Kina – finansmotorn framöver

Kommer Kinas stimulanspaket att bryta den negativa trenden och bli det första land som stiger upp ur krisen? Enligt en artikel på Bloombergs News kommer så mycket som 1,9 procent av världens tillväxt att ske i Kina.

I en live-sändning från China Development Forum i Peking i dag säger  Zhang Yutai, chef för Development Research Center att Kinas mål om 8 procents tillväxt kommer att klaras med hjälp av de stödpengar som Kinas regering garanterat.

Investeringarna i Kina ökade med 26,5 procent under årets första två månader och bankerna har lånat ut fyra gånger så mycket pengar den senaste tiden. Kina brottas fortfarande med fallande huspriser och ökande arbetslöshet. Trots en svagare BNP-ökning det fjärde kvartalet, faktiskt det svagaste på sju år växte ekonomin med 9 procent för helåret 2008.

Normalt brukar det heta att det är i USA som ekonomin måste börja blomstra för att resten av världen skall dras med i uppgången. Denna gången är det nog mycket som talar för att det blir Kina och inte USA som blir draglok i uppgången, i DI kan man läsa att (inte helt oväntat) att USA är så försvagat och långt ifrån vändningen. I DI läser man i samma artikel att vi förmodligen är och nosar vid botten, vilket jag tycker det är dumt att spekulera i. Det är bättre att vänta på att konsolideringen bryts innan vi börjar peka ut riktningen.

Titta på ögonblicksbilderna i SvD från USA som visar lite av hur USA har det och hur utvecklingen i Kina börjar ta fart. Tryckpressarna kommer att få jobba treskift i USA och sedan får bieffekterna lösas vartefter de kommer…

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar