Koenigsegg är som en norrländsk hembrännare

I Ljungbergs blogg kan vi läsa att försäljningen av Saab till Koenigsegg är som att sälja Vin & Sprit till en hembrännare i Norrland, uppbackad av ett antal polska vodkaförsäljare.

Även om jag håller med bla Cornucopia och The Brand Man om att själen i Saab helt och hållet försvunnit. Inte har det bättre av GM:s försök att krama ur så många varianter av Opel som möjligt per investerad krona. Visst var det bilbyggarglädje i Arlöv när Saab mot all logik tillverkade Sonetter med hembyggarvolymer. Visst vore det spännande om det skulle gå att tillverka bilar i små volymer och få tillbaks själen och stoltheten över att få jobba med Saab, tyvärr tror jag det är en naiv dröm.

Naturligtvis är passion viktigare än pengar, men det är nog att generalisera för mycket. Utvecklingskostnaderna för en ny bilmodell är astronomiska. Det går inte att spackla och manuellt fixa till varenda bil för att pluggar och verktyg inte blev riktigt som man önskade, det går i garaget i Ängelholm, men inte när bilar skall tillverkas i större skala.

Koenigsegg har gjort en fantasisk resa det måste jag motvilligt medge och jag har ända sedan de första ”Plastic Padding”-bilarna från Ronneby sågat bilarna och har extremt svårt att förstå epitetet ”Lyxbilar”. Det finns många bilar som är både bättre, lyxigare och bättre än hembyggena från Ängelholm. Formel 1-chaufförer som testat Koenigsegg anser att bilen har ett flertal grundläggande konstruktionsfel. Istället för att konstruera om bilen, lackar man om en bil med andra plastdetaljer och visar upp den som en ”ny” modell.  Detta har gjort att mitt förtroende för Kinderägget är lågt, mycket lågt.

Det ryktas om att Augie K Fabela är den verkliga ledaren bakom detta upplägg. Han grundade ryska Vimpelcom. Det känns verkligen inte rätt att svenska skattebetalare ska vara med och finansiera en investering av Putins gäng?

Christan von Koenigsegg och Eker har ingenting att förlora men allt att vinna. Om svenska staten borgar för lånet av 5 miljarder eller inte för att affären skall gå att genomföra spelar ingen roll. Grabbarna grus har ju fått reklam som inte ens går att köpa för pengar. 

Jag hoppas verkligen inte att mina skattepengar går åt till detta miljarjippo och PR för dessa stekarfrissade (eller helt utan frissa) playboys.

Länkar: Pontus Blogg ABDN, DN, DN, DNSvD, SvD, SvD, SvD, VA, VA, AV, dagensPS, dagensPSSsD, Newsmill, dagensPS, e24, DN, GT, DN


Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar