Inledningsvis upp för att testa motståndet vid 1085

Stockholmsbörsen: Börserna är extremt avvaktande och varje uttalande vägs, analyseras och det som sägs mellan raderna sägs betyda mycket för den ekonomiska återhämtningen. Många tolkar det faktum att börsen inte faller trots oroligheterna som styrka men man måste komma ihåg att det saknas både säljare och köpare då är det inte så konstigt att det blir små kursstaplar… Enligt Lars Söderfjell på Ålandsbanken kommer inte ECB-chefen Mario Draghi att få det lätt att baxa igenom Robin Hood-lösningen att rika länder ska tvingas köpa PIIGS-obligationer. Bloomberg News skrev igår att de sämre japanska BNP-siffrorna än väntat förstärker oron för tillväxttakten i Asien. Nokia föll från 18,85 till 17,75 efter beskedet att bolaget kan tvingas genomföra en nyemission inom kort och den i så fall kommer att ske med bra rabatt. Bolaget biter sig fast vid misslyckade operativsystem och försöker få det till något positivt att de kommer med fler Windowsmobiler, jag tycker det är ett misslyckande att inte kunna erkänna att man satsat fel.

Efter en trevande inledning blev det skakigt strax innan stängning då kursen på bara fem minuter föll från 1075,1 till 1071,5 för att sedan stiga brant i callen (3 punkter) och stängde till slut på 1077,3 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent. Uppgången hittills i år uppgår till 9 procent.

Omsättningen igår uppgick endast till 6,6 miljarder kronor vilket är hela 41 procent lägre än snittet och man kan nästan tro det var halvdag igår. Endast 37 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår. Den låga volymen innebär att vi bör hissa varningsflaggen och inte vaggas in i någon överdriven optimism.

Sämsta sektorer under måndagen blev gruvbolag och teknologi som föll med 0,9 respektive 0,8 procent. I andra änden hittade vi kontradefensiva hälsovård som steg 0,6 procent.

Högst omsatta aktier under måndagen blev HM B (-0,3%), SEB A (+0,9%) och Nordea (+0,1%).

Börsen: Även om många analytiker hävdar att det är ett styrketecken att börserna inte faller mer än de gör trots oroligheter i sydeuropa, avtagande tillväxt i Asien och USA som inte får bukt med arbetslösheten anser jag precis det omvända. När banker, institutioner och placerarkollektivet i stort hävdar att uppgången kommer att fortsätta och att det är köpläge, men själva väljer att stå vid sidan är det något som inte stämmer. Volymerna är extremt låga och VIX är nere på en bedrägligt låg nivå som vi får förflytta oss tillbaks till juni 2007 för att hitta, ja då ska vi definitivt dansa med små steg och nära nödutgången!

Svenska rapporter idag:
– HIQ (kl 7.30), JDS Uniphase (före USA-öppning), Enquest, Holmen (lunchtid), Lucara Diamond, Oriflame (ändrat datum från 9/8) (kl 7.15), Rejlers

Utländska rapporter idag:
– Aurubis (kl 7.00), Home Depot (Före USA-börsernas öppning) (Före USA-börsernas öppning med andra ord när som helst under dagen), JDS Uniphase (efter USA-börsernas stängning), Merck Kgaa (kl 7.00)

Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: Rics husprisindex juli kl 1.01
– Frankrike: KPI juli kl 7.30
– Frankrike: BNP (prel) 2kv kl 7.30
– Finland: KPI juli kl 8.00
– Finland: BNP-indikator juni kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser juli kl 8.00
* Tyskland: BNP (prel) 2kv kl 8.00
– Spanien: KPI (def) juli kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser juli kl 9.00
– Österrike: BNP 2kv kl 9.00
– Nederländerna: BNP (prel) 2kv kl 9.30
– SCB: KPI juli kl 9.30
– SCB: industriproduktion juni kl 9.30
– SCB: industriorder juni kl 9.30
– Storbritannien: KPI juli kl 10.30
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– EMU: snabbestimat BNP 2kv kl 11.00
– EMU: industriproduktion juni kl 11.00
– Portugal: BNP (prel) 2kv kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index augusti kl 11.00
– USA: NFIB konfidensindex småföretag juli kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: PPI juli kl 14.30
* USA: detaljhandel juli kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: lager osålda varor juni kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Sin ”vana trogen” öppnade de ledande amerikanska indexen ner igår men hämtade sig under den senare delen av handelssessionen. Oron för tillväxttakten i Asien skapar osäkerhet och igår var det japanska BNP-siffror som kom in sämre än väntat som blev skälet för de stora elefanterna att stå kvar vid sidlinjen. Även om den Grekiska ekonomin fortsätter att försvagas kom dock BNP-siffrorna igår in något bättre än de lågt nedskruvade förväntningarna. Euron stärktes något mot dollarn. Det börjar alltmer målas upp att ett betydligt värre scenario och kanske troligare är att den kinesiska tillväxten inte kommer att fortsätta i den takt som målats upp tidigare. Som lök på laxen sänkte Bank of America sin tillväxtprogos för Kina till 7,7 från tidigare 8,0 procent för 2012. Råvarubolagen på Dow Jones ledde nedgångarna. I den andra änden meddelade Google att man planerar att skära ner personalstyrkan med 4000 personer på Motorola som förvärvades förra året. Aktien steg 2,8 procent på beskedet.

President Obama är ute och ”köper röster”. Igår bestämde han att den amerikanska staten ska köpa kött av bönderna för att höja deras inkomster till ett värde av 170 miljoner dollar.

Efter den inledande nedgången fortsatte S&P 500 ner till 1397 som blev måndagens lägsta notering. Därefter täpptes den initiala nedgången till och indexet stängde på 1404,1 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Japan stiger Nikkei med 0,4 procent medan de kinesiska börserna noteras kring nollstrecket. I Sydkorea stiger däremot Kospi med 1,3 procent. Australiska All Ordinaries noteras för en mindre uppgång på 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar