Köp om upp mot ÅH om 1268-1270 tas ut idag

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Igår tolkade marknaden flera uttalanden från Barack Obama och senatens majoritetsledare Harry Reid som att en uppgörelse kring skuldtaket rycker allt närmare. I Dagens Industri kunde vi sent igår kväll läsa att det skulle vara ett preliminärt ramverk klart för att åtminstone på kort sikt lösa budgetstriden. Samtidigt kommer beslutsfattarna att inleda nya förhandlingar om bredare
budgetfrågor i syfte att utveckla en plan för att ersätta de kraftiga automatiska budgetnedskärningarna, ”sequester”, innan den 15 januari. Enligt källorna kommer endast mindre förändringar av Obamas hälsovårdslag att ske, vilket torde vara ett bakslag för de konservativa republikanerna.

Stocholmsbörsen: Efter ett inledande negativt gap som aldrig täpptes till var det avvaktande fram till USA-öppningen då säljarna lyckades pressa ner kursen till 1254-nivån. Även om säljtrycket avtog kring denna nivå var det inte någon imponerande uppgång fram till stängningen som skedde vid 1258,7 vilket motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Även om varken fredagens eller gårdagens kursstaplar var övertygande noteras kursen fortfarande ovanför den tidigare motståndslinjen och även 50-dagars medelvärde.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Vi har nu tre gröna heikinstaplar i dagsgrafen och så länge vi inte får någon röd som punkterar föregående dag ska vi navigera för fortsatt uppgång. Om tisdagens heikinstapel skulle bli röd och stänga under 1254 kommer de tre senaste staplarna att visa sig falska. I veckografen lyser det dock fortfarande rött men igår fick vi en heikindoji som indikerar att att säljtrycket är på väg att avta.

Gårdagens omsättning var den lägsta sedan den 26 augusti och uppgick inte till mer än 8,2 miljarder kronor vilket var hela 22 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Årets uppgång reducerades igår till 13,9 procent.

I torsdags och fredags skrev jag: ”Med stor sannolikhet är det många som efter de senaste veckornas nedgångar positionerat sig för nedgång och mot sin vilja kommer att bli tvingade att agera köpare när stopparna träffas, vilket stärker en uppgång.

Totalt steg 173 aktier igår medan 281 stängde ner och 28 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Ericsson B där aktier för 807 miljoner kronor bytte ägare följt av H&M B med 509 miljoner kronor därefter hittar vi Volvo B med totalt 425 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade under gårdagen SSAB A (+1,8%) följt av Swedish Match (+1,4%) och Tele2 B (+1,1%). Sämst gick Ericsson B (-2,2%), SCA B (-1,7%) följt av H&M B (-1,6%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Stängda börser idag:
– Singapore
– Indonesien

Bolagsrapporter idag:
– Getinge (kl 13.00), SKF (kl 12.00)
– Citigroup (kl 14.00), Intel (efter USA-börsernas stängning), Johnson&Johnson

Övriga börnyheter av intresse:
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för september kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för september kl 8.00
– Swedol: försäljningsrapport för september kl 8.50
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– SKF: telefonkonferens kl 13.00
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: industriproduktion (def) augusti kl 6.30
– Tyskland: importpriser augusti kl 8.00
– Frankrike: KPI september kl 8.45
– SCB: produktion näringslivet augusti kl 9.30
– Riksbanken: reparesultat kl 10.15
– Storbritannien: PPI september kl 10.30
– Storbritannien: KPI september kl 10.30
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index oktober kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Polen: KPI september kl 14.00
– USA: Empire Manufacturing-index kl 14.30

USA: Efter en svag inledning ner mot 1695/1692-nivån var det avvaktande första halvan av dagen de inledande timmarna. Köparna vågade sig efterhand tillbaks men det skulle ta fram till kl 19 (svensk tid) innan fredagens högsta togs ut. Kursen tog sig upp till nästa motståndsnivån kring 1711 men där avtog köptrycket. Stängningen vid 1710,1 motsvarade en uppgång med 0,4 procent.

I onsdags morse skrev jag: ”Den doji som helt omfamnas av tisdagens kursstapel är ett tecken på att säljarna börjar tveka inför fortsatta nedgångar, en så kallad bullish harami cross”. Torsdagens kursstapel tog helt ut de senaste fem dagarnas stängningar och lyckades pressa sig upp ovanför 20-dagars medelvärde. Studerar vi däremot fredagens kursstapel, som vid en första anblick ser positiv ut är det dock lite tidigt att blåsa faran över. Som jag skrivit under flera veckors tid är 1704 en viktig psykologisk nivå som behöver tas ut för att skapa förutsättningarna för ett nytt ATH-test.

I Heikingrafen har vi nu tre gröna kursstaplar och de två senaste är kraftfulla med ”rena” bottnar och det ska vi tolka i den positiva vågskålen. Så länge vi inte får besked om motsatsen (en röd som punkterar föregående dags lägsta) ska vi navigera för fortsatt uppgång.

I veckografen noteras MACD fortfarande i sälj men närmar sig en köpsignal och den säljsignal jag ”pratat om” kommer att visa sig falsk om 1711 tas ut.

Gårdagens volym var den lägsta på en månad och hela 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Endast kraftbolag stängde på minus under gårdagen. Bästa sektorer blev basråvaror och hälsovård.

Alla tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple steg med ytterligare 0,7 procent och stängde på $496,0. Facebook fortsatte fortsatte upp efter torsdagens vändning och steg med ytterligare 0,8 procent och stängningskursen blev $49,5. Google stängde 0,5 procent högre på $876,1.

Asien: Det är mestadels måttligt stigande kurser på de asiatiska börserna nu på morgonen. De regionala indexen tar nu sikte upp mot femmånadershögsta i takt med att en temporär lösning på den amerikanska budgetkrisen ser ut att närma sig med bara timmar kvar. I Australien hålls det penningpolitiskt möte och centralbanken upprepar att man kommer att fortsätta reducera styrräntan för att inte ”skada den ekonomiska tillväxten”.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar