Kommer köparna suga upp det initiala säljtrycket?

sammanfattningBÖRSEN: NED ÖVERLAG, ELECTROLUX REKYLERAR, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen stängde fredagens handel svagt negativt i väntan på folkomröstningen i Grekland på söndagen. I USA hölls börserna stängda i och med firandet av den amerikanska självständighetsdagen.

OMXS30 noterades 0,5 procent ner till indexnivån 1.554, vilket var 3,4 procent lägre än förra fredagens stängningskurs. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 8,5 miljarder kronor. På kontinenten minskade Euro Stoxx 50-index 0,4 procent och tyska DAX var 0,1 procent ned.

”Det är lite avvaktande stämning inför söndagens folkomröstning i Grekland. Många av våra kunder ser över sina positioner efter att börserna öppnade kraftigt ner i måndags. Vissa kanske kommer hedga sig under vår söndagshandel. Så länge som OMXS30-index handlas ovanför stödnivåerna kring 1.538 punkter är jag försiktigt positiv”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den sämst presterande aktien i OMXS30-index var Lundin Petroleum, som tyngdes av sjunkande oljepriser med cirka 2,5 procent. Aktien noterades 2,9 procent ned. Enquest och Africa Oil i samma sektor tappade 2,8 respektive 2,3 procent.

Även SSAB tyngde Stockholmsbörsens storbolagsindex med en nedgång om 1,5 procent. Likt andra bolag i stålsektorn pressades bolaget av järnmalmspriset, som fallit 10 procent den senaste veckan.

Electrolux steg något, 0,8 procent, och gick därmed mot strömmen efter torsdagens fall, som utlöstes av det amerikanska justitiedepartementets försök att stoppa förvärvet av GE Appliances.

Bland stigande storbolag utanför OMXS30 stängde Peab upp 0,6 procent. Byggbolaget meddelade en order värd 240 miljoner norska kronor från det tillsammans med Skistar delägda Skiab Invest om att bygga 100 lägenheter i Skistars anläggning i norska Hemsedal.

Även Castellum avancerade, upp 1,6 procent, efter en höjd rekommendation från DNB. Den norska banken ser köpläge efter att fastighetsbolaget tappat 13 procent på ett par månader.

Kappahl fortsatte sin kräftgång och backade för nionde handelsdagen i följd, nu med 3,6 procent, efter svag rapport i april och vd-sorti i veckan.

Kepler Chevreux har inlett bevakning av polymertillverkaren Hexpol. Rekommendationen blev köp till riktkursen 100 kronor. Aktien avancerade 2,2 procent och stängde på 88 kronor.

Bactiguard, som har tappat nästan 40 procent sedan årsskiftet, noterades 6 procent upp. Medicinteknikbolaget har under den senaste tiden upplevt flera insynsköp.

Avanza ökade 2,1 procent efter att Nordea Markets höjt rekommendationen från behåll till köp.

Scandi Standards aktie föll däremot 2,4 procent till 49 kronor. Kansas Holding och Lantmännen har sålt varsin större aktiepost i en accelererad bookbuilding-process till 48 kronor, 5 procent under torsdagens stängningskurs.

Smallcapbolaget Formpipe steg 5,6 procent efter att ha fått en order från Kriminalvården avseende ECM-produkten Platina. Det totala ordervärdet uppgår till 3,3 miljoner kronor.

Stockholmsbörsen i fredags: I fredags skrev jag: ”Den senaste tiden mönster med alltfler varningssignaler om att en topp ser ut att vara i antågande biter sig fast. Allt lägre toppar och bottnar med köpare som ger vika på allt lägre nivåer är negativt.”

Torsdagen avslutades med en negativ call och fredagen inleddes i samma riktning vid 1556 stod köparna och väntade men det var en skvalpig förmiddag med några punkters rörelser. Under eftermiddagen punkterades 1556 och nästa paus blev det vid 1545. Efter ett test av zonen kring 1556 strax innan avslutningen stängde veckan vid 1553,6 efter en svag call. Nedgången i fredags stannade vid 0,5 procent medan veckan som helhet innebar en nedgång med 3,4 procent och sedan årsskiftet noteras nu en uppgång med 6,1 procent.

I månadsgrafen råder nu ett negativt utseende och en säljsignal i MACD närmar sig vilket i så fall kommer att effektueras på ungefär samma nivå som inför finanskrisen 2007. I veckografen bjöds vi på en lång svans på ovansidan och en stängning i den nedre delen och MACD har ett brett momentum för fortsatt nedgång. I dagsgrafen noteras en vimpelliknande mindre konsolidering som än så länge lutar sig mot 1535-nivån som ser ut att bli en allt viktigare vattendelare.

Bortsett från i tisdags har volymen den senaste veckan legat klart under det dagliga snittet. Volymbalansen stärker scenariot för en fortsatt nedgång.

Bästa sektorer den gångna veckan och den enda som stängde på plus blev defensiva kraftbolag. Sämst gick oljebolag och teknologi. I fredags presterade kraftbolag och konsumentprodukter bäst medan oljebolag och telekom gick sämst. Den enda OMXS30-aktie som stängde på plus den gångna veckan var Securitas B.

Högst omsatta aktier i fredags blev Electrolux B, TeliaSonera följt av Nordea. 233 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus i fredags medan 311 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Wihlborgs (kl 7.30), Diös (kl 8.00), Fabege (kl 8.00), Industrivärden (kl 10.00)

STÄMMOR
– AIK Fotboll (extra), Scandbook (extra), Target Everyone (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Fabege: rapportpresentation kl 9.30
– Wihlborgs: rapportpresentation kl 10.15

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i juni från LMC Automotive
– Norwegian: trafiksiffror för juni
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Hybricon: första dag för handel på Aktietorget

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriorder maj kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Markit tjänste-PMI (def) juni kl 15.45
* USA: ISM tjänstesektorn juni kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: redovisar föregående veckas värdepappersköp kl 15.45

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen i torsdags: I onsdags skrev jag: ”Indexet har de senaste månaderna följt den historiska utvecklingen väl och de kommande veckorna har historiskt inneburit marginella uppgångar fram till mitten av juli. Efter liknande nedställ har kursen stått högre i mer än hälften av fallen en vecka senare.”

Torsdagen öppnade upp för att testa av 2085-nivån som dock inte togs ut under dagen. Två timmar innan stängning sattes dagslägsta vid 2071 och stängningen skedde vid 2076,7 vilket var samma nivå som i onsdags.

Jag klassar torsdagens kursstapel som en long legged doji, även om det var en liten box, vilket är ett tecken på osäkerhet. Nu bevakar jag därför om det blir högsta eller lägsta för gårdagens kursstapel som tas ut eller punkteras när de amerikanska börserna öppnar nästa vecka.

Volymen igår var den lägsta på flera veckor och 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Tre av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg i torsdags. Apple stängde med en marginell nedgång. 207 av de aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 274 stängde rött igår. Bästa sektorer under gårdagen blev energi och telekom. Sämst gick finans och kraftbolag.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Den långa trenden är fortsatt stigande och kursen vände i början av veckan upp från primärtrenden. Juni månad stängde ovan årsmedelvärdet kring 2040 och enligt mitt synsätt ska vi företrädesvis leta positioner för uppgång.

Asien: Börserna i de asiatiska tidszonerna reagerar negativt på beskedet om att grekerna röstade nej i söndagens folkomröstning. Det är gott om frågetecken och det gillar inte placerarkollektivet. I Kina däremot är det rallystämning efter helgens besked att den kinesiska centralbanken kommer att förse marknaden med likviditet. Om det sedan räcker för att hålla börsen uppe på nuvarande nivåer återstår att se. För min egen del är jag mycket tveksam.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar