Karaktäristisk uppladdningsfas

NEW YORK: TEKNIKSEKTORN TYNGDE BÖRSERNA, S&P500 -0,8%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i USA vände nedåt på tisdagskvällen efter att ha inlett handelsdagen kring oförändrade nivåer.

Dow Jones industriindex stängde 0,5 procent ned från gårdagens stängningskurs. Det bredare S&P500-indexet befann sig 0,8 procent lägre medan tekniktunga Nasdaq kompositindex tappade 1,6 procent.

Den republikanska senaten valde på tisdagen att skjuta upp sjukvårdsomröstningen, som väntas ersätta Obamacare, till efter USA:s nationaldag den 4 juli.

”För investerare är den viktigaste lagstiftningen fortfarande skattereformen, men för att komma dit måste man få klarhet i sjukvårdsfrågan så dess inverkan på budgeten kan fastställas”, sade David Joy på Ameriprise Financial till Marketwatch.

Försäljningen i affärskedjor i USA steg 1,8 procent vecka 25 jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med veckan före steg försäljningen 2,9 procent, visar The Retail Economist (TRE) och Goldman Sachs veckoindex.

Michael P Niemira, chefekonom på TRE, sade i en kommentar att den samlade försäljningstakten jämfört med ett år tidigare var den starkaste på åtta veckor.

Bland enskilda aktier riktades fokus på Googles moderbolag Alphabet sedan Google av EU-kommissionen dömts att betala 2,4 miljarder euro i böter för konkurrensbrott gällande företagets ledande ställning bland sökmotorer.

”Googles strategi för jämförande shoppingtjänst var inte bara att locka till sig kunder genom att göra sin produkt bättre än konkurrenterna”, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

”I stället missbrukade Google sin dominerande marknadsställning som sökmotor för att gynna sin egen tjänst i sökresultaten, och degradera konkurrenternas”, fortsatte hon. Alphabet-aktien backade 2,5 procent.

Teleoperatören Sprint för exklusiva samtal med kabeltv-företagen Comcast och Charter, om en möjlig uppgörelse där kabelbolagen erbjuder tjänster i Sprints nät. Sprint stängde 2,1 procent upp, medan Comcast tappade 0,9 procent.

Darden Restaurants, moderbolag till kedjan Olive Garden, visade upp bättre resultat än förväntat före öppning och även intäkterna var högre än analytikerna räknat med. Darden-aktien avancerade 2,9 procent.

Oljepriserna steg kraftigt på tisdagen, Både WTI- och Brent-oljan noterades stiga omkring 1,9 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Även om det mesta talar för ett utbrott uppåt ska vi inte glömma att indexet noterat flackare toppar och har stigit oavbrutet de 12 senaste månaderna. Det vore hälsosamt med en rekyl. En säljsignal hos dagsmomentum blir spännande om även golvet i den stigande kanalen punkteras.”

Efter en skvalpig inledning punkterades första timmens öppningsrange och kursen fortsatte ner till stödet vid 1630 som nåddes 10.30. Efter en uppstuds som dock misslyckades att nå högstanivån för öppningsrangen bar det under eftermiddagen åter söderut. Stängningen vid 1628,5 motsvarade en nedgång med 0,9 procent.

Igår nåddes alltså området kring golvet i den stigande trendkanalen som sammanfaller med 50-dagars medelvärde. Gårdagens kraftfulla candle ska vi naturligtvis ha respekt för men edgen talar fortfarande för att vi inom kort kommer att få en positiv fortsättningsformation. Som vanligt gör vi det enkelt för oss och väntar på just formationen, gärna innan 1600-nivån punkteras, innan dess är det bättre att agera åskådare.

Cykliskt har det gått fem veckor sedan föregående lågpunkt vilket är ytterligare en faktor som talar för att förra veckans högsta kan bli toppen i 8-veckorscykeln.

Volymen igår var högre än i måndags men 11 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv men visar lite toppighet och en tendens till negativ divergens men ännu inte något vi ska oroa oss för.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Venue Retail Group

FIRST NORTH
– Scandidos (kl 8.30), Diamyd Medical, Maxkompetens

STÄMMOR
– Cognosec (ändrat datum fr 31/5), Community Entertainment

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Immunovia: Telefonkonferens kl 15.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Iapotek Int: beräknad första dag för handel på Aktietorget

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Nationwide husprisindex juni kl 8.00
– Tyskland: importpriser maj kl 8.00
– Frankrike: konsumentförtroende juni kl 8.45
– EMU: M3 maj kl 10.00
– Italien: KPI (prel) juni kl 11.00
* USA: handelsbalans varor maj kl 14.30
– USA: grossistlager (prel) maj kl 14.30
* USA: kontrakterade husköp maj kl 16.00
* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

POLITIK
– Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar ny ekonomisk prognos kl 10.00

CENTRALBANKER
– Fed: John Williams talar i Canberra kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT
– AF: presenterar ny rapport ”Var finns jobben?” kl 10.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Måndagens initiala uppstuds misslyckades med att nå ATH-noteringen från förra veckan och istället vände kursen ner och bildade en relativt lång svans på ovansidan. Jag har de senaste dagarna påtalat att målkursen för utbrottet för de två senaste årens range indikerade en målkurs kring 2460 och frågan är om det är just denna nivå som får indexet att tveka.”

Tisdagen inleddes ner mot 2433 och efter ett misslyckat försök att ta ut öppningsgapet bjöds vi istället på en dubbeltopp i intradagsupplösningen. När bekräftelsenivån för denna formation punkterades blev det lite av fritt fall. Stängningen vid 2420 noterades kring absolut dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Janet Yellen gick igår ut och sade att hon inte tror det kommer någon finanskris under hennes livstid men hon är ju i och för sig 70 år. Jag blir inte lugn när jag hör centralbankschefer som uttalar sig så. Kommer ni ihåg Ben Bernankes uttalande om att Fed kommit på ett sätt att trycka pengar som inte hade någon inbyggd risk…

Sedan ATH-noteringen för lite mer än en vecka sedan har vi bjudits på tre negativa candlesticksformationer och bara de senaste två dagarna har kursen fallit från 2450 till 2419 vilket innebär att golvet i tradingrangen är på väg att utmanas. Senast vi hade ett liknande nedställ var i mitten av maj och den gången kom köparna tillbaks med det som blev injektionen för den nya ATH-noteringen för lite mer än en vecka sedan. Även om edgen för uppgång är bra även denna gång kommer jag hålla ett vakande öga på VIX som precis som den gången har varit nere och vänt under 10 och i maj tog sig upp till 15,7. Igår stängde VIX på 11,6 precis ovanför 50-dagars medelvärde.

Sektorvis var det spretigt igår med finans som bästa sektor och teknik som den sämsta.

Volymen igår var högre än i måndags men 2 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Jag har under två veckors tid varnat för att det råder en negativ divergens mellan volymbalansen och prisgrafen nu återstår det att se om bekräftelsenivåerna från i maj och eventuellt april håller i annat fall ökar risken för en djupare rekyl.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar