Köp på rykte sälj på nyheter inför QE ECB idag?

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg på onsdagen, med stöd av uppgifterna om att ECB ska föreslå kvantitativa lättnader på kommande centralbanksmöte. Netflix var en av dagens stora vinnare efter att ha öppnat räkenskapsboken, medan IBM hade det tyngre.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average steg 0,2 procent till indexnivån 17.554, medan det bredare S&P 500 avancerade 0,5 procent till 2.032. Tekniktäta Nasdaq Composite stängde 0,3 procent högre på 4.667.

Omsättningen uppgick till 700 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq.

USA-börserna inledde på minus, men uppgifterna om att ECB troligtvis kommer föreslå tillgångsköp om 50 miljarder euro per månad fick indexen att leta sig högre.

Köpen skulle fokuseras på statsobligationer och inte starta förrän i mars, enligt en källa som Bloomberg News talade med.

”Vi kommer att få se stora marknadsrörelser på centralbanksåtgärder – eller passivitet. Hur det än går kan vi konstatera att stimulanser har stärkt marknaderna och det lär bli så framöver också”, sade Rex Macey, allokeringschef på Trust Investment Advisors, till Bloomberg News.

Vidare i den positiva vågskålen fanns att bostadsbyggandet i USA steg 4,4 procent under december, vilket var mer än väntade 1,2 procent.

På aktiefront blev Netflix en av dagens stora vinnare med en uppgång på 17,3 procent – mest i Nasdaq 100. Rapporten för det fjärde kvartalet innehöll en starkare vinst än väntat och bättre abonnentstillväxt. Dessutom kommunicerades en aggressiv expansionsplan som innebär att filmtjänsten ska finnas i samtliga 200 länder som har bredband inom två år, och dessutom vara lönsamt på samtliga marknader.

Tyngre gick det för IBM som backade drygt 3 procent och var sämst i Dow Jones. Vinsten för fjärde kvartalet var bättre än väntat, men både intäkter och prognos missade konsensus.

Bland teknikbolagen i storbolagsindexet hakade även Microsoft och Cisco på i nedgången när båda sjönk kring 1 procent.

United Health Group var starkast i Dow Jones med plus 3,6 procent, efter att ha rapporterat starkare resultat och intäkter än väntat. Resultatet per aktie uppgick till 1:55 dollar och intäkter till 33,4 miljarder. Förhandstipsen låg på 1:50 dollar och 33,1 miljarder.

Med stöd av ett stigande oljepris hörde även oljeproducenterna Exxon och Chevron till onsdagens vinnarskara när de klättrade 0,9 respektive 1,6 procent.

Efter amerikansk börsstängning rapporterade American Express närmast i linje med analytikernas förväntningar. I samband med rapporten skrev Bloomberg News, med hänvisning till anonyma källor, att bolaget planerar att skära ned med tusentals jobb i år. Aktien var upp 0,5 procent inför rapporten.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation med 6 punkter till 1,85 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Historiskt har vi sett en lågpunkt hos OMXS30 ungefär där vi befinner oss nu i januari och kursen har historiskt stått högre i ungefär 60 procent av fallen den kommande veckan.”

Efter en svajig inledning där 1497 på ovansidan och 1484 på nedsidan markerade första timmens box var det svagt nedåt till 15.30 då spekulationer kring ECB-stödet fick köparna att ta tag i taktpinnen och höll kvar den hela vägen in i kaklet. Stängningen vid 1501,2 motsvarade en uppgång med 0,6 procent och var den högsta sedan den 10 mars år 2000, vilket i sin tur var tre dagar efter ATH-noteringen vid 1547,9 den 7/3 år 2000.

Vi har nu fem dagars oavbruten uppgång med hela 5,7 procent sedan lågpunkten i torsdags. Liknande eller ännu större uppgångar har inträffat 127 gånger de senaste 167 åren och endast vid 46 procent av dessa har kursen stått högre en vecka senare. I positiva marknadsfaser har det bara inneburit högre kurser i 39 procent av fallen.

Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det 11 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och verkstad (jag tittar inte på kraftbolagen som rusade tack vare Eulos vind). Sämst och den enda sektor som stängde på minus blev teknologi.

257 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 275 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev Volvo B, Nordea och ABB. Jag tolkar den dåliga bredden som svagt negativ.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår Getinge (+4,7%), Alfa Laval (+2,6%) och Atlas Copco A (+2,3%). Sämst gick Skanska (-0,8%), Assa Abloy B (-0,7%) följt av AstraZeneca (-0,5%).

Lyssna på vad jag tror om Stockholmsbörsen, DAX och SP500 på ETP Direkt live kl 09.00 (ni hittar programmet här www.playdirekt.se )

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Bergs Timber (kl 13.00)

FIRST NORTH
– Eolus Vind (kl 8.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Verizon (kl 13.30)

STÄMMOR
– Bergs Timber

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Pareto Securities arrangerar konferens om företagsobligationer kl 8.45-17.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Saniona: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/2)

MAKROSTATISTIK
– SCB: arbetslöshet december kl 9.30
* EMU: statsskuld 3 kv kl 11.00
* Storbritannien: CBI industritrender januari kl 12.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 3 kl 14.30
– USA: FHFA husprisindex november kl 15.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
* EMU: hushållens förtroende (prel) januari kl 16.00

CENTRALBANKER
* ECB: räntebesked kl 13.45
* ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
– World Economic Forum i Davos

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Än så länge anser jag att den fortsättningsformation som effektuerades i fredags är intakt och om 2029 tas ut får vi en indikation om fortsatt uppgång.”

Onsdagen inledde skvalpigt och pendlade första timmarna mellan 2029 och 2012 innan öppningsboxen togs ut och köparna lyckades driva upp indexet till dagshögsta vid 2038. Stängningen vid 2032,1 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Volymen var något högre än i tisdags men 6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

På kort sikt bevakar jag tradingrangen mellan 1988 och ATH-nivån vid 2094 samt den sedan årsskiftet fallande korta trendkanalen där taket inför dagen möter upp vid 2035. Precis som jag påpekade igår är jag svagt positiv så länge den positiva fortsättningsformationen från i fredags är intakt.

Den långa trenden pekar upp och kursen noteras över de längre medelvärdena medan de kortare planat ut något de senaste veckorna.

Bästa sektorer under onsdagen blev energi och telekom. Sämst och den enda som stängde på minus var hälsovård.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp och steg med 0,6 procent för att stänga vid $109,6. Google vände upp och steg med hela 2,2 procent för att stänga vid $518,0. Twitter fortsatte upp med 0,7 procent vilket fick aktien att stänga vid $37,8 och den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med 0,7 procent till $76,7. 361 av aktierna inom S&P500-indexet stängde på plus igår vilket var positivt med tanke på uppgången.

Asien: Det är mestadels små uppgångar i Asien nu på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar