Intressant om köparna kommer tillbaks efter öppningsgapet

sammanfattningNEW YORK: KONSUMENTAKTIER NED,TRIST VECKA I APPLE, S&P500 -1,1%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde fredagshandeln i rött, efter att svag detaljhandelsförsäljning bidragit till oro över huruvida ekonomin är redo för en räntehöjning. På aktiefronten gick konsumentrelaterade aktier svagt vilket även gällde för råvarurelaterat.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 1,1 procent vid nivån 17.225, Nasdaq var ned 1,5 procent vid 4.927. S&P 500 backade 1,1 procent till 2.023.

Omkring 950 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

”Vid den här tidpunkten är det svårt att prisa in mer tillväxt, jag tror att det är därför marknaden pausar lite nu. Vissa aktier kan ha gått upp för mycket för snabbt, en ny uppgångstrend kan starta efter den eventuella decemberhöjningen. I ett större perspektiv är jag ganska orolig för de breda fallen bland råvarorna”, sade Nicola Marinelli, portföljförvaltare vid Pentalpha Capital i London, till Bloomberg News.

På statistikfronten framkom att detaljhandelns försäljning i USA steg 0,1 procent i oktober jämfört med förväntningarna om en ökning om 0,3 procent. Samtidigt delgavs att producentpriserna sjönk 0,4 procent jämfört med en förmodad ökning om 0,2 procent.

Inom S&P500 var konsumentrelaterat den sämst presterande sektorn följt av teknologi. Nordstrom var en av orsakerna till tappet i konsumentaktier sedan varuhuskedjan rasat 16 procent. Försäljning och vinst levde inte upp till analytikernas förväntningar, vilket tillsammans med en sänkt vinstprognos pressade aktien.

Bland teknikaktierna föll Cisco, tillverkare av nätverksutrustning, 6 procent. Kvartalsrapporten innehöll sämre utsikter för kommande kvartal och bolaget hänvisade till en osäker omvärld. Vidare skrev Dagens Industri att Cisco skulle vara intresserat av att köpa Ericsson vilket fick Ericsson-aktien att rusa 10 procent under kort tid i New York. Cisco dementerade strax för stängning budryktet och Ericsson-aktien stängde vid oförändrat.

På temat teknikaktier stängde Apple 3 procent lägre vilket betyder att veckofacit för it-jätten är minus 6 procent. Enligt CNBC har marknaden börjat oroa sig för vikande efterfrågan i USA på bolagets produkter, tidigare har oron främst gällt efterfrågan från Kina.

Oljan tappade vidare i spåren av en rapport från IEA som visade att de amerikanska oljelagren stigit till den högsta nivån för den här tiden på året under de senaste 80 åren. Chevron och Exxon var ned drygt 1 procent vardera.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 4 punkt till 2,27 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Mycket talar för en stundande rekyl eller en lugnare uppgångstakt. På medellång sikt är jag positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras och vänder ner.”

Föregående vecka inleddes som veckan innan dess avslutades med att gapmotståndet upp mot 1534 testades av för fjärde dagen i rad utan att tas ut, samtidigt som den negativa minidivergensen gjorde sig alltmer påmind. Veckan som gick innebar att indexet föll med 3,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 0,8 procent.

November månads candlestick har nu utseendet av en shooting star och i veckografen bjöd veckan som gick på en kraftfull bearish engulfing. Jag har i en veckas tid pratat om att vi ska vara beredda på tvära kast när begränsningarna för den rådande tradingrangen närmar sig. I fredags punkterades golvet vid 1490 och då var det MA-50 vi skulle ställa in radarn på. I fredags testades även denna nivå av men stod pall för testet som kan visa sig vara av ganska stor betydelse.

Volymen har dock hela den gångna veckan noterats klart under det dagliga snittet och snarare avtagit än tilltagit vilket kan vara ett tecken på att de stora elefanterna fortfarande navigerar för uppgång.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Africa Oil

FIRST NORTH
– Ivisys, North Chemical, Polyplank, VA Automotive

AKTIETORGET
– Amnode, Sensodetect, Xtranet

ÖVRIGA NORDEN
– Topdanmark (lunchtid)

STÄMMOR
– Hexatronic, Smart Energy (extra)

BÖRSSTATISTIK
– H&M: presenterar försäljningssiffror för oktober kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Spago Nanomedical: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Vostok Emerging Finance: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Xtranet: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/11)

MAKROSTATISTIK
* Japan: BNP (prel) 3 kv kl 0.50
– Österrike: KPI oktober kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
* EMU: KPI (def) oktober kl 11.00
– Polen: KPI oktober kl 14.00
* USA: Empire Manufacturing index november kl 14.30

CENTRALBANKER
– ECB: Mario Draghi talar i Madrid kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– G20: toppmöte i Antalya, Turkiet

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge kursen inte punkterar varken primärtrenden kring 2063 eller utbrottsnivån vid 2020 är jag positiv till fortsättningen. Förutsättningarna för en stundande rekyl har ökat och historiskt talar mycket för att vi kommer att få en lågpunkt de närmaste veckorna.”

Efter en skvalpig inledning punkterades både årsmedelvärdet och primärtrenden den gångna veckan som backade med totalt 3,6 procent, vilket innebära att årets totala uppgång helt eliminerats och nu råder istället en nedgång med 1,7 procent sedan årsskiftet.

Jag skrev för en vecka sedan att det var stor sannolikheten för en kommande rekyl efter sex veckor i rad med positiva kursstaplar. För en vecka sedan noterades november månads kursstapel som positiv men det utseendet är nu på väg att bli en dark cloud coverliknande månadsstapel. Efter en återhämtning lika kraftfull som oktoberrörelsen har vi inte sett en lika kraftig rekyl sedan 1939.

I fredags skrev jag: ”För första gången sedan den 22 september punkterades MA-20 igår och torsdagens candlestick blev en äkta röd marubozu efter onsdagens bearish engulfing.”

Volymen under den gångna veckans nedställ har legat under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Varken i torsdags eller fredags steg någon av de IT-aktier jag studerar för att avgöra om glaset är halvfullt eller halvtomt och nedgångarna var kraftiga på mellan 2-4 procent. Placerarkollektivet har de senaste dagarna tolkat glaset alltmer halvtomt. Den enda sektor som stängt på plus de senaste dagarna har varit basråvaror. Sämst har teknik och cykliska konsumentprodukter gått. VIX steg med 40 procent till 20 denna gångna veckan som innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2140 och 1905 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar