köparna och fick till en stängning på 1293,7 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 2,9 procent och Nasdaq Composite noterar en uppgång på 4,7 procent. DN

451 av de 500 ingående aktierna i indexet steg och 23 stängde ned. Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier vilket var högre än i fredags och 1,5 procent högre än snittet.

Bankerna var förlorare i USA under tisdagen. Industribolagen blev gårdagens vinnare på Dow Jones, där bland andra United Technologie och Caterpillar var upp med 1,3 respektive 0,9 procent.

Även om den Japanska industriproduktionen inte nådde upp till förväntningarna stiger japanska Nikkei med 1,0 procent. I övrigt är det små rörelser på de asiatiska marknaderna.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar