Inledande uppgång men för tidigt att blåsa faran över

Återigen är det det grekiska skuldbytet som är i fokus. Enligt uppgifter måste utbytet vara klart idag för att landet ska kunna kvittera ut nästa del i stödpaketet. Det skulle förvåna mig om utbytet inte går igenom.  EU-kommissionen säger sig ha fullt förtroende för att Greklands skuldbyte för privata långivare kommer att lyckas.  Antalet anställda utanför jordbrukssektorn i USA ökade i februari, i linje med förväntningarna. Utlåningen till privatpersoner ökade i januari och allt fler köpte ny bil. Positiva utsikter inför torsdagens grekiska skulduppgörelse stärkte ytterligare sentimentet.

Efter en skvalpig inledning under onsdagen tog köparna över efter en timmes handel och höll sedan i taktpinnen ram till klockan 15.00. Därefter föll kurserna något de sista timmarna och stängningen på 1062,6 motsvarade en uppgång på 0,5 procent.

I år är det än så länge endast en vecka som stängt på minus. Av de senaste 11 veckorna har alltså 10 stängt på plus. Förra veckan noterade en uppgång på 0,5 procent och uppgången under februari blev 6,3 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1150 och faller med 2,8 punkter per månad. Hittills i år har OMXS30 stigit med 7,6 procent. Igår steg 68 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 12,7 miljarder kronor vilket var 3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier under onsdagen var HM B (-0,3%), Volvo B (+1,0%) och Eric B (+2,1%).

Bästa sektorer under onsdagen blev teknologi och råvaror som steg 1,8 respektive 1,3 procent. Sämst gick detaljhandel och telekom som föll med 0,3 respektive 0,2 procent.

Företagsnyheter nu på morgonen i punktform:
– Clas Ohlson gör rekordvinst men redovisar en rapport som inte överraskar i övrigt
– Scania: JP Morgan höjer rekommendationen till övervikt och riktkurs 160 kronor
– Sandvik: Berendberg höjer riktkursen
– Volvo: JP Morgan höjer riktkursen till 130 kronor

De amerikanska börserna återhämtade sig något på onsdagen. När det gäller S&P 500 effektuerades en bullish harami som dock inte rådde på marubozulinjen för tisdagens kursstapel. Sentimentet kommer åter stärkas och tisdagens utbrott kan räknas som falskt om MA-20 som inför dagen noteras kring 1358. Vi kan nog räkna med någon eller några dagars lugnare sidledes handel.

Även om köparna kom tillbaks även på Stockholmsbörse, eller kanske snarare att säljtrycket avtog när 50-dagars medelvärde närmade sig är det fortfarande säljarna som dominerar de senaste dagarna och det krävs att 1090 tas ut för att tisdagens nedställ och utbrott ska räknas som falskt. Även om mycket talar för en inledande uppgång ser det allt mindre attraktivt ut att gå in i köppositioner på nuvarande nivå. Det möter en kaskad av motstånd på ovansidan och jag är tveksam till att det inte skulle komma ytterligare nedställ den närmaste tiden.

Utländska rapporter som kan vara intressanta idag:
– Air France-KLM, E.on, Navistar

Tider som är intressanta idag:
– Japan: bytesbalans januari kl 0.50
– Japan: BNP 4 kv (def) kl 0.50
– Nederländerna: KPI februari kl 9.30
– SCB: småhusbarometer februari kl 9.30
– Island: BNP 4 kv kl 10.00
– Litauen: KPI februari kl 10.00
– Lettland: KPI februari kl 12.00
– Tyskland: industriproduktion januari kl 12.00
* UK: Räntebeslut kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik januari kl 13.30
* EU: Räntebeslut kl 13.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v. 9 kl 14.30
* EU: ECB:s ordförande Draghi talar kl 14.30
* CAN: Räntebeslut kl 15.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– (viktigaste siffran kommer på fredag, sysselsättning för februari)

Antalet anställda utanför jordbrukssektorn i USA ökade i februari, i linje med förväntningarna. Utlåningen till privatpersoner ökade i januari och allt fler köpte ny bil. Positiva utsikter inför torsdagens grekiska skulduppgörelse stärkte ytterligare sentimentet.

Ungefär hälften av tisdagens nedgång togs tillbaks under onsdagen, vilket innebar en uppgång till marubozulinjen för tisdagens kraftiga nedgång. Köparna dominerade under relativt lugn handel hela onsdagen och kursen stängde på 1352,6 vilket var i stort sett dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,7 procent. Bäst av de amerikanska börsindexen gick Russell 2000 (småbolag) som steg 1,1 procent. Stöd kom även från att Wall Street Journal rapporterar att Federal Reserve överväger en ny runda kvantitativa lättnader eller obligationsköp.

Föregående vecka innebar en måttlig uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,3 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 7,6 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på 12,7 procent. Av de 500 aktierna på S&P 500 indexet steg 380 och 110 backade. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen. Förhoppningarna inför ett lyckat skuldutbyte i Grekland och den positiva utvecklingen i USA under onsdagen stärker sentimentet. Banker och råvarubolag stiger kraftigt i Japan. Nikkei stiger med 2 procent. Exportbolagen gick starkt i Japan. Nikon steg med över 4 procent och Fujitsu med 3 procent.

I Australien stiger All Ordinaries med 0,7 procent. BHP  Billiton steg 0,7 procent i Sydney.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar