Köparna är inte uträknade

sammanfattningNEW YORK: ÅRETS UPPGÅNGAR UTRADERADE EFTER GREKORO, S&P500-2,1%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna sjönk tillbaka ju längre handeln gick på måndagen, och årets uppgångar för S&P 500 är nu utraderade i spåren av helgens händelseutveckling kring Grekland. Likt i Europa tog finanssektorn mest stryk på börserna.

Dow Jones Industrial Average stängde 2,0 procent lägre på indexnivån 17.597. Det bredare S&P 500 sjönk 2,1 procent, till indexnivån 2.057, medan Nasdaq Composite backade 2,4 procent till 4.958.

Omsättningen uppgick till 830 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 2,0 miljarder på Nasdaq.

Den grekiska regeringen utlyste natten till lördagen en folkomröstning om långivarnas bud. Detta blev droppen för eurogruppen som på lördagen avvisade en förlängning av det nuvarande stödprogrammet.

På måndagen sänkte Standard & Poor’s kreditbetyget för Grekland till CCC-, med negativa utsikter. Kreditvärderingsinstitutet bedömer att risken för att Grekland lämnar euron är 50 procent.

På amerikansk makrofront steg antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA med 0,9 procent i maj jämfört med föregående månad. Förväntningarna var en uppgång om 1,0 procent.

På börsfront sjönk finanssektorn mest i S&P 500 – totalt 2,4 procent. JP Morgan och Goldman Sachs tappade 2,5 procent vardera.

Bland bolagsnyheter fanns att General Electric fortsätter sälja verksamheter. Denna gång säljer konglomeratet delar av sin ”Fleet Business” för 6,9 miljarder dollar. Aktien handlades 1,7 procent lägre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation stärktes 15 punkter till 2,32 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”De fem senaste veckorna har stängt under sentimentsnivåerna vilket naturligtvis är en varningssignal. Så länge kursen befinner sig mellan 1628-1538 kan vi räkna med tvära kast men position kan tas i riktning med utbrott från rangen.”

Veckan inleddes med ett negativt gap på 3,6 procent ner till 1550 men först vid 1546 kom köparna tillbaks. 50%-nivån av öppningsgapet testades två gånger under dagen men togs aldrig tillbaks. Avslutningen var svag och stängningen vid 1559,8 motsvarade en nedgång med hela 3,0 procent.

Även om gårdagens kursstapel var den mest negativa kursstapeln på två år inger den trots det ett litet hopp eftersom stängningen inte skedde på absolut dagslägsta. Historiskt har dessutom kursen vänt upp i 59 procent av fallen efter nedgångar på mer än 3 procent på en dag.

Volymen igår var visserligen högre än i fredags men trots det 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick inte helt otippat finansbolag och konsumentprodukter samt teknologi.

Högst omsatta aktier blev Eric B, VOlvo B och HM B med nedgångar kring 3 procent som de fem högst omsatta. Fingerprint var sjätte högst omsatta aktie och aktien steg hela 10,6 procent på positiva nyheter. Endast 97 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus medan hela 521 stängde rött.

Ingen av aktierna på OMXS30 steg. Nokia, Kinnevik och SSAB tyngde OMXS30-indexet mest.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– Klick Data

STÄMMOR
– Hancap, Nordic Mines, Play Hippo, Polyplank (även extrastämma), Sobi (ändrat datum från 6/5)

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för juni

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Capio: beräknad första dag för handel på Nasdaq Stockholm
– Spectracure: första dag för handel på Aktietorget

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: detaljhandel maj kl 8.00
– SCB: arbetskostnadsindex april kl 9.30
– SCB: löner, privat, offentlig sektor april kl 9.30
* Tyskland: arbetslöshet juni kl 9.55
* Storbritannien: BNP (def) 1 kv kl 10.30
– EMU: arbetslöshet maj kl 11.00
* EMU: KPI-estimat juni kl 11.00
– Italien: KPI (prel) juni kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik detaljhandel kl 13.45
– USA: Redbook, veckostatistik detaljhandel kl 14.55
– USA: S&P/Case-Schiller husprisindex april kl 15.00
* USA: industri-PMI Chicago kl 15.45

POLITIK
– Politik: finansminister Magdalena Andersson redogör för det ekonomiska läget kl 12.00
– Almedalsveckan: Kristdemokraternas dag

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge tradingrangen 2135/2040 är intakt kan vi räkna med skvalpiga rörelser och tvära kast.”

Måndagen inleddes med ett negativt gap och 2082-nivån markerades redan i samband med öppningen. Någon timme senare punkterades nivån och kursen fortsatte sedan nedåt under hela handelsdagen. Stängningen vid 2057,6 motsvarade en nedgång med hela 2,1 procent och den skedde kring dagslägsta och primärtrenden.

Efter fyra dagars varnande kursstaplar med stängningar i de nedre delarna bjöds vi igår på en röd opening marubozu. Det var den kraftigaste röda kursstapeln sedan den 3:e februari 2014 som den gången bromsade upp nedstället från en rekyl som på bara några veckor uppgick till 6,0 procent. Kursen har nu fallit 3,5 procent sedan toppen för en vecka sedan.

Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det 10 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Sämst gick Facebook och Twitter som föll med nästan 3 procent vardera. Endast 8 av de aktier på SP500-indexet stängde på plus medan hela 479 stängde rött igår. Ingen sektor stängde på plus igår och sämst gick finans och cykliska konsumentprodukter.

Asien: Nedgångarna på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen har åtminstone tillfälligt stabiliserats. Den kinesiska börsen inledde söderut men har hämtat sig och noteras nu kring oförändrat efter att pensionsfonder snabbt och lustig fått tillåtelse att köpa aktier för att undvika panikartade utförsäljningar. Sedan toppnoteringen i juni har kursen fallit med mer än 20 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar