Inledande uppgång men mycket osäkra köpare

Stockholmsbörsen igår: Det var breda nedgångar för fjärde dagen i rad. Spekulationer om en eventuell bankpakt fick bankaktier att utvecklas bättre än börsen som helhet. Bland makrostatistiken kan noteras att amerikanska industriorder kom in lägre än förväntat och Kinas inköpschefsindex var det lägsta på över ett år. Alltfler talar om att euroobligationer kan komma att införas och det tror i alla fall jag kommer vara början till slutet för euron. Inför dagen blir det intressant att hålla koll på vad som kommer ut av Hexagons kapitalmarknadsdag i Las Vegas.

Efter ett ganska kraftfullt negativt gap ner till 940-nivån kom köparna efterhand tillbaks och strax efter klockan två hade gapet täppts till precis på punkten vid stängningskursen i fredags. Säljarna dominerade därefter de sista timmarna. Stängningskursen 946,1 motsvarade en nedgång på 1,1 procent.

Omsättningen igår uppgick endast till 8 miljarder kronor vilket var hela 36 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi ska dock vara medvetna om att Londonbörsen höll stängt och samma sak gäller idag. Dessutom ska vi hålla i minnet att ECB kommer med räntebesked imorgon när Stockholmsbörsen håller stängt. Endast 14 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde igår på plus. Förra veckan slutade med en nedgång på 2,9 procent och sedan årskiftet har OMXS30 nu fallit med 4,2 procent.

Högst omsatta aktier under måndagen blev Volvo B (-2,0%), HM B (-1,6%) och TeliaSonera (-0,6%).

Ingen sektor stängde på plus. Sämst gick biltillbehörsföretag, gruvbolag och verkstad som alla noterade nedgångar kring 2 procent. Ska vi våga tro att det blir de som studsar bäst vid en positiv pull back?
Efter den senaste tidens nedställ på S&P 500 befinner sig nu indexet på kraftigt översålda nivåer i fearzone med en extremt spänd gummisnodd på nedsidan. Chansen för att vi ska få någon eller några dagars uppställ är stor men vi ska vara försiktiga med att bli alltför långsiktiga i långa positioner innan 1335 tagits ut.

Precis som de amerikanska börserna har OMXS30 fallit kraftigt och effektuerade igår en bullish doji star i fearzone med en extremt hårt spänd gummisnodd. På ovansidan möter nu först fredagens marubozulinje upp vid 967 men 1004 behöver tas ut för att vi ska börja tänka på att övernatta i köpta positioner.

Idag rapporterar:
– Elekta (kl 7.30)

Kapitalmarknadsdag:
– Hexagon: i Las Vegas, i samband med konferensen ”Hexagon 2012” kl 16.00

Tider som är intressanta idag:
– Kina: HSBC inköpschefsindex tjänstesektorn maj kl 4.30
* Australien: räntebesked kl 6.30 (sänker från 3,75 till 3,50%)
– Finland: BNP 1 kv kl 8.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn maj kl 8.30
– RB: resultat omvänd repa kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) maj kl 9.58
– Riksdagen: Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på kaffeträff hos riksdagsjournalisterna kl 10.00
– EMU: detaljhandel april kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Tyskland: industriorder april kl 12.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– BOC: räntebesked kl 15.00
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn maj kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA igår: Orderingången sjönk i den amerikanska industrin med 0,6 procent under april vilket var sämre än väntat. Likaså det kinesiska inköpschefsindexet sjönk till 55,2 från 56,1 vilket var den lägsta nivån sedan mars 2011. Även gammelmedia och ”fundamentalisterna” börjar nu på allvar få upp ögonen för det alla andra sett länge, risken finns att Obama ser till sitt eget bästa och försöker lösa problemen genom att varva upp sedelpressarna ännu mer. Någon timme innan den amerikanska stängningen möttes Angela Merkel och José Manuel Barosso och det diskuteras allt flitigare kring en ”bankpakt” som under systematisk övervakning ska förhindra att nationella intressen från att spela för stor roll, sade Angela Merkel inför mötet.

Igår skrev jag: ”Fredagens röda opening marabuzu med tilltagande volym indikerar dessutom att säljarna inte är färdiga”. Efter några minuters skvalpig inledning där dagshögsta 1282,6 presterades direkt i öppningen fortsatte säljarna dominera till halvtid då dagslägsta 1266,7 noterades. De sista timmarna täpptes nedgången till och stängningen vid 1278,2 innebar oförändrad nivå mot fredagsstängningen.

229 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp igår och 258 stängde på minus. Facebook fortsätter kräftgången och stängde igår på 26,9 dollar och Apple stängde på 564,3 precis på MA-100 där vi tidigare sett uppstudsar vilket jag ser bra förutsättningar för inför tisdagen. Totalt omsattes hela 2,8 miljarder aktier vilket var 6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq blev omsättningen 2 procent högre än det dagliga snittet. Hittills i år har uppgången hos S&P 500 reducerats till 1,6 vilket kan jämföras med DJIA som nu är nere på minus 1,0 procent och 5,9 procents uppgång hos Nasdaq Composite.

Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Kinesiska Shanghaibörsen går emot strömmen med endast måttliga uppgångar på 0,2 procent. I Australien sänkte man räntan 0,25 procent tidigare idag och All Ordinaries svarar med att stiga 1,3 procent.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar