Kan bli svårtrejdat i väntan på eftermiddagens jobbsiffror

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna stängde högre på torsdagen, vilket innebär att de ledande indexen är nära nivåerna som året startade vid. Greklandsoron var inte lika stark på andra sidan Atlanten där investerare istället tog fasta på stigande oljepris, ett jätteköp av Pfizer, kvartalsrapporter och jobbstatistik. Efter stängning kom en rad rapporter, bland annat från Twitter, som var bättre än väntade.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,2 procent högre på indexnivån 17.884, medan det bredare S&P 500 avancerade 1,0 procent till 2.062. Nasdaq Composite gick upp 1,0 procent till 4.765.

Omsättningen uppgick till 750 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq.

På amerikansk statistikfront steg antalet nyanmälda arbetslösa något mindre än väntat för januari, medan produktiviteten i USA oväntat sjönk under fjärde kvartalet 2014.

På fredagen kommer den officiella jobbrapporten från arbetsmarknadsdepartementet.

På oljemarknaden hade både WTI-oljan och Brent stigit kring 4,5 procent vid golvhandelns stängning i New York.

Vidare ökade handelsunderskottet i USA oväntat till 46,6 miljarder dollar i december, och noterades därmed vid högsta nivån på två år. Oljan hade en stor del i underskottet.

Pfizer var den starkaste aktien i Dow Jones när den steg drygt 3 procent. Läkemedelsjätten, som under förra året försökte förvärva Astra Zeneca, köpte Hospira för 90 dollar per aktie, motsvarande ett enterprise-värde på 17 miljarder dollar.

Samtliga aktier steg i Dow Jones. Verizon mest dämpat på plus 0,1 procent.

Bland rapporterande bolag fanns teleoperatören Sprint som överträffade marknadsprognosen för både resultat och omsättning. Aktien steg drygt 6 procent.

Kaffebolaget Keurig Green Mountain sjönk 4,9 procent efter en sänkt vinstprognos, och designerbolaget Michael Kors backade 2,3 procent efter att försäljningen missat analytikerförväntningarna.

Efter USA-börsernas stängning rapporterade mikrobloggen Twitter bättre justerat resultat och intäkter än väntat, men däremot lägre antal aktiva användare. Aktien stängde på plus under ordinarie handel och fortsatte klättra i efterhandeln.

Vidare lyckades även affärsnätverket Linkedin och Gopro, som tillverkar kameror för actionsport, slå marknadsförväntningarna längs både topp- och bottenlinjen.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 6 punkter till 1,81 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det enda vi har att gå på för när vi ska ta nya positioner är vilken statistisk edge det utseende vi har i grafen ger oss. När den är lika dålig nu för de närmaste fem dagarna ska vi vara försiktiga med att ta nya positioner.”

Torsdagen inleddes med en nedgång mot 1573 men köparna visade sig i stort sett omgående vilket ska placeras i den positiva vågskålen. Även om det var en svårtrejdad dag kom köparna tillbaks på allt högre nivåer. Stängningen vid 1586,1 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

1600-nivån som nu testas av noteras kring taket i den långsikta trendkanal som varit intakt sedan uppgången startade 2009. Att indexet befinner sig på rekordnivåer är positivt och styrka föder som bekant styrka, men vi ska vara försiktiga med att bli alltför känslomässiga och drabbas av hybris. Risken för en stundande rekyl är stor, mycket stor.

Volymen igår var marginellt lägre än i onsdags men trots det hela 44 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev oljebolag och basråvaror. Sämst gick hälsovård (en av vinnarna i USA) och teknologi. Defensiv förskjutning?

Totalt steg 346 aktier på Nasdaq OMX igår medan 195 stängde på minus. På OMXS30 steg 21 av de 30 ingående aktierna.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B, ABB följt av Nordea.

Bäst utveckling av OMXS30-aktierna hade igår Securitas (+8,5%), SSAB A (+8,0%) och Lundin Petroleum (+5,0%). Sämst gick det för Volvo B (-3,0%), AstraZeneca (-2,8%) och SCA B (-0,9%).

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– New Wave Group (kl 7.00), Betsson (kl 7.30), Eniro (kl 8.00), Hexagon (kl 8.00), Husqvarna (kl 8.00), IFS (kl 8.00), Kinnevik (kl 8.00), Lammhults (kl 8.00), Midsona (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Anoto (kl 8.30), Note (kl 8.30), Vitrolife (kl 8.30), Svedbergs (kl 9.00), Industrivärden (kl 10.00-11.00), Electra (kl 10.30), Hexpol (kl 12.00), Bilia (kl 13.00)

FIRST NORTH
– Effnetplattformen, JLT, Kentima Holding, Stendörren, Unlimited Travel

AKTIETORGET
– EQL Pharma, Stureguld, Vindico Security

ÖVRIGA NORDEN
– Statoil (kl 7.00), DSV, Outotec, Valmet

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alcatel-Lucent (kl 6.45), HTC, Tata Steel

STÄMMOR
– Serstech (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Nolato: analytiker- och pressträff kl 8.30
– Betsson: rapportpresentation/telefonkonferens kl 9.00
– Nobia: webbsänd rapportpresentation kl 9.00
– IFS: telefonkonferens kl 9.30
– Eniro: telefonkonferens kl 10.00
– Hexagon: telefonkonferens kl 10.00
– Husqvarna: telefonkonferens kl 10.00
– Kinnevik: telefonkonferens kl 10.00
– Vitrolife: telefonkonferens kl 10.00
– Tradedoubler: telefonkonferens kl 10.30
– Electra: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Hexpol: telefonkonferens kl 13.00
– Hexpol: telefonkonferens på engelska kl 16.00

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för januari kl 11.00
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för januari

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Easyfill: anmälningstid i nyemission avslutas
– Eltel: första dag för handel på Stockholmsbörsen

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: industriproduktion december kl 8.00
– SCB: småhuspriser januari kl 9.30
* USA: sysselsättning januari kl 14.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: företagsundersökning kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar januari kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Den förhållandevis lilla kursstapeln igår vände ner och stängde under taket i den fallande korta kanalen, men över den kortare sentimentsnivån. För tillfället är indexet fast i den rådande tradingrangen med allt vad det innebär av skvalpiga rörelser. När vi får ett utbrott från konsolideringen får vi en indikation på vart vindarna blåser.”

Torsdagen inleddes med ett litet positivt gap som aldrig var i närheten av att täppas till. Större delen av dagen pendlade kursen mellan 2060 och 2054. Den sista halvtimmen togs nivån ut och stängningen vid 2062,5 skedde nära dagshögsta och motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

Onsdagens lilla box omfamnades helt av tisdagens vilket både indikerar osäkerhet och kan tolkas positivt om högstanivån tas ut, vilket skedde igår. Nu testas åter 2065-nivån av och det kommer bli spännande att se om det blir tredje gången gillt. I så fall tar vi sats mot 2094 i annat fall vill jag se köparna komma tillbaks på en högre nivå än 1981.

Volymen igår var den lägsta sedan den 26/1 och 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

För tredje gången denna vecka stängde alla sektorer på plus. Bästa sektorer under torsdagen blev basråvaror, oljebolag och hälsovård. 410 av de 500 aktierna i indexet steg. Alcoa steg med hela 4,0 procent.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp och steg med 0,7 procent till $119,9. Google vände upp och steg med 0,9 procent för att till slut stänga vid $527,6. Twitter fortsatte sitt rally och steg med ytterligare 1,3 procent vilket fick aktien att stänga på $41,3 medan den sociala kollegan Facebook tog en paus och föll med marginella 0,1 procent till $75,6.

Asien: Det är mestadels nedgångar på börserna i Asien nu på morgonen. I Japan stiger dock de ledande indexen medan de kinesiska präglas av vinsthemtagningar efter de senaste dagarnas rally.

Stora svängningar präglar råoljepriset som de senaste fyra dagarna har testat av 50-dagars fallande medelvärde. Om $60-nivån tas ut får vi ytterligare ett tekniskt utbrott som kan tyda på att en botten är på väg att mejslas ut.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar