Kan bli en inledande bulltrap idag

OMXS30-20140609(Nyhetsbyrån Direkt): Två positiva besked på två dagar fick USA-börserna att avsluta veckan på plus.

På torsdagen kom beskedet om sänkning av styrräntan från Europeiska centralbanken och på fredagen meddelade det amerikanska arbetsdepartementet att antalet nya jobb i maj ökar med 217.000, en siffra som låg nära de förväntade.

Detta innebär att antalet jobb ökar med fler än 200.000 för fjärde månaden i rad och analytiker kallade det för ett starkt besked om att den amerikanska ekonomin är på väg att återhämta sig.

Federal Reserve kan behöva hålla styrräntorna på låga nivåer under flera år, även om det samtidigt innebär en risk för instabilitet i det
finansiella systemet.

Det sade Narayana Kocherlakota, Fed-chef i Minneapolis, i ett tal på torsdagen, rapporterar Wall Street Journal.

Stockholmsbörsen: Den gångna veckan innebar att det svenska storbolagsindexet backade med 0,8 procent vilket innebär att årets uppgång reducerades till 4,4 procent.

De senaste dagarnas tveksamma rörelser fortsatte även under torsdagen men de avslutande timmarna präglades av tveksamnet och stängningen skedde på dagslägsta 1391,20 som motsvarade en nedgång på 0,4 procent.

För en vecka sedan skrev jag: ”I ungefär 60 procent av de tillfällen som kursen fallit med 4,4 procent eller mer på har kursen stått högre en vecka senare men edgen är dock dålig och motiverar inte nya köp för uppgång. I samband med positiva fortsättningsformationer ska vi fortsatt vara köpare”.

Fredagens volym uppgick till 11,0 miljarder kronor vilket var 7 procent högre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg endast 224 aktier medan 264 backade igår medan endast 54 procent av aktierna på large cap steg igår. Jag har i snart en vecka påpekat att jag tycker glaset börjar bli halvtomt ut.

Bästa sektorer i torsdags blev telekom och basråvaror. Sämst gick konsumentprodukter och verkstad.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Avtech, Clavister (extra), RLS Global (ändrat datum från 21/5)
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad : veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för maj
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
– Finnair: trafiksiffror för maj kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för maj kl 11.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Phone Family: första dag för handel på First North
MAKROSTATISTIK
– Japan: BNP (def) 1 kv kl 1.50
– Estland: BNP (def) 1 kv kl 7.00
– SEB: boprisindikator juni kl 8.30
– RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30
– SCB: hushållens konsumtion april kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Lettland: BNP (def) 1 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 1 kv kl 12.00

USA: Den gångna veckan innebar en uppgång med ytterligare 1,3 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet adderats till 5,5 procent.

Fredagen inleddes med ett positivt gap och en uppgång till 1949 som testades av sju gånger under dagen men stod pall. Stängningen vid 1949,0 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Kursen har nu stigit med 4,1 procent de senaste 12 handelsdagarna och alla dessa har stängt i den övre delen av dagsstaplarna.

De två senaste veckorna har jag skrivit: ”Än så länge ska vi vara köpare i samband med positiva fortsättningsformationer”.

Volymen i fredags var något lägre än i torsdags och 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus i fredags. Bäst gick verkstad och finans.

Endast en av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg i fredags. Apple vände ner och backade med 0,3 procent för att stänga vid $645,6. Google steg med 0,4 procent för att stänga på $556,3. Twitter vände ner med 1,6 procent för att stänga vid $33,3 medan den sociala kollegan Facebook föll med 1,1 procent för att till slut stänga på $62,5.

Inför onsdagen skrev jag att det var lungt och att det inte hänt så mycket tekniskt. Efter ECB-beskedet i torsdags har riskaptiten tilltagit.

Asien: Det är mestadels uppgångar på på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Kospi och Bombay utvecklas något sämre än övriga börser.
Nikkei: +0,3%
Kospi: -0,3%
Shanghai: -0,1%
Hang Seng: +0,6%
Taiwan: +0,4%
Bombay: +0,7%
All Ordinaries: +0,4%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar