Jag tror grekuppgörelsen redan sitter i priserna…

Inte helt oväntat sa eurozonens finansministrar ja till nya stödlån på 130 miljarder euro att stoppa i det stora svarta grekiska hålet. Tyvärr drabbas alla oskyldiga greker hårt av de besparingar som ska göras. De som arbetar och betalar skatt kommer att få lägre löner och beskattas hårdare på många kännbara vis. Allt för att inte de spekulativa tyska och franska bankerna ska få för stora avbräck i sina balansräkningar. Av de lån Grekland får kommer den allra största delen gå tillbaks till de europeiska långivarna. Som vanligt drabbar den usla ledningen i landet oskyldiga greker, det är lätt att slänga ur sig fördömmande ord om grekerna, men det är tyvärr de som redan ”gör rätt för sig” som kommer att drabbas ännu hårdare. e24, DN, VA, AFV

Den kinesiska centralbankens beslut att sänka kraven på bankerna och förhoppningarna inför ett andra beviljat stödpaket till Grekland stärkte riskaptiten. I natt kom eurogruppen överrens om ett andra räddningspaket på 130 miljarder euro. Om överenskommelsen redan ”sitter” i kurserna lär de kommande dagarna visa.

OMXS30 inledde veckan uppåt och tangerade 1112,80 under eftermiddagen och stängningen på 1112 motsvarade en uppgång med 1,1 procent.

Föregående vecka stängdes med en uppgång på hela 3,2 procent vilket med gårdagens uppgång innebär att OMXS30 stigit med hela 12,6 procent i år. Igår steg 77 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 12 miljarder kronor vilket var 2 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Om man beaktar att det kanske saknades en del amerikanare igår får omsättningen ändå anses som hyfsad. SVD

Högst omsatta aktier under måndagen blev HM (+0,8%), Volvo B (+2,2%) och Atlas Copco A (2,5%).

Bästa sektorer under måndagen blev råvaror och verkstad som steg 2,2 respektive 1,7 procent. Den enda sektor som stängde på minus var hälsovård som backade 1,1 procent.

De amerikanska börserna är överköpta och divergerar mot allt fler indikatorer. Även om avstånden ner mot de medellånga medelvärdena är för stora är det för tillfället inte rätt att gå kort och inte bra tajming för nya långa positioner. Ibland är den bästa strategin att inte göra någonting och just nu tror jag att det är så. Visserligen kan vi gå miste om fortsättningen på uppgången, men det är för sent att kliva på nya positioner.

OMXS30 tog sig enkelt, redan under gårdagens öppning förbi den kritiska 1100-nivån och fortsatte upp för att stänga nära dagshögsta. Även på den svenska börsen är avståndet ner till både MA-20 och MA-50 för stort. Nästa motstånd möter upp vid 1120 men intressantast är 1142 från i början på maj förra året. Det blir spännande att se hur mycket av den grekiska uppgörelsen som redan sitter i priset. Om euron stärks kommer den nordamerikanska dollarn troligen att falla och med den får vi troligtvis fortsatta börsuppgångar. Oavsett är det för sent att kliva på för uppgång och blankning står inte i proportion till risken i en så pass starkt stigande trend.

Rapporter idag:
– Beijer Alma, Boule Diagnostics (kl 8.00), BTS (kl 8.00), Fenix Outdoor (lunchtid), OEM (kl 14.00), Öresund (ändrat från 29/2) (kl 8.30)

Utländska rapporter:
– Dell (efter USA-börsernas stängning), Home Depot (kl 12.00), Medtronic (kl 13.15), Wal-Mart (kl 13.00 håll koll på H&M

Övriga tider att hålla koll på idag:
– Spanien: säljer statsskuldväxlar kl 10.30
– CAD: Tokyos månadsvisa detaljhandelssiffror kl 14.30
– EMU: hushållens konfidensindikator (prel) februari kl 16.00
– USA: Auktion av tvååriga statsobligationer AFV

Förhoppningarna för en positiv lösning kring nya nödlån till Grekland fortsatte att stärka riskaptiten även i fredags. Euron avancerade mot dollarn. I eftermiddag är det nog önskvärt att det blir någon form av positivt beslut i greklandssåpan – det är definitivt intecknat i kurserna.

Efter en skvalpig inledning i fredags var det mestadels uppåt på de amerikanska börserna, men rörelserna var måttliga. S&P 500 stängde i fredags på 1361,23 vilket motsvarade en uppgång med 0,2 procent och en ny årshögstastängning.

Föregående vecka innebar en uppgång på S&P 500 med ytterligare 1,4 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 8,2 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 13,3 procent men utvecklades sämst av de tre stora börsindexen i fredags. S&P 500 stängde i fredags på en ny årshögstastängning. 433 aktier stängde på plus medan 57 stängde på minus under fredagen. Totalt omsattes 3 miljarder aktier vilket var 4 procent över snittet.

Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Australien är det däremot positivt efter att centralbanken tonat ner risken för en kraschlandning i Europa. Australiska All Ordinaries steg 0,8 procent. Onesteel avancerade drygt 12 procent på besked om att det byter fokus till järnmalm, från dess förlusttyngda
ståldivision. DN

I Hongkong plaskade Honken kring nollan och när detta skrivs noteras en uppgång på 0,2 procent. Flygbolaget Air China backade knappa 2 procent på oro kring höjda bränslepriser.

I Japan backar Nikkei med 0,2 procent. Biltillverkare utgjorde sänken efter besked om att Mazda kan tvingas till nyemission. Aktien backade 10 procent. Honda och Toyota backade 1,3 respektive 0,6 procent. DN

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar