Inte så bra edge de närmaste dagarna

sammanfattningSTOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande amerikanska indexen sjönk på fredagen, efter en annars stark februarimånad för USA-börserna. USA:s BNP för fjärde kvartalet var bättre än väntat, men Chicagos inköpschefsindex var en rejäl besvikelse.

”Investerare är mer intresserade av framåtblickande data, som ISM, än historiska som BNP. Dagens revidering var redan väntad och när man tittar på årstaktsdata per kvartal är förändringarna meningslösa. De här siffrorna hände ju för flera månader sedan, vi tror investerare väntar på måndagens ISM”, sade Jonathan Golub, amerikansk chefsmarknadsstrateg på RBC Capital Markets, till Marketwatch.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,5 procent på indexnivån 18.132, medan det bredare S&P 500 backade 0,3 procent till 2.105. Tekniktäta Nasdaq Composite gick ned 0,5 procent till 4.964.

Omsättningen uppgick till 700 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

Under hela februari steg Dow Jones och S&P 500 cirka 4 procent vardera, medan Nasdaq Composite gick upp 6 procent.

USA:s BNP ökade med 2,2 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet. Den första bedömningen låg på +2,6 procent, men marknadens förväntningar var +2,0 procent.

Index från inköpscheferna i Chicago sjönk till 45,8 i februari, från 59,4 föregående månad. Väntat var ett index på 58,0.

University of Michigans konsumentförtroendeindikator sjönk i februari, men var högre än den preliminära bedömningen. Bostadsförsäljningen i USA steg 1,7 procent under januari, vilket var under marknadsprognosen om +2,0 procent.

Februari var den första månadsvisa uppgången sedan i juni 2014 för råoljan. På fredagen steg WTI-oljan 2,7 procent och Brent 4,4 procent, spreaden mellan USA-oljan och Nordsjöoljan fortsätter därmed utvidgas. Statistik från Baker Hughes visade att antalet riggar i olje- och gasindustrin sjönk med drygt 3 procent under februari.

På bolagsfronten var Coca-Cola starkaste aktien i Dow Jones Industrial Average med en uppgång på 2,0 procent. Lika mycket i andra riktningen rörde sig American Express, och var i botten av indexet.

Klädbolaget Gap och energidryckstillverkaren Monster Beverage steg 3,1 respektive 13,1 procent efter fina kvartalsrapporter.

Bank of America sjönk 1,5 procent. UBS sänkte sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare köp efter att en amerikansk banköversynsmyndighet krävt att Bank of America ändrar i sina kapitalmodeller inför Feds stresstester.

På räntemarknaden var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ned 4 punkter till 1,99 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Den svenska börsen har gått över i en parabolisk uppgång och för tillfället finns inget annat än navigera för fortsatt uppgång.”

De senaste sju veckorna har OMXS30 stängt på allt högre nivåer och i fredags stängde indexet vid 1691 vilket var den högsta stängningen någonsin och bara 0,5 procent under den pskologiskt viktiga 1700-nivån. Uppgången med 1,6 procent den gångna veckan har skickat iväg uppgången sedan årsskiftet till 15,5 procent vilket motsvarar en årsuppgång med nästan 100 procent. Sedan bottennoteringen hösten 2008 har indexet nu stigit med över 200 procent.

I fredags skrev jag: ”Att ta position inför fredagen och stänga i samband med stängningen på måndag har historiskt gett en genomsnittlig uppgång med 0,4 procent och i 60 procent av månadsskiftena har kursen stigit dessa dagar.”

Avslutningen av veckan innebar en något högre volym än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer den gångna veckan har varit hälsovård och finans medan oljebolagen som enda sektor stängt på minus. Bortsett från i onsdags har mer än hälften av aktierna på OMXS30 stigit. Getinge B, SHB A och SCA B är de aktier som gått bäst medan MTG B, Sandvik och SSAB A noterar de största nedgångarna.

Dagens kalender från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

FIRST NORTH
– VA Automotive

ÖVRIGA NORDEN
– Genmab

STÄMMOR
– Mavshack (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ericsson: media- och analytikerträff vid i samband med Mobile World Congress i Barcelona kl 8.45-9.45
– Amasten Holding: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen februari
– Nordnet: presenterar aktiehandel i februari
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dentware: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 23/3)
– Effnetplattformen: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mavshack: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 15/4)

MAKROSTATISTIK
– Japan: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 2.35
– Kina: HSBC inköpschefsindex (def) industrin februari kl 2.45
– Finland: BNP 4 kv kl 8.00
– Storbritannien: Nationwide husprisindex februari kl 8.00
* Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin februari kl 8.30
– SCB: arbetskostnadsindex december kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik februari kl 9.30
– SCB: konjunkturlöner december kl 9.30
– Frankrike: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 9.50
– Tyskland: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 9.55
* EMU: inköpschefsindex (def) industrin februari kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex industrin februari kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
* EMU: KPI (prel) februari kl 11.00
* EMU: arbetslöshet januari kl 11.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion januari kl 14.30
– Belgien: BNP (def) 4 kv kl 15.00
– USA: Markit inköpschefsindex (def) industrin februari kl 15.45
– USA: bygginvesteringar januari kl 16.00
* USA: ISM inköpschefsindex industrin februari kl 16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter den gångna veckans pausformation är det mycket som talar för en uppgång mot i första hand 2130. Historiskt har kursen stigit i mer än 60 procent av fallen den kommande veckan men mot en entré talar både cykelindikatorn och gummisnodden som noteras på nivåer där risken för rekyl är stor.”

I fredags skrev jag: ”Om 2113,7 tas ut kan vi köpa för att stänga redan på måndag.” De tre senaste dagarna har istället inneburit lägre noteringar och en punktering av golvet i den branta stigande kanalen.

Den gångna veckan innebar en nedgång med 0,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 2,2 procent.

Första handelsdagen i februari satte lägstanivån som dessutom sammanföll med årsmedelvärdet därefter noteras den enskilt kraftfullaste månadsstapeln sedan oktober månad.

Större delen av veckan har volymen legat under snittet men i fredags var aktiviteten den största på en vecka och noteras 4 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev energi och ickecykliska konumentprodukter men det bör nämnas att det var marginella uppgångar. Sämsta sektorer blev hälsovård och teknologi. Nasdaq backade mest av de ledande indexen i USA vilket placeras bland varningssignalerna.

183 av aktierna som ingår i indexet steg medan 307 stängde rött i fredags. Coca Cola och Monster lyfte inexet medan Apple, Facebook och Bank of America tyngde mest.

Endast en av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner med 1,5 procent till $128,5. Google fortsatte upp och steg med 0,5 procent för att stänga vid $558,4. Twitter vände åter ner och backade med 2,7 procent vilket fick aktien att stänga på $48,1 och den sociala kollegan Facebook föll med 1,8 procent för att stänga vid $80,0. Även detta en liten signal om ökad riskaversion.

Asien: Det är mestadels stigande kurser på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Ytterligare kinesiska lättnader driver på uppgångarna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar